Protestera inte – vi bor i Sverige!

Dela

”Taksim-aktivisterna borde skämmas!” Det hade varit en rätt oväntad ledartext i Expressen om protesterna i Turkiet, eller hur?

För när protesterna i Turkiet, eller Brasilien, omskrivs är svenska medier och borgerliga ledarsidor, helt korrekt, uppskattande och tolkande: ”Maktmonopolets faror” och ”Avslöjande brutalitet”, skriver till exempel DN:s ledarredaktion om Turkiet.

”Erdogan har blivit alltmer auktoritär och hans milt islamistiska parti AKP struntar i all kritik”, sammanfattar DN sin kritik.

Demonstranterna i Brasilien uppges i svenska medier protestera mot höga taxor i kollektivtrafiken, korruption, bristande utbildning och sjukvård.

Och ändå har det kastats sten mot poliser i både Turkiet och Brasilien.

Visst är situationen annorlunda. Sverige saknar de breda medelklassdemonstrationerna. Men samtidigt kokar de demokratiska proteströrelserna.

Organisationen Megafonen arrangerar läxläsning i fattiga stadsdelar och talar om att ge unga politiska verktyg att förändra sin vardag. Fritidsledare engagerar sig för arbeten åt unga. Paneldebatter med ”Pantrarna” samlar 700 åhörare. Människor organiserar sig och skriver på listor mot en bostadspolitik som tvingar fattiga att flytta. ”Hur kan man ha en hyra på 12 000 kronor när man tjänar 15 000 kronor i månaden”, som en person i publiken säger på ett möte där Megafonen deltar. Desperationen är tydlig. Men det är vad mannen i publiken sedan säger som gör hans åsikter till en icke-fråga på borgerliga ledarsidor: ”De unga som kastar sten uttrycker också sina föräldrars vanmakt”.

För medierna och ledarsidorna erkänner i princip orättvisorna. Visst är det så att andelen niondeklassare i Akallaskolan med godkänt i alla ämnen sjunkit till en tredjedel. Visst finns rasistiska poliser. Visst finns poliser som inte tycks stoppa nazister från att ge sig på mörkhyade. Visst höjs hyrorna med utflyttning som följd. Visst visiterar polisen människor på sätt som upplevs som trakasserier. Visst stoppas mörkhyade i tunnelbanan.

M E N  D E  K A S T A R  J U  S T E N ! Och detta ska vi prata om som om det inte fanns någon morgondag. Ett axplock: ”Kriminella tjänar på kravallerna”, ”När de goda människorna ingenting gör”, ”De skrattar när stenarna kastas”, ”Kravaller kan inte ursäktas”, ”Låt stenkastarna ta ansvar”, ”Destruktiva reaktioner”, ”Ni som förstör borde skämmas”.

Det skulle inte förvåna om borgerliga ledarsidor i Brasilien och Turkiet har samma vinkel som sina svenska kollegor. Men det skulle naturligtvis kasta ett löjets skimmer över svenska medier om de lät hälsa att demonstranterna på Taksim borde gå hem och skämmas eftersom det fanns stenkastare bland dem. Här hemma är det däremot okej att säga att Megafonen ”förfäktar våld” eftersom organisationen anser att stenkastning kan ”förstås”.

Naturligtvis är våld fel och stenkastare bör skämmas, men detta är en moralisk åsikt och ointressant som politisk analys.

När man läser borgerliga ledarsidor är det svårt att frigöra sig från tanken att ondskan finns utomlands, men aldrig i Sverige. När medelklassen engagerar sig (och ja – kastar sten) i Turkiet och Brasilien så kritiserar de en korrupt stat. När fattiga engagerar sig (och ja – kastar sten) i Sverige, ska de skämmas. För Sverige är ju som bekant världens bästa och mest demokratiska land. Rasismen och korruptionen bor i andra länder men inte här. Vi har ju världens bästa demokrati. Motarbetande av demokratiska initiativ, rasism, flyttpolitik och skolsegregering är bara olycksfall i arbetet, aldrig politikens syfte eller tecken på brister i demokratin.

En självbild som heter duga.

21 kommentarer

 1. Lars Olov - 1 juli, 2013

  ”Det skulle inte förvåna om borgerliga ledarsidor i Brasilien och Turkiet har samma vinkel som sina svenska kollegor.”
  .
  Om man har ambitionen att ligga i ”samhällsdebattens framkant” som Håkan A Bengtsson påstod så räcker inte det. Då tar man reda på vad borgerliga ledarredaktörer i Brasilien och Turkiet verkligen skrivit i stället för att på förhand utgå från att de har samma vinkel som sina svenska kolleger (vilket de ju sällan har).

