Att låsa fast elever i deras hemområden skapar fler problem än det löser, skriver Lotta Edholm, Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd, Stockholms stad, i en replik.

Få saker i Stockholms stad har som det fria skolvalet gett elever möjlighet att bryta sig ur segregation. I stället för att som tidigare ha varit låsta till sitt eget bostadsområde, kan elever fritt söka sig till andra skolor inom staden. Det som avgör är den egna ambitionen, inte vad man har för bakgrund.

Det är därför märkligt att Sissela Nordling Blanco och Lisa Palm kräver att det fria skolvalet ska slopas. Givet den boendesegration som tyvärr råder i staden, finns det få saker som skulle förvärra situationen så mycket som en återgång till att eleverna, vare sig de vill det eller ej, ska gå i skolan närmast det egna hemmet.

Ungefär var tredje elev mellan 6 och 15 år som bor i Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta valde förra året en skola utanför den egna stadsdelen. Över en natt skulle deras möjlighet att påverka sin skolsituation försvinna. De ska gå i den skola som ligger där de bor, punkt slut.

Det är extra märkligt att kravet kommer från just Fi Stockholm, eftersom partiet ingår i Stockholms styrande majoritet. En majoritet som i alla fall utåt sett har ställt sig bakom det fria skolvalet. Är Fi Stockholms åsikt även Socialdemokraternas och Miljöpartiets åsikt?

Det stämmer mycket riktigt att skillnaderna mellan Stockholms skolor är mycket stora. Därför måste vi arbeta enträget med att göra alla skolor till bra skolor. Men det är inte genom att låsa fast eleverna som vi skapar kvalitet. Det är genom medvetna satsningar för att lyfta utsatta skolor, att skapa kunskapsfokus och lugna klassrum, som vi skapar en likvärdig, hög kvalitet. Stockholms stad har ett generöst system för att ge de skolor med störst behov extra resurser. Dessa resurser måste användas på ett sätt som gör skillnad. För Liberalerna i Stockholms stad är det också helt avgörande att fortsätta att satsa på lärarna. Genom motiverade, respekterade och välbetalda lärare lyfter undervisningen.

För dem som ändå behöver extra stöd för att bli behörig till gymnasiet, vill vi att eleverna ska erbjudas ett tionde skolår. Det är bättre att eleverna kommer välrustade till gymnasieskolan, än att de hankar sig fram utan ordentliga förutsättningar.

Fi säger det själva: »Vi kan inte svika fler barn för att stryka resursstarka väljare medhårs.« Nej, just det. Det är därför vi måste fokusera på att lyfta stadens skolor och låta elevernas egna ambitioner vara avgörande för vilken skola de hamnar på. Att låsa fast elever i deras hemområden skapar fler problem än det löser.

Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd, Stockholms stad