Mikael Damberg och Ida Gabrielsson Foto: Jessica Segerberg/Mathias Hansson

Oppositionens vårbudget Satsning på sjukvård och anställningsstöd för byggbranschen. Det var huvudtemat då Socialdemokraterna och Vänsterpartiet presenterade sina vårbudgetmotioner. 

Huvudnyheten när Socialdemokraterna presenterade sitt förslag till vårbudget, under en pressträff på måndagen, var den extra satsning på sjukvården som partiet vill göra. 

– För att vända sjukvårdskrisen föreslår vi för tredje gången en dubblering av regeringens anslag till sjukvården. Det innebär att vi skjuter till sammanlagt 12 miljarder kronor till sjukvården, sa Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Mikael Damberg på pressträffen.

Underfinansierad sjukvård

Att vården är i kris beror på regeringens politik, enligt Damberg. 

– Den akuta sjukvårdskrisen som Sverige befinner sig i är skapad av att regeringen i budget efter budget har underfinansierat sjukvården och inte kan vårdpersonalen räkna med att det ska bli bättre framöver. Läser man regeringens vårbudget ger man besked att kommuner och regioner kan räkna med minskade anslag både 2025 och 2026, konstaterade han. 

Utöver satsningar på sjukvården vill Socialdemokraterna bland annat att det extra stödet i bostadsbidraget blir permanent och att det införs en skatt på bankernas övervinster, som kan gå till hushållen och satsningar på välfärden. Enligt Socialdemokraterna skulle en sådan skatt kunna ge 8,3 miljarder under resten av 2024. 

V vill införa anställningsstöd

Vänsterpartiet presenterade också sitt förslag till vårbudget under måndagen. För att Sverige ska ta sig ur krisen vill partiet satsa på något man kallar för Sverigejobb. Det är en reform som riktar sig till arbetslösa inom bygg- och anläggning. Modellen innebär att staten tar 80 procent av kostnaden för att anställa personer som är verksamma inom dessa branscher och som varit arbetslösa i mer än 100 dagar. 

– Det här är politik som även skulle få ner den växande arbetslösheten och förstärka ekonomin i sin helhet, säger Ida Gabrielsson, ekonomiskpolitisk talesperson för Vänsterpartiet i ett pressmeddelande. 

Andra förslag i Vänsterpartiets vårbudgetmotion handlar om att införa avgiftsfri kollektivtrafik för unga på kvällar, helger och lov, avskaffa hyrpersonal inom vården och införa en tillfällig skatt mot elnätsbolagens övervinster.