 2. Olov Johansson - 1 juli, 2013

  Svenska staten och svenskarna har varit nog så generösa mot dessa grupper. Detta är inget annat än otacksamhet för de miljarder kronor som kollektivt ges dessa människor så att de slipper sina miserabla hemländer. Svenskarna har ingen moralisk skyldighet att lägga alla dessa pengar på främlingar.

  Att sedan ursäkta detta beteende med sådan skriven dynga i ett land där alla får mat för dagen, tak över huvudet och har möjlighet till att ta skaffa sig en doktorsexamen utan att betala ett öre är skamligt. Dessa stenkastare borde veta hut!

  • Kurt Lillieholm - 1 juli, 2013

   Intressant resonemang. Givet är att dom sabbar för sig själva. Och troligen är att det är bl.a.samma gäng som förstör på fotbollsmatcher. Där finns för övrigt också en del svenskar i det gänget, alltså huliganer.
   Givetvis borde dom skicka tackbrev till dig Olov! Jag tror att dom flesta är glada och tacksamma att vara här.
   Möjligen kan det ju vara så att dom behövs för att tvätta häcken på dig när du är så gammal och sjuk att du inte klarar dig själv?
   En del har dessutom utbildningar som vi behöver men är dåliga på att ta till vara.
   Vårt samhälle sköter sig dåligt i många fall bl.a. genom att tillåta segregering och slum och jag kan förstå dom boendes frustration vilket inte på något sätt ursäktar och försvarar stenkastning. Att man dessutom kastar sten på ambulans och brandkår är rent idiotiskt! Men du vill antagligen inte ha en flykting till granne och nånstans ska dom ju bo.
   Ett ensidigt tänkande gagnar inte någon i samhället!

  • Kerstin - 1 juli, 2013

   Har du hört talas om hemlöshet eller vräkta barnfamiljer i Sverige eller läser du kanske inga dagstidningar eller hör nyhetsrapporteringar i media??!!
   Kerstin

  • Kerstin Martinson - 3 juli, 2013

   Olof Johansson, många har faktiskt doktorsexamen när de kommer till Sverige.
   Andra har om inte doktorsexamen så bra nära. Men du tycker väl att du skulle ha fått en doktorsexamen på posten – med ett så helsvenskt namn.

 3. Britta - 1 juli, 2013

  Vi lägger miljarder på ”dessa människor” just därför att de är människor och i behov av hjälp, det har med människovärde att göra Olov Johansson och är därmed i högsta grad en moralisk fråga.
  Mat för dagen och tak över huvudet är inte heller, som bekant, någon självklarhet i sverige längre och det blir nog rätt svårt för många att skaffa en doktorsavhandling om man t.ex. gått i Akallaskolan.
  När alla de största partierna blir mittenpartier och bara tar vara på vissa gruppers intressen, då sjunker valdeltagandet och demokratin hotas. Om det nu är demokrati vi eftersträvar? Eller det kanske är ett samhäller med en fattig underklass som tacksamt tar emot allmosor?
  Hur vill vi att vårt samhälle ska se ut?

  • Lars Olov - 1 juli, 2013

   ” Vi lägger miljarder på ”dessa människor” just därför att de är människor och i behov av hjälp, det har med människovärde att göra Olov Johansson och är därmed i högsta grad en moralisk fråga”
   .
   Riktigt så enkelt är det inte. Vi har ju en stor grupp om några hundratusen så kallade fattigpensionärer vilka är företrädesvis kvinnor som ska leva på 5000-8000 kronor per månad. Och även om de flesta av oss säkert tycker att dom också är människor lägger vi inte flera miljarder på dom.
   Tvärtom så har de förbättringar av deras villkor som tidigare utlovats aldrig verkställts.
   Om vi i stället drivit linjen att flyktingbördan ska fördelas jämnare inom EU så att det inte blir Sverige som tar emot flest flyktingar från Syrien precis som vi gjorde i fallet Irak (där vi tog emot fler flyktingar än USA och Kanada tillsammans) och från de Jugoslaviska sönderfallskrigen så hade pengarna säkert räckt till att förbättra fattigpensionärernas villkor.

