Almedalen och Bokmässan gömmer sig bakom juridiken och en naiv syn på yttrandefrihet för att välkomna farliga nazister in i stugvärmen.

I Sverige finns en grundlagsskyddad organiserings- och föreningsfrihet som utan tvekan ska värnas. Men ska det verkligen inte finnas någon gräns för vilka som får organisera sig och för vad?

Sedan 2015 är Nordiska motståndsrörelsen (NMR) ett registrerat parti. I år har de sökt och fått tillstånd att under tre av åtta dagar bete sig som alla andra partier under AlmedalsveckanGotland. På hyrd mark och offentliga platser ska de hålla tal, informera om sin politik och dela ut flygblad.

Mia Stuhre, Region Gotlands koordinator för Almedalsveckan, menar att Almedalsveckan är en demokratisk mötesplats som ska vara öppen och tillgänglig för alla. Därför kan Region Gotland inte säga nej till NMR, trots massiva protester. Ja, visst väcker beslutet känslor, men då ska vi minnas att det inte är NMR:s åsikter som värnas, utan själva demokratin, säger hon.

Det är inte bara ett skrattretande uttalande, det är absurt. Nazistiska organisationers, föreningars och partiers livsluft är målsättningen att genom revolution störta demokratin.

Nazister syns allt oftare på gator och torg för att sprida sitt hat och sina hot. I mars hölls nazistdemonstrationer i Linköping och i Umeå, i november i Gamla stan i Stockholm. Det är några få exempel, vi kommer att se mer och mer av dessa nazistiska sammankomster som möjliggörs genom den grundlagsskyddade organisationsfriheten. Och nazisterna ska skyddas medan de sprider skräck. ”Vi har en grundlag som gäller alla och polisen ska skydda dem så att de kan genomföra detta. Sen får polisen göra en bedömning av vilka resurser som krävs”, förklarar Anders Rådbjer från polisen. Och med dagens lagstiftning är det så enkelt.

Det är absurt.

Politisms chefredaktör Eric Rosén gav i Aftonbladet TV i en debatt med Mia Stuhre välbehövliga påminnelser när det gäller den välkomnande inställningen till att NMR hyr markplats mitt i Visby, nämligen att det är alltför lätt att gömma sig bakom juridiken och säga att det är lagen som gör att ett nej är omöjligt. Det är inte sant. Vad som däremot är sant är att Region Gotland, liksom Bokmässan i Göteborg, använder juridiken istället för moralen i sitt beslutsfattande. Och det är ryggradslöst, precis som Eric Rosén säger.

Från Bokmässan säger man att de antidemokratiska krafterna, man för andra året i rad ger utrymme, ska bekämpas genom öppenhet och yttrandefrihet. Almedalens Mia Stuhre säger att de hoppas att samtalet och diskussionen ska vara motståndet i Visby, då kommer den sunda och goda demokratin att segra.

Högerextremister och nazister har synts i Almedalen förut, skillnaden nu är att de officiellt välkomnas dit. Att vara ett öppet, tolerant samhälle får inte övergå till att vara blåögt dumsnäll. Om det råder någon som helst tvekan om vilka politiska budskap NMR har, slå upp ordet nazism och läs på.

På en satirteckning av Kent Wisti utspelas en fullt verklighetstrogen dialog vid ett dukat festbord.

– Vem är du?

– Jag är nazisten som måste bjudas in till varje kalas. Det kallas yttrandefrihet.

Det kallas farlig naivitet.