I nationell media försäkrar Ebba Busch Thor att hon står bakom abortlagstiftningen. I andra forum uttrycker hon åsikter som är tätt sammankopplade med abortmotståndares.

I dag väljs Ebba Busch Thor med största sannolikhet till ny partiledare för Kristdemokraterna. En partiledares politiska inriktning har stor påverkan på vilken politik berört parti för och Ebba Busch Thors värderingar och ståndpunkter kommer att spela en viktig och central roll i hur Kristdemokraterna utvecklas som parti.

Hur Kristdemokraterna sköter sina ledarval är upp till dem, så även vilka personer de nominerar och väljer. Vi kan glädjas över att Kristdemokraterna ser ut att välja en ung kvinna som partiets högsta representant, även om det inte är mycket SSU och Grön ungdom i övrigt håller med Kristdemokraterna om.

En fråga som vi däremot borde vara överens om är rätten till fri abort. Göran Hägglund lyckades under sin tid som partiledare hålla borta de krafter från sitt eget parti som ville inskränka på kvinnors rätt till sin egen kropp. Det ska han ha heder för.

Frågan vi nu måste ställa oss är om Ebba Busch Thor kommer göra samma sak. Hennes uttalanden om frågan gör oss tveksamma till det. Busch Thor har inte på något tydligt sätt sagt att rätten till abort är självklar, snarare tvärt om.

I februari i år uttalade sig Ebba Busch Thor i den kristna tidningen ”Världen idag” i en intervju som fokuserade på just abortfrågan. Bland annat öppnar Busch Thor upp för att se över lagen som möjliggör för utländska kvinnor att göra abort i Sverige, något som inte framkom i en tidigare intervju med Ekot, där exakt samma lagstiftning diskuterades.

Busch Thor nämner inte heller vikten av fri abort. I stället ligger fokus på samvetsfrihet och på att kvinnor som gör abort ska kartläggas av staten. Samvetsfrihet, det vill säga vårdvägran från anställda inom sjukvården, riskerar att undergräva kvinnors rätt till abort. Genom att förespråka vårdvägran gör Ebba Busch Thor gemensam sak med abortmotståndare.

Vårdprofessionen säger tydligt att samvetsfrihet inom vården inte är önskvärt – det är patienternas rättigheter som ska vara i fokus, inte personalens. Om vårdprofessionen säger tvärt nej, varför ska då Ebba Busch Thor öppna upp för idéer som primärt uttalas av de som vill inskränka aborträtten?

Att Busch Thor i nationell media försäkrar att hon står bakom abortlagstiftningen har liten betydelse när hon samtidigt i andra forum uttrycker åsikter som är tätt sammankopplade till abortmotståndarnas åsikter. En sådan hållning öppnar upp och underlättar för abortmotståndarna inom den kristna högern.

Kristdemokraternas nästa partiledare behöver visa att hon inte är en högerkristen politiker á la Tea Party genom att tydligt deklarera att Kristdemokraterna fortsatt kommer stå upp för kvinnors rätt till sin egen kropp.

SSU och Grön ungdom ser fram emot det klargörandet. I övrigt önskar vi Ebba Busch Thor lycka till som ny partiledare.

Ellinor Eriksson, förbundsordförande, Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund – SSU 
Magda Rasmusson, språkrör Grön Ungdom