Malin Ragnegård, ordförande & Johan Ingelskog, avtalssekreterare. Foto: Kommunal

Avtalsrörelsen Kommunal har nu accepterat medlarnas bud och kommer att teckna ett nytt kollektivavtal med SKR och Sobona. Strejken som var planerad till imorgon torsdag är därför avblåst.

Efter att förhandlingen mellan Kommunal och SKR samt Sobona strandat den 8:e april tilldelades medlare för att hjälpa till i förhandlingen. Medlarens sista bud som lämnades under onsdagen har nu godkänts av parterna. Strejkvarslet är därför nu avblåst.

– Kommunal varslade om strejk för att motparten inte kunde gå med på Kommunals rimliga krav som tar fasta på de problem som finns inom välfärden. Det handlar om ordning och reda i löneprocesser och hållbara arbetstider. Vi är nöjda med att vi nu lyckats övertyga motparten om att detta var nödvändiga långsiktiga förbättringar för en attraktiv välfärd, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal i ett pressmeddelande.

Det nya avtalet innebär bland annat högre löner samt steg mot lösningar för löneprocesser och hållbara arbetstider, enligt Kommunal. Avtalet gäller 12 månader och berör cirka 550 000 anställda.

– Nu har vi tagit viktiga steg mot ett mer rättvist lönesystem. Dagens system med individuell och differentierad lön fungerar inte som det var tänkt, trots att vi har haft det i 30 år. Nu är det dags för en modell som kan säkerställa att medlemmarna får en bra och rättvis löneutveckling, säger Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog i ett pressmeddelande.