Bild: Jonna Westin

Öka resurserna, minska barngrupperna och ge alla barn rätt till plats på fritidshem. Det kräver Kommunal i dag.

”Inte en chans att tre personer kan lära 60 barn särskilt mycket när det inte rör sig om klassrumssituationer.” Så skriver en förälder i en enkätundersökning till 1 000 föräldrar till barn som går på fritidshem, gjord av Novus Opinion på uppdrag av Kommunal. Undersökningen presenteras i Kommunals rapport Har någon sett Matilda?, som läggs fram idag.

Vår rapport visar att fritidsföräldrarna är frustrerade. Enligt enkäten är var tredje förälder orolig för sitt barn när det är på fritidshemmet, fyra av tio tycker att barngrupperna är för stora och hälften känner press att hämta tidigt. Föräldrarna tycker att pedagogerna är fantastiska och gör sitt yttersta men bemanningen är usel. Flera betonar att fritidshemmen har en viktig roll att träna barn i att fungera tillsammans och lösa konflikter. En förälder skriver: ”Gruppsamarbete går inte att få i hemmet. Skolan är fokuserad på individen.”

Ett av de största problem vi ser är att nedskärningarna av resurserna till fritidshemmen har varit dramatiska. Barngrupperna är drygt dubbelt så stora jämfört med 1980 och det går nästan tre gånger så många barn per vuxen på fritidshem i dag som för trettio år sedan. För att förstå vad det har inneburit för fritidsverksamheten har vi både frågat föräldrar och intervjuat barnskötare.

Vår rapport pekar också på hur nedskärningarna drabbar barnen och personalen, men även föräldrarna och samhället i stort. Fritidshemmen har svårt att garantera barnens säkerhet. Barn och personal utsätts för trängsel, hög ljudnivå och konflikter. Dessutom omöjliggör de stora grupperna och låga personaltätheten en utvecklande verksamhet. Samhället förlorar på att yngre skolbarn inte får det stöd de behöver, i synnerhet barn med särskilda behov samt barn från socioekonomiskt utsatta familjer.

Ett annat problem som undersökningen visar på är att skillnaderna i gruppstorlek och personaltäthet är stora mellan kommuner och mellan fritidshem inom kommuner.

Det är hög tid att politiker och skolledare börjar prioritera det viktiga arbetet som görs på fritidshemmen och tillför mer resurser. Det behövs både bättre bemanning och lokaler anpassade för verksamheten. Det är helt orimligt med så stora skillnader i bemanningen som vi ser mellan kommunerna. Det behövs tydliga riktlinjer för bemanning i fritids. Därför kräver Kommunal:

  1. Öka resurserna till fritidshemmen, bland annat genom ett riktat statsbidrag, för att minska storleken på barngrupperna och förstärka personaltätheten.
  2. Skolverket ska ta fram krav på maximalt och rekommenderat antal barn i en fritidshemsgrupp samt antal barn per anställd vid fritidshemmen.
  3. Ge politiker och skolledare mer kunskap om fritidshemmens uppdrag och potential samt om barnskötarnas kompetens.
  4. Ge alla barn rätt till fritidshemsplats, även barn till föräldrar som är föräldralediga, arbetslösa eller får försörjningsstöd.

Vi vill att alla ska kunna säga som en förälder i rapporten: ”Jag märker på min dotter att sedan hon började där har hennes lust att lära ökat. Vi älskar vårt fritidshem.”

Annelie Nordström, Kommunals ordförande

Ulrika Lorenzi, utredare på Kommunal