2015 är året när vänsterpolitiken måste återuppstå med förnyad kraft.

Det har pratats mycket om vinnare och förlorare i decemberöverenskommelsen. Att en del av demokratin skulle gått förlorad är retoriskt strunt, men att partiernas positioner och prestige påverkats är obestridligt.

Sverigedemokraterna är i och med decemberöverenskommelsen försvagat. Den plats i solen som SD haft sedan den 2 december är åtminstone för tillfället borta. Att vikarierande partiledare Mattias Karlsson sagt att en misstroendeförklaring mot statsministern snarast ska lämnas in är enbart en symbolhandling gentemot de egna väljarna. Statsminister Stefan Löfven sitter stadigt med uppbackning av alliansen och SD kommer inte kunna hålla någon regeringsbildare som gisslan mer.

Nyårslöftet för 2015, och för alla år fram till nästa riksdagsval, borde för de rödgröna såväl som alliansen vara att tydligare definiera sin politik. Vi behöver kontrast och konflikt. Bortom spelteorierna är väljarna i högsta grad intresserade av politiska lösningar för skolan, vården och klimatkrisen.

Decemberöverenskommelsens kritiker har rätt i att risken med att blocken närmar sig varandra i mitten. Det är också Jimmie Åkessons och Mattias Karlssons önskan att kunna titulera sig som Sveriges enda oppositionsparti. Därför krävs handling och positionering från övriga partier – en uppgift som inte ensamt kan lämnas till Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt att upprätthålla.

För vare sig blockpolitiken är tillfällig eller cementerad, betyder det inte att den måste bana väg för en geggig mittenpolitik. Tvärtom är det nu som en tydlig vänsterpolitik måste ta plats bredvid en lika tydlig högerpolitik. Det finns stora skillnader mellan blockens ekonomiska politik, som grundas i de alltför ofta bortglömda ideologierna. Det är dags att visa dem.

Moderaterna har fått stark kritik från de egna leden för att ha gett upp inflytandet över den politik som kommer att föras de kommande åren. Alliansen må se decemberöverenskommelsen som en seger och krattning av manegen inför valet 2018, men vinnarna är Stefan Löfven och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, som kommer ha mycket att säga till om.

Decemberöverenskommelsen betyder att den rödgröna regeringen senast hösten 2015 måste ha initierat reformer för en fungerande arbetsmarknad som kommer alla till gagn. Som människor upplever gör verklig skillnad. Den måste skilja ut sig från alliansens ”survival of the fittest”-variant. Samma arbete måste sedan inledas på område efter område.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet måste med hjälp av Vänsterpartiet återuppbygga en skola som rustar alla barn lika bra för en tryggad framtid. De måste se till att vården går till dem som behöver, inte till dem som har råd att betala för den. De måste ge våra äldre en värdig tillvaro, både ekonomiskt och omsorgsmässigt. Och de måste se till att vi har en integrationspolitik som fungerar på samma solidariska sätt. Så hålls både alliansen och SD borta från makten.

Vänsterpolitiken må tillfälligt ha dött när alliansen och SD röstade ned regeringens budget. Men 2015 är året då den återuppstår med förnyad kraft.