Håkan Jörnehed (V) Bild: Kalle Larsson
Håkan Jörnehed (V) Bild: Kalle Larsson

Låt inte Södra BB bli ännu en inrättning med vård riktad mot kvinnor som försvinner, skriver Håkan Jörnehed (V), landstingsråd.

Södersjukhusets ledning menar att en omorganisering av deras förlossningsvård är nödvändig. I klartext betyder det att Södra BB hotas med nedläggning.

Södra BB är den enda verksamheten i sitt slag i den svenska förlossningsvården: En lågriskenhet där kvinnor med normal förväntad graviditet får mödravård, förlossningsvård och eftervård i samma lokaler.

Denna sammanhållna vårdkedja skapar trygghet för födande och född. Den är väl utvärderad och evidensbaserad.

Enligt SöS ledning är omorganisationen nödvändig dels på grund av ombyggnader på sjukhusområdet, dels på grund av det höga antalet hänvisningar, som man naturligtvis vill få ner.

Södersjukhuset är gammalt, slitet, i behov av renovering. Det är en legitim anledning att börja verkställa förändringar. Men byggnadstekniska utmaningar ska aldrig få gå ut över varken vårdkvalité eller vårdutbud.

Och varför är det just förlossningsvården som ska stryka på foten? Det skulle aldrig ens föresväva att lägga ner någon annan sorts sjukvårdsverksamhet av byggnadstekniska skäl eller lokalproblematik.

Inte heller att förglömma: Södersjukhuset är landstingsdrivet, och landstinget är en politiskt styrd organisation. Vilket innebär att ansvaret för sjukhusbyggnadens skick, och för de kvinnor som hänvisas vidare, ytterst vilar på den styrande högerminoriteten.

Dagens situation är en produkt av hur landstingsborgarna hanterat och planerat förlossningsvården under sina 9 år vid makten.

För oss vänsterpartister är det viktigt att det finns alternativ i förlossningsvården. Vi vill ha verklig valfrihet, inte enbart valet mellan offentlig och privat driftsform, som präglar vårt högerstyrda landsting.

Södra BB möter dessutom kvinnor som av olika anledningar behöver småskaligheten och det extra stödet. Vänsterpartiet vill att det ska finnas fler enheter som Södra BB i Stockholms län. Att exempelvis Huddinge sjukhus får en sådan enhet är något som V föreslog för flera år sedan och i valrörelsen 2014 då frågan om alternativ i förlossningsvården var het.

Södra BBs framtid vilar i högerns händer. Vi hoppas innerligt att de som talar så varmt om valmöjligheter och valfrihet i vården, inte ser passivt på nu när denna unika förlossningsenhet riskeras läggas ner.

Vi minns nedläggningarna av Venusmottagningen och Ersta gynekologi. Låt inte Södra BB bli ännu en inrättning med vård riktad mot kvinnor som försvinner.

Håkan Jörnehed (V), landstingsråd