Löpsedelns klassiska funktion är att förmedla en braskande nyhet. Men det finns undantag. ”Fel låt vann” understryker snarare en gemensam känsla och insikt hos luttrade medborgare i ett avlångt vann. Oddsen på att den dammas av om Loreen inte vinner i oljediktaturen Azerbajdzjan på lördag? Lika låga som nivån på Niklas Wikegårds skämt mellan två hockeyperioder.

”Sociala tryggheten i Sverige urholkad på fem år” skrek SvD:s löpsedel igår. Ett löp som skulle låta som en nyhet, trots att orden beskriver en iskall realitet för en växande skara medborgare.

Dagens Arena har sedan starten 2007 beskrivit hur något håller på att gå i sönder i det folkhem som slentrianmässigt kallas ”den svenska modellen”. Det är en utveckling som bekräftas i den rapport, beställd av den parlamentariska socialförsäkringsutredningen, som hamnade på SvD:s löpsedel och nyhetssidor.

En av rapportens författare, Joakim Palme, framhåller att den svenska modellen har byggt på att majoriteten av befolkningen får god valuta för skattepengarna. Men nu har vi kommit till den brytpunkt ”där inte ens Medelsvensson får fullgott inkomstbortfallsskydd av de allmänna försäkringarna”. Bara 12 procent av de arbetslösa får i dag en ersättning som motsvarar 80 procent av den tidigare lönen.

Att även vanliga löntagare blir beroende av att teckna tilläggsförsäkringar har även beskrivits i en rapport av Kommunals Anna Hedborg. En dryg tredjedel av löntagarna har i dag en lön som ligger ovanför taket i sjukförsäkringen, vilket medför att de får ut betydligt mindre än 80 procent av sin lön från sjukförsäkringen när de blir sjuka.

Den ideologiska avsikten förtigs försåtligen av den regering som sänkte taken i våra försäkringar 2007. En tyst lek pågår där våra gemensamma försäkringar förvandlas till ett golv under europeiskt genomsnitt. För lönerna stiger, men taken ligger fast. Samtidigt har skatten sänkts. Kopplingen mellan statens inkomster och välfärdens räckvidd har försvunnit i debatten. Antalet privata sjukvårdsförsäkringar uppskattas nu till över en halv miljon, en ökning med 16 procent bara det senaste året. Den svenska modellens legitimitet vittrar långsamt sönder.

Försäkringssystem är som mest effektiva när risken delas. Alla bidrar och de som har turen att inte drabbas hjälper den med otur. Dina villkor är mina villkor. Det handlar om trygghet – men också om omställning och produktivitet. Dessutom sker en naturlig omfördelning. Läkaren har högre lön, betalar in mer till systemet och är mer sällan sjuk – men får leva i ett mer jämlikt samhälle. Och även en läkare kan få cancer.

I dag har tidningarna nya löpsedlar. Men det är talande att oron för den svenska modellen på progressiva ledar- och kultursidor nu också når SvD:s nyhetsdel. För det vore tragiskt om vi tvingas vakna upp till följande löpsedel om 20 år: ”Fel modell vann”.