Vesna Prekopic

Dagens Arenas granskning av hur mycket hemtjänstföretagen debiterar kommunen för sina tjänster, visar att privata företag redovisar och fakturerar för i snitt sju procent mer utförd tid än kommunala utförare. Medvetet fusk eller inte, det är inte ok.

Kommunen debiteras månadsvis för de timmar som brukarna fått beviljad tid för att hemtjänstpersonal kommer hem till dem. Problemet är att timmarna ofta inte utnyttjas fullt ut av brukarna, men att kommunen ändå får betala för dem.

I snitt fakturerar alla hemtjänstföretag i Stockholm 82,5 procent av den tid som brukarna fått beviljat. Men skillnaden är stor mellan privata och kommunala utförare. Privata fakturerar i snitt för 86 procent, medan kommunala fakturerar för 79 procent.

Äldreomsorgen är ett sorgligt eftersatt område och tydligt en klassfråga. Det är inte rimligt att kvaliteten ska bero på om det är ett privat företag eller inte som är utförare av hemtjänsterna. Kvaliteten ska inte heller bero på hur mycket man som privatperson har råd att betala för sin omsorg.

Det är därför mycket välkommet att regeringen vill satsa 2 miljarder årligen på att öka bemanningen inom äldreomsorgen. Stockholm stads rödgröna majoritet kommer också att intensifiera arbetet med att ställa höga krav på bemanning, utbildning och arbetsvillkor för de anställda inom äldreomsorgen.

I budgetförslaget 2015 för Stockholms stad kan man läsa en rad ideologiska och praktiska förslag till förändringar för hemtjänsten. Bland annat tänker man inleda en oberoende översyn av hur hemtjänsten organiseras och utvärdera ersättningssystemet för hemtjänsten.

Det uttrycks att äldre ska ha inflytande över innehållet i hemtjänsttimmarna och därför ska det tas fram riktlinjer för biståndsbedömning och ersättningssystem. De äldre ska tillsammans med personalen disponera hemtjänstinsatsen och ha ”egna timmar” i vård- och omsorgboenden. Det ska till exempel förekomma regelbundna utevistelser, vällagad mat och möjlighet till social gemenskap.

Viktigast av allt är kanske att fundamentet i hemtjänstverksamheten är stabilt, personalen. För att fler ska vijla in i branschen och stanna kvar ska arbetsvillkoren förbättras genom rätt till kollektivavtal, heltid, bra scheman och bra löneutveckling.

Det är bra det. Men av omsorg för de äldre och för personalen i hemtjänsten borde staden se över avtalen med de privata företagen. Annars kommer de bara att maxa vinsterna ännu mer.