Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Tidigare insatser för landsbygden har varit otillräckliga. Regeringen har inlett arbetet för att formulera en ny politik som möter människors behov av jobb, välfärd och en god livsmiljö, skriver landsbygdsministern.

Landsbygdens förutsättningar har förändrats gradvis under många år. Urbaniseringen med inflyttning till städer från gles- och landsbygder har pågått under lång tid. Det är en global trend som även varit stark i vårt land och som har förändrat landsbygdernas förutsättningar.

När jag reser runt i landet och träffar människor på den svenska landsbygden märks det att här finns många frågor som berör och upprör. Det diskuteras i media och vid fikabordet på jobbet.

Som landsbygdsbo vet jag hur förutsättningarna förändrats men också de möjligheter som bland annat ny teknik har skapat för att bo och verka utanför staden. Jag tror att många på den svenska landsbygden nu kräver ett engagemang från samhället och en politik som ger avtryck i hela landet.

Vi måste vara ödmjuka och inse att den politik som förts av tidigare regeringar, socialdemokratiska såväl som borgerliga, inte lyckats tillräckligt väl med uppgiften. Det saknas en sammanhållen politik för landsbygden som på ett tydligt sätt utgår från de utmaningar som landsbygden står inför.

Det vill regeringen ändra på och vi har därför tillsatt en parlamentarisk utredning med uppgift att lämna förslag på hur en sammanhållen politik för Sveriges landsbygder bör se ut.

Detta är något helt nytt i svensk landsbygdspolitik. Samtliga riksdagspartier bjuds in att delta i arbetet. Tanken är också att andra aktörer på svensk landsbygd ska ha möjlighet att göra inspel. Landsbygden förtjänar detta och det måste finnas ett brett politiskt åtagande för ett Sverige som håller ihop.

Nu behöver vi rikta blicken mot framtidens landsbygder. Utvecklingen för med sig nya förutsättningar som på många sätt förändrar villkoren. Vi ser till exempel en stark utveckling av en biobaserad samhällsekonomi, där biomassa från jordbruk, hav och skog ger nya och innovativa produkter. Ett aktivt skogsbruk är också en förutsättning för klimatomställningen.

För allt fler är mat hälsa och här finns en stor potential för att öka produktionen av kvalitativa produkter. Jordbruket är ofta motorn på landsbygden och kan vi öka produktionen skapar vi fler jobb både i primärproduktionen och i den landsbygdsnära livsmedelsindustrin. Vi ser också en mer utvecklad turistnäring samt framväxten av ett allt mer digitaliserat samhälle som skapar nya förutsättningar.

En ny politik för landsbygden behöver formuleras. Den nya politiken ska möta människors behov av jobb, välfärd och en god livsmiljö. Med den parlamentariska utredningen har regeringen tagit första steget mot en sammanhållen och aktiv politik för Sveriges landsbygder.

Sven-Erik Bucht (S), landsbygdsminister