Under ytan har regeringen lagt massor av förslag som gynnar arbetsgivarnas och de rikas intressen.

De Nya Moderaterna har lagt stor energi på att försöka sudda bort bilden av att vara näringslivets springpojkar. Det har starkt underlättats av det fleråriga gnabbet mellan Moderaterna och Svenskt Näringsliv.

Finansminister Anders Borg har kallat organisationen för ”ett särintresse för mycket rika personer” och Svenskt Näringsliv har svarat med en skur av gliringar om regeringens skattepolitik, som rymt ”orimliga” och ”undermåliga” förslag.

De Nya Moderaternas valstrateger jublade säkert en tid. Med den här debatten kunde kanske en del väljare inbilla sig att den gamla bolagshögern ersatts av ”det nya arbetarepartiet”. Och de Nya Moderaterna lovade ju att det inte skulle bli något systemskifte.

Idag är det uppenbart för många att det blivit ett systemskifte. På ytan har den moderatledda regeringen och Svenskt Näringsliv grälat. Men under ytan har Svenskt Näringsliv sponsrat till exempel moderaterna i Kalmars valrörelse med 700 000 kronor. Och under ytan har regeringen lagt massor av förslag som gynnar arbetsgivarnas och de rikas intressen.

A-kassereformen som syftar till att pressa ned de lägsta lönerna och försvagar facket. Lavaldomen som Moderaterna snabbt gjorde till lag, för att underlätta lönedumpning. Och i strid med EU:s bestämmelser har moderaterna envisats med att vikariat kunnat staplas på varandra i all oändlighet.

Åtta års skattesänkningar har mest gynnat de rikaste, bland annat sänkningen av bolagsskatten. Först för tio månader sedan, pressad av medierna, oppositionen och stora skolkonkurser, förklarade Anders Borg att han ogillade riskkapitalister inom skolan. Men under åratal har dessa mjölkat systemet på våra pengar och placerat dem i skatteparadis.

Så de Nya Moderaternas försäkringar om att inte vara näringslivets springpojkar var bara teater.

I förra veckan kom den slutliga bekräftelsen på det i ekoreportrarna Bo Göran Bodins och Daniels Öhmans bok om Saudiaffären. Den visar att regeringen Reinfeldt stoppat den olagliga vapenfabriken i Saudiarabien, men svängde efter påtryckningar från finansmannen Marcus Wallenberg.

”Bäste Sten” skriver han till försvarsminister Tolgfors. Och istället för att bara informellt och muntligen vidarebefordra de saudiska prinsarnas inlindade hotelser skriver han ett brev i frågan för att understryka allvaret för regeringen.

Marcus kusin Jacob förklarade i en intervju i Financial Times i somras att han var djupt oroad av tanken på ett regeringsskifte i Sverige i höst, att det blir ”ett massivt skifte åt vänster” och att risken ökar för att ”entreprenörerna flyr landet”.

Detta om något visar att Wallenbergarna uppfattar moderaterna som en gammal, pålitlig bolagshöger.