   • Konrad Höijë - 1 juli, 2013

    Glöm det, Lars Olov! Om det nu, trots rapporter om motsatsen, är så att pengar kunde sparats på att kasta ut alla ”icke önskvärda” så hade dessa pengar aldrig spenderats på någon fattigpensionär utan istället på sänkta skatter för de rikaste och subventionerad arbetskraft till snabbmatskedjor.

    Tänk om de mindre bemedlade i samhället kunde sluta sätta fyr på varandras bilar (verkliga och metaforiska på nyhetssajter) och gå samman och istället rikta sin vrede på de som tjänar på rådande ordning.

    • Lars Olov - 1 juli, 2013

     Men Fattigpensionärerna hade det illa ställt redan innan år 2006 då vi hade världens högsta skatter för det var ingen grupp som prioriterades även när skatterna var höga.
     Vad gäller Sveriges invandrings- och integrationspolitik så är den ett misslyckande. Under kravallerna i Husby och andra förorter så fick Finlands immigrationsminister frågan om samma sak kan hända i Finland. På den frågan så svarade han nej för han menade att de svenska problemen beror på Sveriges politik på området som han ansåg vara extrem.

     • Sven - 2 juli, 2013

      Bra att du förespråkar social rättvisa, Lars Olov. Men har du ställt den sänkta bolagsskatten, sänkta restaurangmomsen eller ytterligare ett jobbskatteavdrag mot behovet av en ny pensionsreform?
      Den regering som du har kallat för kompetent bortsåg medvetet från pensionärerna när de konstruerade jobbskatteavdragen. Kanske var förmodligen att fattigpensionärerna skulle ut och jobba.

   • Kerstin Martinson - 3 juli, 2013

    Va roligt Lars Olov att du börjat bry dig om gamla kvinnor och andra fattig-pensionärer. Det vill jag se mer av.

 4. Thomas Åkerblad - 1 juli, 2013

  Oj, en livs levande revolutionsromantiker! Trodde att de hade dött ut eller åtminstone häckade hos KPMLr, Kommunistiska Partiet eller liknande. Inte att de höll till på Dagens Arena!
  NEJ, det är inte acceptabelt att kasta sten i Sverige. Med tanke på Dagens Arenas vanliga fokus kan vi väl betrakta det även ur facklig synvinkel. Är det acceptabelt att poliser och brandmän dödas för att dessa unga män ska få utlopp för sina aggressioner? En kastad sten är ett potentiellt mordvapen.
  I Backa i Göteborg härom året visade det sig dessutom att en av de främsta orsakerna till kravallerna var att upprorsmakarna ville ha bort poliserna för att de störde deras knarkaffärer.

  • N J Roland Johansson - 1 juli, 2013

   att det är acceptabelt att kasta sten? Jag läste motsatsen och att stenkastare ”borde skämmas”. Han preciserade med att påpeka att det moraliska fördömandet av stenkastningen var ”ointressant” som politisk analys.

   Rätt snällt av Feldbaum. Man skulle kunna säga att det, som så ofta när det rör sig om moraliserande, är enfaldigt.

   • N J Roland Johansson - 1 juli, 2013

    ”Skrev han” skulle det stå i början av inlägget.

  • Sven - 2 juli, 2013

   Jag ser klart och tydligt att det ståri ledaren ”Naturligtvis är våld fel och stenkastare bör skämmas…”

 5. Britta - 1 juli, 2013

  Det Olov Johansson pratar om är förstås också viktiga saker, men det är nog bra att hålla sig till saken och inte ställa grupper mot varandra.
  Och Thomas Åkerblad, det är ingen som har förespråkat stenkastning eller dödande av poliser. Diskussionen skulle nog må bra av att man håller isär begreppen en smula. Att bygga politiska resonemang på ryktesspridning och fördomar löser inga problem.

 6. disaster 49 - 2 juli, 2013

  ”Naturligtvis är våld fel och stenkastare bör skämmas, men detta är en moralisk åsikt och ointressant som politisk analys.” skriver Mikael. Rätt.

  Den högervridna politiska analysen drunknar i indignation, moralpanik, vi och dom, dom borde vara tacksamma!, fattigpensionärer vs. invandrare, sverigevänner mot PK-eliten osv. Som alltid i nutid och historisk tid. Höger är höger. Mörkblått är mörkblått, brunt är brunt och svart är svart. Ränderna går aldrig ur.

  Hjärtat är rött och sitter till vänster.

