Politik En begränsad budget inför nästa år kan behöva läggas fram då regeringsbildningen tar tid. Men mandatläget i riksdagen gör att övergångsregeringen kan behöva styra med en Moderat budget. 

Inte ens en vecka har gått sedan Stefan Löfven fick uppdraget av talmannen att sondera möjligheterna att bilda regering, men nu öppnar Sverigedemokraterna för att stödja en moderat budgetmotion, det rapporterar Sveriges Radio

Under veckan har Stefan Löfven träffat partiledarna för allianspartierna. Få uppgifter har läckt ut från samtalen, men läget beskrivs från borgerligt håll som låst. Under torsdagen sa en centerpartist till Ekot att partiet kommer säga nej till socialdemokratiska inviter.

– Det finns ingen anledning för Löfven att sitta med det här i två veckor. Han skulle kunna avsluta nu, säger Centerkällan till Ekot.

Eftersom att regeringsbildningen tar tid talar allt mer för att övergångsregeringen kan komma att lägga fram en begränsad budget inför nästa år.

Oppositionspartierna brukar svara med egna budgetmotioner, och med det nya läget i riksdagen skulle det räcka med att Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna röstade på Moderaternas budget för att den ska bli gällande politik.

Till Ekot säger Sverigedemokraternas ekonomiska talesperson Oscar Sjöstedt att SD inte utesluter att rösta på en M-budget, om den egna faller.

– Det är inte en möjlighet som vi utesluter. Vi ställer de här alternativen, vilka det nu blir, mot varandra och ser vilken politik som så att säga tilltalar oss mest.

För Sverigedemokraterna är migrationspolitiken det viktigaste.

– Det är ingen hemlighet att vi värderar invandringspolitiken och behoven av en restriktiv linje där väldigt högt och förmodligen gäller det också våra väljare, säger Oscar Sjöstedt.

Om övergångsregeringen lägger fram en budget så är det enligt Ekots källor fortfarande inte säkert att Moderaterna lägger fram en motion. Det som avgör är läget i regeringsförhandlingarna och om de kan störas i något känsligt läge.

Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt tycker att det vore konstigt om Moderaterna inte lägger fram sin politik.

– Att man inte skulle försöka driva sin egen politik som man i någon mening har lovat sina väljare i riksdagen i skarpt läge är för mig helt obegripligt, säger han.

Kristdemokraterna har tidigare inte röstat på någon annat partis budgetmotion som man inte varit med och förhandlat. En central kristdemokrat säger till Ekot att frågan är för tidigt väckt.