Europa Att hålla invandringen på en nivå som går att hantera är något helt annat än att bygga murar.

I musikalen Hadestown, som just nu går för fulla hus i London, sjunger underjordens egen VD Hades tillsammans med sina arbetare om varför de bygger ”muren”.

”För att förbli fria”, svarar arbetarna. ”För att hålla fienden ute.”

”Vem är fienden?” frågar Hades i nästa strof.

”Fattigdomen”, blir svaret. Vi bygger muren för att hålla fattigdomen borta.

Textraderna från Hadestown kom till mig när jag läste om Sverigedemokraternas kampanj i EU-valet. Deras slogan blir: Vårt Europa bygger murar.

Det kommer troligen inte påverka det totala antalet migranter i någon större utsträckning

De är inte blyga av sig, Sverigedemokraterna. I alla fall inte när det gäller att vara tydliga med sina referenser. I presidentvalskampanjen 2016 drev Donald Trump frågan om att bygga en mur mot Mexiko för att hålla migranterna borta. Det gick sådär i praktiken. Men skam den som ger sig. Åkesson ska också bygga murar i Europa.

För bara några år sedan handlade den referensen om Berlinmuren, om muren mellan Öst och Väst. Nu säger SD att murarna ska skydda mot invandringskaos. Mot kriminalitet. Mot islamister.

En snabb fråga: Kan ni peka ut de partier som vill ha kaos, kriminalitet och massor av islamister?

Åkessons slogan bygger på den polariserade samhällsdebatten, där många tror att det finns en konspiration som vill omvandla Sverige till ett getto styrt av islamistiska gängledare.

Jag kan lugna er med beskedet: så är det inte.

Men så här ser debatten ut just nu. Sverigedemokraternas budskap hade varit omöjligt för tio år sedan. Och för 30 år sedan hade det uppfattats som ett dåligt skämt.

En annan av förebilderna för just den här kampanjen är den brittiska regeringen. Nyligen beslutade den att göra sin egen brittiska mur lite högre och börja skicka asylsökande till läger i Rwanda. Många konservativa hoppades att antalet migranter skulle minska efter brexit. Istället har fler kommit till landet, men inte från EU, som tidigare, utan från länder i Afrika och Asien. Helt enkelt för att det behövs arbetskraft i Storbritannien.

Nu kommer några hundra migranter om året flygas till Rwanda. Kostnaden blir enorm. Enligt National Audit Office kostar det 4 miljarder kronor bara att starta upp det. Ytterligare nästan 1,5 miljarder när de första 300 flyktingarna har landat. Och nästan 250 000 kronor per person som flygs dit.

Absurda belopp för ett symbolprojekt. Det kommer troligen inte påverka det totala antalet migranter i någon större utsträckning.

På samma sätt är Åkessons budskap i EU-valet symbolpolitik. Ja, inte bara Åkessons förresten. Även Kristdemokraterna tycks ha gjort det till en valfråga att människor ska hindras från att söka asyl inom EU och istället förvaras i läger i tredje land.

De flesta vet numera att det kommer att krävas invandring för att klara tillväxten. Och alla borde vid det här laget också veta att ett land som isolerar sig, som betraktar omvärlden som ett hot snarare än en möjlighet, i längden blir ett lite mer korkat land. Mänsklig utveckling har alltid handlat om utbyte och att lära av varandra.

I EU-valet kommer SD dock inte att vara unika. I Italien, Tyskland, Portugal och Belgien har högerextrema partier vuxit de senaste åren och många fruktar nu att de kommer vinna mark i EU-valet och därmed ändra dagordningen för hela EU. Slut på arbetsmarknadssatsningar. Slut på sociala satsningar. Muren är det enda som räknas.

Så, varför bygger vi muren?

För att de fattiga vill komma hit? Ja, så är det väl. Och inget samhälle skulle må bra av helt fri invandring. Det hävdar ingen. Att ha en invandring på en nivå som är möjlig att hantera är något helt annat än att bygga murar. Ideologiska såväl som verkliga.

Och: blir vi rikare av att bygga murar?

Nej, det blir vi inte. Vi blir dummare.