 7. Jan - 2 juli, 2013

  Det är en lysande artikel, men vissa kommentatorer vägrar att förstå.

 8. Kerstin Martinson - 3 juli, 2013

  Cirka ett dussin personer greps, om jag inte minns fel. Ingen polis har dödats i sammanhanget. Någon polis kan säkert upplysa om någon kommer att lagföras. Det går att ta reda på.

 9. Ola Gustavsson - 5 juli, 2013

  Det var många fina ord.Om att flyktingar ocså ska ett boende,vräkta barnfamiljer,människor i behov av hjälp,människovärde och moral.Det skulle var intressant att veta hur många av er som skrev alla dessa fina ord,som själva bor i något utsatt område.Där merparten av grannarna är ickesvenskar.Gissar att de flesta icke gör det,några kanske bor i idylliska villasamhällen.Den här medmänskligheten kanske upphör den dagen man får reda på att det skall byggas flyktingförläggning i ens villaområde.

 10. Gunnar Skoglund - 1 juli, 2013

  Försvara inte stenkastarna. Stenkastarna gör ingen politisk analys. Föräldern som likställde stenkastarnas och sin egen vanmakt gjorde en politisk analys men han kastar inte sten. Jag är med på att kritisera DN:s ledarpanel. Dessa resursstarka människor med sina privilegier är skilda från oss andra. Jag är också med på att kritisera regeringen som konsekvent gynnar dem som har arbete och pengar. Men jag upprepar: försvara inte stenkastarna. Stenkastarna behöver hjälp att få kontakt med sina medmänniskor. De förstör för sin familj och sina grannar. Använd inte stenkastarna till någon som helst politisk analys.

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

Dagens Arena har stängt kommentarsfälten

Blogg › Beslutet om stängda kommentarsfält gäller tillsvidare.  2facebook: 2

Slavlöner för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › 18 kronor i timmen. Så mycket tjänar de utländska hyrsjuksköterskor som bemanningsföretaget Orange rekryterar till den svenska sjukvården. »Ren människohandel« enligt jurist på LO.  1818facebook: 1818

Vårdförbundet rasar mot hyrföretag: »Slavkontrakt«

Nyhet › De utländska sjuksköterskorna på bemanningsföretaget Orange har sämre villkor än de svenska. »Att betrakta som slavkontrakt«, anser Vårdförbundet. 87facebook: 87

Varför så tyst om TTIP, Damberg?

Ledare › Det kan väl inte vara regeringens linje att tyst se på medan TTIP riskerar att utvecklas till ett juridiskt missfoster? 1609facebook: 1609

En livsfarlig feministisk regering

Blogg › Stefan Löfven och hans feministiska regering gör en redan utsatt situation för kvinnor på flykt ännu farligare, när de stryper möjligheten till familjeåterförening.  839facebook: 839

Spotify ratade nyproducerade lägenheter

Nyhet › Spotify-bossens hot om att lämna Sverige på grund av bostadsbrist faller platt. För någon månad sedan nobbade företaget 24 lägenheter med 25 minuters resväg till Östermalmskontoret. 1373facebook: 1373

Veronica Palm och medietrollens vita riddare

Blogg › Niklas Svensson går i strid mot S-toppens tilltänkta arvode från Rädda Barnen. 571facebook: 571

»Jag vägrar skämmas för mina diagnoser«

Krönika › Jag som har asbergers syndrom och ADD ska förväntas att inte prata om mina diagnoser. Men mitt liv är lika normalt som ert, och jag tänker att fortsätta att berätta om det, skriver Andrea, som driver NPF-bloggen, en blogg om livet med Aspergers syndrom och ADD. 749facebook: 749

Allt fler svenskar positiva till invandring

Nyhet › Migration klättrar på svenskarnas politiska dagordning och är i årets Som-undersökning svenskarnas viktigaste fråga. Allt fler är positiva till invandring men polariseringen ökar. 366facebook: 366

Henrik Arnstad: Europas cyniska egoism

Analys › Händelserna från 1938 låter sig 2016 kopieras med kuslig exakthet inom europeisk politisk debatt. Man behöver inte vara fascist eller ens rasist för att kunna blunda när medmänniskor drunknar. 2058facebook: 2058

Därför är en rökplym viktigare än nya bostäder

Reportage › En harmlös rökplym satte stopp för nybyggen i Stockholm. I Kiruna finns så många riksintressen att politikerna har svårt att hitta byggbar mark. I Sundbyberg bygger man bostäder i rasande fart. Hur går det ihop? 272facebook: 272

Anne Ramberg: »Historiens dom kommer att bli hård«

Nyhet › Uppgörelsen mellan EU och Turkiet om flyktingarna är en »osmaklig människohandel« och strider mot asylrätten, enligt Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.  7653facebook: 7653

Carl Tham: Här är ditt statsmannatal, Löfven

Krönika › Många har klagat på att statsministern inte riktigt förklarat regeringens och EU:s ställningstaganden. Här är ett förslag till klargörande anförande. 2296facebook: 2296

När ledarsidorna sluter upp bakom näringslivet

Blogg › När svenska ledarsidor mangrant sluter upp bakom ett mäktigt särintresse som går på tvärs med folket vilja – då pratar vi om ett demokratiskt problem som borde diskuteras mycket mer. 28twitter: 28

Är social housing lösningen på Sveriges bostadskris?

Reportage › Sverige är i princip det enda EU-land som inte vill bygga särskilda bostäder för fattiga. Varför är politikerna så rädda? 367facebook: 367

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vård och omsorg värst i klassen

Nyhet › På över 500 arbetsplatser är arbetsmiljön så ohållbar att skyddsombuden anmält sin arbetsgivare till Arbetsmiljöverket. Allra värst är det inom vård och omsorg, visar Dagens Arena granskning. 64facebook: 64

»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
Kraftig ökning av larm om ohållbar arbetsmiljö
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Balkanrutten

Bild: Flcikr/International Federation of Red Cross and Red Crescent Society

EU skickar nödhjälp till Grekland

Nyhet › EU-kommissionen föreslår att 700 miljoner euro ska ges till nödhjälp i Grekland, på Balkan och EU-länder utmed Balkanrutten.  12facebook: 12

Matkö i Idomeni, Grekland. Bild: Johanna Senneby

Tusk: Sätt flyktingar i förvar i 18 månader

Nyhet › I en intervju med the Guardian avfärdar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk den officiella statistiken över flyktingars ursprung och beskriver Merkels politik som farlig. 10facebook: 10

malin och anna eu

”Plötsligt är det som att det inte finns några flyktingar”

Nyhet › I skuggan av kriget mot terrorismen bryter länderna utmed Balkanrutten mot asylrätten. Europaparlamentarikerna Anna Hedh (S) och Malin Björk (V) är mycket kritiska. 170facebook: 170

Strandade flyktingar syr igen sina munnar i protest
Balkan sorterar flyktingar – hundratals lämnade i ingenmansland
 

Redaktionen


Yonna Waltersson

Ta ansvar mot hatet

Ödesdigra konsekvenser om verklighetsbilden som etsar sig fast är den att flyktingkrisen är ett olösligt dilemma. 168facebook: 110 twitter: 58

Nina Brevinge ny grävredaktör på Dagens Arena

AKB:s svaga position är farlig


Sophie Stigfur

Vd:n för Orange: »Det är ju inte så att vi kedjar fast dem«

De har anklagats för att anställa utländska hyrsjuksköterskor på slavkontrakt. Nu kommenterar bemanningsföretaget Oranges vd Lars Hezsö uppgifterna. 19facebook: 19

Nu stängs flyktinglägret i Idomeni

Henrik Arnstad: »Sverigedemokraterna allt mer anti-semitiskt«


Lisa Gemmel

Kan Baylan bära upp superhjältemanteln?

Ibrahim Baylan har hittills inte visat någon större handlingskraft. Nu får han ansvaret att sluta klyftorna i samhället... 7facebook: 7

Really, högern? Utegångsförbud?

En förlossningsvård i fritt fall


Johanna Senneby

Här är Löfvens nya ministrar

Ann Linde (S), Peter Eriksson (MP) och Karolina Skog (MP) blir nya ministrar i Löfvens regering. Ibrahim Baylan (S) och Ylva Johansson (S) får förändrade uppdrag. 10facebook: 10

Stampen är en satans storskurk

Ola Pettersson (LO): Verklighetsfrämmande av alliansen


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Herman der Nederlanden

50 000 i böter för transportörer som missar ID-kontroller

Transportörer som inte genomför en ID-kontroll riskerar att få höga böter. Barn kommer inte att kontrolleras om de åker med målsmän med giltigt ID. 8facebook: 8

