Bild: Riksdagen & Vänsterpartiet

Kristdemokraternas Penilla Gunther väljer att haka upp sig på en formulering i min artikel, och drar av den en helt orimlig slutsats om Vänsterpartiets ”människosyn”. Formuleringen i fråga lyder: ”En politik som tar sin utgångspunkt i det faktum att människors arbete är den mest värdefulla resursen i samhället och att den måste tas tillvara.”

Jag kan försäkra både Gunther och alla andra att Vänsterpartiet ingalunda värderar människor utifrån deras förmåga att arbeta. Innebörden av formuleringen är att det är människors arbete som skapar välstånd, och att arbetslöshet därmed är ett slöseri. Det har inget med ”människosyn” att göra. Det är ett vedertaget ekonomisk-politiskt resonemang de flesta skriver under på.

Något ironiskt i sammanhanget är det ju att det är den alliansregering där Kristdemokraterna ingår genomdrivit en historisk nedmontering av de trygghetssystem som byggts upp för att människor som är förhindrade att arbeta ska ha anständiga levnadsvillkor. Devisen: ”Det ska löna sig att arbeta”, som använts för att sälja in denna beska medicin, har för tiotusentals svenskar i praktiken manifesterats i att: ”Det ska kosta på att vara sjuk och arbetslös”. Snacka om människosyn!

Josefin Brink, arbetsmarknadspolitisk talesperson och riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

Fotnot: Artikeln är en replik på onsdagens debattartikel från kristdemokraten Penilla Gunther. I debattartikeln skriver Gunther att hon bland annat att: ”Det mest centrala i den kristdemokratiska ideologin är värnandet om det unika och lika människovärdet. Det innebär att se alla människor som unika personer med förmågor och kunskaper som kan tas tillvara i gemenskap med andra.”

I nästa stycke fortsätter Gunther: ”Det är till exempel en klar motsättning till Vänsterpartiet som enligt sin artikel har ”en politik som tar sin utgångspunkt i det faktum att människors arbete är den mest värdefulla resursen i samhället”; alltså inte att är människan i sig är viktig – utan det arbete som var och en kan utföra. Det är en farlig människosyn; att varje person värderas efter sin nytta.”

Penilla Gunthers (KD) debattartikel är den sjunde delen i Dagens Arenas debattserie om arbetsmarknadspolitiken. Läs de tidigare inläggen från Folkpartiet, Socialdemokraterna, Moderaterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet.