Den förra regeringen valde att sälja Sveriges sparade utsläppsrätter. Vi tar en annan väg och skrotar 65 miljoner utsläppsrätter. Det ger en tydlig signal inför klimatmötet i Paris.

Ska världen kunna enas bakom ett bindande klimatavtal i Paris är det en aktiv politik av det här slaget som krävs

2015 är ett ödesår för klimatet då världen ska samlas bakom ett bindande klimatavtal. Miljöpartiet har alltid insett att den bästa förhandlingspositionen ges genom att agera. Att visa på aktiva åtgärder och ta beslut som hjälper oss nå målen är det som ger tyngd i klimatförhandlingarna. Det är att ta ansvar för en rättvis global klimatpolitik.

Under den moderatledda regeringens tid var det mycket prat om vikten av ett bra avtal när ett klimattoppmöte närmade sig. Men politiken för att ta oss i den riktningen lyste med sin frånvaro.

Utsläppsminskningarna skulle alltid ske någon annanstans och i den inrikespolitiska debatten varnades det hejvilt för skattehöjningar på bensin och flygresor. Det är samma visa nu när de borgerliga partierna är i opposition.

När Sverige i år anländer till förhandlingarna i Paris kan vi redovisa en politik för hundra procent förnybar energi, höjda miljöskatter och ett påbörjat arbete med ett klimatpolitiskt ramverk som ska ge ordning och reda i klimatpolitiken.

Miljöpartiet vill också se en skärpning av EU:s klimatmål och är glada över att Sverige tagit steget att föreslå utsläppsminskningar från 40 till 50 procent till år 2030. Vi vill att våra redovisade utsläppsminskningar ska göras inom EU. Vi ska inte blåsa upp den siffran med hjälp av att räkna in utsläppsminskningar utanför EU.

EU:s klimatmål är nära knutet till systemet för handeln med utsläppsrätter. I dag har vi ett system med för högt i tak som effekt av EU:s låga mål och för många utsläppsrätter, vars tillgång faktiskt överskrider efterfrågan. Det kräver att systemet reformeras.

Mycket tack vare det klimatarbete som kommuner och företag utför i Sverige i dag gör, har vi de senaste fem åren sparat in utsläpp som motsvarar nivån för ett helt år. Ekonomiska styrmedel likt koldioxidskatten har varit en viktig draghjälp. Tack vare detta engagemang har Sverige sparade utsläppsrätter. Hur regeringen då väljer att agera med dessa utsläppsrätter är helt avgörande för att nå en faktisk klimatvinst.

Den förra regeringen valde att för en billig peng sälja en del av Sveriges sparade utsläpp. Detta gjorde att de klimatinsatser som gett oss överskottet omintetgjordes. Syftet var inte att utsläppen skulle göras någon annanstans. Därför är det mycket beklagligt att de sålde de utsläpp vi sparat här i Sverige, för att släppas ut just någon annanstans.

Samarbetsregeringen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet har valt en annan riktning. 65 miljoner utsläppsrätter som motsvarar ett helt år av svenska utsläpp ska nu annulleras, alltså skrotas. De utsläpp som sparats ska förbli sparade i stället för att säljas. Det är det enda försvarbara agerandet och en tydlig signal om att vi vill ha ett system för utsläppsrätter som gör skillnad på riktigt. Denna kursändring som visar att regeringen tar klimatet på allvar gör mig stolt som miljöpartist.

Att annullera överskott av utsläppsrätter är också ett sätt att skärpa EU:s utsläppshandelssystem. Det är en viktig markering och en klimatvinst i sig. Sverige bör också inom EU arbeta för att minska tilldelningen av utsläppsrätter.

Ska världen kunna enas bakom ett bindande klimatavtal i Paris är det en aktiv politik av det här slaget som krävs. Genom skrotade utsläppsrätter och en aktiv nationell klimatpolitik visar vi att vi tar klimatet på allvar.

Stina Bergström (MP), Riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson