Regeringsbildning Ulf Kristersson vill att riksdagen tar ställning till om man kan tolerera en M+KD-regering, det var talmannens besked på måndags morgonen. 

Läget i regeringsbildningen har inte förändrats under den veckan som gått efter att talmannen Andreas Norlén berättade att han skulle föreslå Ulf Kristersson (M) till regeringsbildare. På måndagsförmiddagen presenterades förslaget till regering: En moderat och kristdemokratisk regering.

– Jag har tackat ja, av två skäl. Jag tycker att det är rätt, det är en bred majoritet som har avvisat den nuvarande regeringen och nu kan de ta ställning till ett alternativ, säger Ulf Kristersson och tillägger:

– Men också för att det är är på allvar, det är inget spel. Jag har valt att ställa upp trots den uppenbara risken att inte bli vald. Och för att talmannen har fyra viktiga försök att bilda regering.

Moderatledaren dömmer ut idéen om att Alliansen skulle kunna leda en regering tillsammans med Miljöpartiet.

– Som både jag och MP:s språkrör har påpekat, matematiken stödjer inte en regering bestående av Alliansen och Miljöpartiet, säger Kristersson.

Han påpekar samtidigt att den regering han nu vill bilda inte kommer att förhandla med Sverigedemokraterna. Han återupprepar också det han tidigare sagt, att den regering han vill bilda kommer att driva alliansens politik.

Ulf Kristersson uppger att han inte haft någon direktkontakt med SD under veckan.

Det är sannolikt att den M-ledda regeringen faller i onsdagens omröstning eftersom att Centerpartiet och Liberalerna fortsatt säger nej till att släppa fram en M+KD-regering, eftersom att de behöver stöd av SD.

Ulf Kristersson säger sig dock inte vilja gå händelserna i förväg och jämför med opinionsbildningar innan val.

–  Det finns ett riktigt resultat. Och det är på onsdag, säger Kristersson.

– Jag är beredd att ta mig den inte helt okomplicerade uppgiften att bilda regering i Sverige, inte för att jag säker på att vinna utan för att jag känner att jag måste försöka, säger Ulf Kristersson.

Röstas M+KD-förslaget ner på onsdag, har talmannen tre ytterligare försök på sig. Lyckas inte något av talmannens förslag vinna riksdagens förtroende utlyses extraval.

Läs mer: Extraval kan kosta 400 miljoner kronor

På torsdag lägger övergångsregeringen fram en övergångsbudget. Även Moderaterna tros lägga fram en budgetproposition. Det finns en risk att Kristerssons regering röstas ner, och den moderata budgeten röstas igenom.

Läs mer: M lägger fram budget – prioriterar polis och vårdköer

Texten uppdateras