Bild: stock.XCHNG

I kvarteret Ponticelli i Neapel brände invånarna i förra veckan med molotov-cocktails ner romernas kvarter, utan att polis eller brandkår stoppade det hela. Kyrkan har protesterat och tidningen La Repubblica beskrev det inträffade som en modern pogrom.

Hatstämning mot invandrare, hundratals gripna migranter och en upptrissad stämning i det offentliga samtalet. Spanien kallade nyligen Berlusconis föreslagna åtgärder mot illegal invandring för rasistiska och främlingsfientliga. Vad är det egentligen som händer inom den italienska högern?

Före 1990-talet var invandringen till Italien ganska liten och ökningen under de senaste åren har av många upplevts som hotfull. Lega Nords valaffischer visade i år en indian över texten "De utsattes för invandring – nu lever de i reservat". De främlingsfientliga stämningarna underblåses av att media systematiskt uppmärksammar varje brott som begås av utlänningar mycket mer än brott begångna av infödda italienare.

Lega Nord som även föreslagit att invandrare bör åka i separata tågvagnar vann 8 procent av rösterna. En mycket anmärkningsvärd siffra med tanke på att partiet nästan uteslutande är baserat i landets norra delar. Berlusconis koalition (Frihetens folk) innehåller Alessandra Mussolini (barnbarn till ni-vet-vem) samt det postfascistiska partiet Allianza Nazionale vars ledare Gianfranco Fini sagt att ni-vet-vem var 1900-talets främste statsman.

Fini tilldelades posten som ny talman för kammaren i parlamentet men tog i sitt installationstal avstånd från fascismen. Istället talade han om de "nya hoten mot friheten": kulturrelativismen samt synsättet att "frihet skulle vara en tillgång till fulla rättigheter och total frånvaro av skyldigheter".

Gianni Alemanno som är nyvald borgmästare i Rom var tidigare ledare för den neofascistiska rörelsen MSI. Idag är även han noga med att påpeka att han inte är fascist men säger samtidigt att fascismen spelade en viktig roll i att modernisera Italien. Att hans anhängare så sent som på valdagen kallade honom "Duce" (efter ni-vet-vem) viftar han bort: "jag bara skrattar åt sådant".

En som inte skrattar är Nobelpristagaren Dario Fo som länge varnat för att en ny fascism är på frammarsch i Italien. Martin Jacques skrev i the Guardian att Berlusconi representerar en sådan: en fascism anpassad till det moderna samhället.

Men Roger Griffin som har skrivit "Modernism and fascism" menar att Berlusconi i själva verket är Mussolinis motsats. Berlusconi är en manipulatör:  Någon som behöver en demokrati att manipulera. Inte en fascist som vill ersätta demokratin med ett annat system.

Hursomhelst: utvecklingen är mycket oroväckande.