Håkan Jörnehed, oppositionslandstingsråd (V) i Stockholm

Det är knappast första gången landstingsalliansen avslöjas att hutlöst slösa med skattepengar. Vården har inte råd med det moderatledda högerstyret, skriver Håkan Jörnehed (V), oppositionslandstingsråd.

I går kunde P4 Stockholm avslöja att Stockholms läns landsting har mycket höga konsultkostnader – över en miljard kronor de senaste fem åren har lagts på konsulttjänster. Inte sällan på så kallade »ledarskapskonsulter« vars uppgifter främst tycks vara av administrativ, för att inte säga diffus art, exempelvis »styra upp möten«.

I dag kunde radion också visa att sjukhusdirektör Melvin Samsom – som lyfter en lön på cirka 230 000 kr i månaden – själv hyrt in konsulthjälp som skulle assistera med bland annat översättning av dokument (han själv är engelskspråkig) och förberedelse inför möten. Mötesförberedelse och översättning från svenska till engelska är knappast svårförvärvade färdigheter, den kompetensen bör vara enkel att hitta inom Stockholms läns landstings befintliga kompetenspool.

En av Samsoms konsulter fakturerade landstinget 254 000 kr i månaden. Alltså mer än vad sjukhusdirektören själv tjänar. På fem månader kostade McKinseys utsände landstinget, och därmed skattebetalarna, 1,4 miljoner kronor. Men Melvin Samsom säger att han tycker det var värt pengarna. Det är ju bra att sjukhusdirektören är nöjd. Det tycks den moderatledda landstingsregimen också vara.

Men för politiker i opposition och för utslitna sköterskor i behov av kollegor och lönelyft är nyheten om miljardbelopp som sprätts iväg på konsulter oerhört provocerande. Det känns som ett oacceptabelt slöseri medan landstinget lider av akut personalbrist, över 500 stängda vårdplatser, och tvingas till allsköns besparingar och nedskärningar.

Hur många sjuksköterskor motsvarar inte det belopp som i stället hamnat hos PwC, Boston Consulting Group och andra managementkonsultbolag, frågar Pengarna skulle också kunna gå till fler barnmorskor, högre undersköterskelöner, eller bättre arbetsmiljö för landstingets vårdpersonal.

Men tyvärr är Stockholms läns landsting ett borgerligt sponsrat konsultparadis. Det är alldeles uppenbart.

Programmet Kaliber i P1 har tidigare, efter att ha granskat affärerna kring Nya Karolinska sjukhuset, varit inne på samma spår. NKS har kallats ett »konsultmecka«. Även då handlade det om dyra arvoden till olika managementkonsultbolag.

Skulden för denna konsultkultur ligger hos landstingets borgerliga styre. De har styrt Stockholms landsting i över tio år nu, och det här är långt ifrån det första avslöjandet om ekonomisk misskötsel – minns någon strumpgate? Nya Karolinskas svällande prislapp?

Landstinget har med borgarna vid rodret slagit rekord i felaktiga upphandlingar. Avgående finanslandstingsråd Torbjörn Rosdahl (M) tog själv på sig ansvaret för att landstinget måste betala drygt 15 miljoner kronor i upphandslingsböter. Slarvet kostar skattepengar.

Vården har inte råd att slösa bort resurser på hutlösa chefsarvoden och ockernotor för konsulter. Framförallt har vården inte råd med det moderatledda högerstyret, som är ytterst ansvarig för slöseriet och slarvet.

Håkan Jörnehed (V), oppositionslandstingsråd