Väntetiderna på akuten fortsätter att bli längre

Uvell tvingas lämna Kreab efter SD-umgänge


Maxime Wallström

Maxime Wallström: Ett säkert rum i farlig kollektivtrafik

På många platser i världen är risken stor för kvinnor att utsättas för verbalt och fysiskt våld i kollektivtrafiken – i Mexico City hanteras problemet med chockrosa bussar endast för kvinnor. 18facebook: 18

Nyanlända läkare ska få legitimation snabbare

MP vill betala privatpersoner som inhyser flyktingar


Mikael Färnbo

Kvinnolönerna spräcker LO-samordningen

Det blir ingen LO-samordning i avtalsrörelsen. Anledningen är att styrelsen inte har kunnat komma överens om lönesatsningar inom kvinnodominerade yrken. 36facebook: 26 twitter: 10

C lägger 12 gånger mer på sänkt dieselskatt än på biobränslen

Urartad arbetsmiljö för Samhallanställda på Mat.se


Ida Ölmedal

EU:s flyktingkvoter enbart socker på toppen

Rent krasst har EU-länderna inte lyckats enas om mer än att med militära medel göra det svårare för flyktingar att ta sig in i Europa. 16twitter: 16

Ida Ölmedal: Dessa är våra döda

Så kan fler dömas för hatbrott mot EU-migranter


Janna Ekbrant

FN: Allvarligt fel i topparnas debattartikel om DÖ

På fredagsmorgonen uppmanade tre näringslivstoppar till att skrota DÖ. Den FN-rapport de hänvisar till i texten har dock dömts ut av organisationen. 9twitter: 9

Kluvet MP håller kongress

Ulf Bjereld: Nyval finns inte på agendan


Jenny Bengtsson

Sveriges moderna slavar är en del i en dålig uppgörelse

Ingen som följt Dagens Nyheters artikelserie #deosynliga om de vidriga förhållanden som många arbetskraftsinvandrare i Sverige lever i kan ha undgått att bli berörd... 21twitter: 21

M jävlas hellre med sossar än tar avstånd från rasister

Kan vi sluta tjata om Sverigedemokrater i facket nu?


Erik Halling

Sonen avslöjade vanvården av sin mor – övervakas nu av vaktbolag

Don Sevcuk avslöjade med hur hans mamma blev vanvårdad på korttidsboende. Malmö stads svar blev att anställa vaktbolag för att se till att patientens anhöriga gick hem i tid. 7twitter: 7

Greenpeace: ”Klimatpopulism när den är som värst”

SCA ordförande reste för 10 miljoner – betalade 54 000


Peter Leander

MP: Ambulansen ska drivas av landstinget

Helene Öberg (MP) reagerar kraftigt på Dagens Arenas granskning av ambulansvården i Stockholm. Hon anser att ambulansen borde återgå i landstingets regi. 5twitter: 5

Kris inom ambulansen: ”Vi klarar inte en stor olycka”

En procent av hatbrotten mot romer klaras upp


Örjan Benzinger

LR: DN:s Pisa-larm en jämförelse som inte håller

Skoltrötta elever drar ned de svenska resultaten i Pisa-undersökningen skriver DN. Det är en jämförelse som inte håller enligt Lärarnas Riksförbund. 24twitter: 24

Reaktioner på SCB:s undersökning av partisympatier

Ingen skrotning – S behåller delar av fas 3


Jonna Sima

Walborg skickades hem – dog av sprucken tarm

Hon åkte in till akuten med svåra magsmärtor – och skickades hem med värktabletter. Tre dagar senare avled Walborg, 63, av att en godartad tumör som fått ändtarmen att spricka... 23twitter: 23

Moderaternas svarta vecka

Expertpanel om EU-valet: ”F! kan bli en x-faktor”


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna


Anna Herdy

Dags för ett nytt kunskapslyft

Ett nytt kunskapslyft är inte alltings lösning, men skulle klä många av arbetskraftens kroppar i en rustning som klarar den moderna arbetsmarknaden. 72facebook: 58 twitter: 14

Gräsrötterna kritiserar Björklunds nej till S

Lägg pusslet när valet är över


Kerstin Johansson

Sänkt lön med 25 procent: Så blir konsekvenserna

Sänkning av ingångslönerna med 25 procent ger stora konsekvenser. Fler tvingas ta dubbla jobb och söka bidrag... 11twitter: 11

PISA-studien: Resultaten för svenska elever fortsätter falla

Bråk om friskolebarnens journaler

 • pengaropolitik
  Arena_banner_nyhetsbrev