Porträttbild på Veronica Palm
Veronica Palm foto: Mattias Vespä

REPLIK | Vi behöver en visionär diskussion om hur våra barn kan få den bästa framtiden. En av flera idéer är en all-inclusive-förskola som utjämnar barns livsvillkor, underlättar för pedagogerna och kan ge lite lugnare föräldrar.

Generell välfärd är det absolut bästa sättet att utjämna orättvisor och kompensera för ojämlikheter. Om detta och idéen om att prioritera de små barnens del av välfärden skrev jag i Dagens Arena förra veckan.

Jag skrev om en all-inclusive-förskola. En vision om en förskola som kan ta ett än större ansvar, som tillhandahåller det barnet behöver under en dag och kanske till och med mer. En förskola där inget barn ska behöva vara den som inte hade tomtedräkt på lucia för att hens föräldrar glömt eller det barn som har urvuxna gummistövlar med hål för att det inte finns pengar till nya innan nästa barnbidrag. En förskola där personalen slipper påminna om att blöjorna är slut igen och att de tvingats låna av andra barn eller påpeka att det vore bra att ta hem och tvätta örngottet till vilan.

En förskola som jag skrev i krönikan »ger barnen lika möjligheter att vara med«, där personalen får koncentrera sig på barngruppen och att vara pedagoger, och där föräldrarna kan lägga några av alla småbarnsårens stressmoment åt sidan och få vara gladare och lugnare föräldrar.

S-medlemmen Åsa Plesner delade inte min idé. Det har jag respekt för och det ger mig dessutom möjlighet att få tänka vidare kring det jag gillar bäst: barn, jämlikhet och generell välfärd. Jag ser heller inte, som Plesner pekar på, en motsättning mellan ökade resurser till förskolan och en utvecklad förskola. Snara tvärt om. De är varandras förutsättningar.

I en tid där ojämlikheten stadigt ökat de senaste trettio åren och för barnfattigdomen har bitit sig fast i stora delar av Sverige är det än viktigare att vrida och vända på idéer som kan utveckla den generella välfärden. Jag är barnskötare till yrket och kan inte låta bli att tycka att förskolan allt för länga har tvingats stå tillbaka för viktiga satsningar i grundskolan och att skola och förskola tvingats konkurrera om samma knappa resurstillskott. Det är dags att också prioritera de små barnen och se hur viktig förskoletiden är för hur ett barn kan ta sig vidare i livet.

Jag ser fram emot en spännande visionär diskussion om hur vi kan ge våra barn den bästa framtiden och hur välfärdsstaten kan utvecklas. En idé är en all-inclusive-förskola som utjämnar barns livsvillkor, underlättar för pedagogerna och kan ge lite lugnare föräldrar. En annan är helt avgiftsfri förskola och ännu en varje barns rätt till heltid på förskolan även om de fått syskon. Helt säkert finns det massor med fler spännande idéer om vi bara tillåter oss att vara visionära och ha barns rätt till en god uppväxt i fokus.

Det är hög tid att utveckla välfärden, inte bara försöka återställa. Och det är också hög tid att de små barnen prioriteras.

Veronica Palm (S), fd. riksdagsledamot