Auran börjar slockna

Dela

Bild: Wikimedia commons

Rättegångssalar är obarmhärtiga. Den som förlorar sympati förlorar stort. Ja, allt. I det avseendet går Pirate Bay-åtalet mot osäker utgång. Förhandlingarna handlar inte bara om juridik, utan är också strid om ett varumärke. Ett politiskt pr-krig om semantik och romantik. Just nu lutar det mot att Pirate Bays aura slocknar.

I flera år har piraterna varit en webbadress, en flagga och ett rykte om idealister som kämpar mot staten och storkapitalet. Under jargongen en smart konsumentrörelse som vill ha allt gratis.

Nu sitter de i rättssalens medieljus. De är plötsligt fyra personer med namn. Närmare bestämt tre unga män och en lite äldre knäckebrödsrasist (åtminstone fd). En har rättigheter till webbadressen pedofil.se. Ingen har bostadsadress, men alla skulder hos kronofogden. En menar att all skattelagstiftning ska avskaffas och samma person är åtalad för narkotikainnehav. Magin rinner undan som smältsnö på plåttak. Det motsägelsefulla är att deras sak samtidigt är given vinnare. Även om auran slocknar och de döms till skadestånd kommer fildelningen att fortsätta.

När man läser referat från rättegången låter de förut så kaxiga helt flata. Det här skulle bli DEN politiska rättegången. Men nu verkar ingen av dem, mer än Gottfrid Svartholm Warg, haft något med Pirate Bay att göra. Filmkameran har fångat Fredrik Neij när han hållit brandtal mot upphovsrätten, men nej nej inte alls, han bara läste upp vad någon annan skrivit. Så blir man inte frihetshjälte. Och inte trovärdig.

De åtalade påminner om 1980-talets extremt nyliberala, i början ganska coola, män runt den så kallade Frihetsfronten. Men kul svartbar, politiska happenings och skatteprotester utvecklades till narkotikabusiness, hagelgevär under disken och bomber mot offentliga statyer. Vibrationerna känns igen. Rättegångar är obarmhärtiga.

Det är något med fildelningsdebatten och unga män. Pirataktivismens maskulinitetskult börjar bli uppenbar. Unga män sitter i paneler, skriver bloggar och debattinlägg där de glittrar och speglar sig i varandra och hänvisar till varandra och andra manliga genier – ofta professorer i USA. Vi har sett det sååå många gånger förut. Och det är inte mer omvälvande än Saabs företagsstyrelse. Män som gör som män gjorde.

Olika hang arounds deltar utan eftertanke i gruppövningarna. Författaren Sigge Eklund twittrar från rättegången. I torsdags: "Neijs sensuella relation till bittorrentteknik – hans sätt att säga ordet som om han talade om en flickvän – är vackert att se på nära håll…" Senare samma dag beskrev han kvinnor utanför rättssalen som "pirat-groupies".

Den radikala auran börjar slockna.

Inga kommentarer

 1. sture - 25 februari, 2009

  Hur domen än kommar att bli, så är det bra med denna granskning, som inte ens skickliga journalister varit i närheten av. Eftersom killarna bakom Pirate Bay haft en sån frihetsgloria och hjältestatus bland många ungdomar, så har det flockats annonsörer på deras hemsida, som vänder sig till just denna grupp. Det blir nog inte lika populärt att solka ner sitt varumärke med sådana annonser efter detta.
  Det hela påminner om ICA-handlaren i Skåne, Franzén, som började sälja starköl och vin i sin affär, och under stort medieuppbåd blev hämtad av polisen. Han hyr ut utdömda ruckel till missbrukare idag. Socialen betalar direkt till honom. Säker affärsidé…..

 2. Thomas - 25 februari, 2009

  Inga tasksparkar mot Reinfeldt, inga ”piskor”, ingen utsugning, ingen allmän regeringkverulans. Jag känner inte igen mig! Vad har hänt?
  Har Elmbrandt semester?

 3. Anders - 25 februari, 2009

  Radikal aura? Har de någonsin haft det? Fildelningstekniken gör mycket av nuvarande underhållningsindustri obsolet. Det är det radikala, inte huruvida killarna bakom TPB är radikala eller inte.

 4. Markus Klinton - 25 februari, 2009

  Det var den märkligaste debattartikel jag någonsin sett komma ut från detta forum. Ett kollage av viktigheter som slagna tillsammans framstår som nonsens. Det är som om Wirtén skriver från en annan planet.

  Jag har inget till övers för piratkillarna i sig. Känner dem inte och vet inte var de står politiskt e dy. Det spelar ingen roll dock. Det intressanta är hur de uttrycker ett fenomen eller en rörelse i vår tid som hotar det som varit, delvis är. ”Piratkillarna” är en liten del av något som händer här och nu, i vår tid. Om och när de faller eller hamnar i medieskugga lär inte denna skakning i vår rumtid gå upp i rök. Att tro det är väl ungefär som att vinna OS-guld i naivitet.

  Om det är något som falnat här så är det väl det Wirténs känsla för sin samtid. Kanske är det en generationsfråga, vad vet jag.

 5. osn - 25 februari, 2009

  Per Wirten tycker det är intressant att göra personangrepp när det är något mycket mer som sker.Det är ett väldigt daltande med mediebolag. Själv har jag nyss varit med i en intenationell publikation (bok) där författarna bara publicerade sina tidigare publicerade verk. Det kostade £40 000 från forskningsanslag i copyrighträttigheter för att författarna skulle få publicera sina egna arbeten som de inte fått ett öre i ersättning för när de först publicerades. Inte att undra på att många forskare nu väljer tidskrifter med .open access på nätet för att föra ut sina vetenskapliga rön.

 6. PKo - 25 februari, 2009

  Fildelning kommer inte upphöra med denna rättegång. I grunden beror den på den förenklade kopieringen och datorernas stora minneskapacitet och detta fortsätter öka i allt snabbare takt.
  Det som gör att jag moraliskt tycker att TPB inte är fel är att jag inte kan förlika mig med att folk ska tjäna miljarder på några skivor, långt mer än de som faktiskt jobbar, t ex företag, politik, etc – dvs upphovsrätten som den nu är legalt reglerad och så länge som den varar är minst lika fel som fildelning.

 7. B. - 25 februari, 2009

  Upphovsrätten behöver göras om. Det budskapet kan inte solkas ner av dessa mäns solkiga illegala leverne. Diskutera gärna sak och inte personer. Teknikens utveckling gör att fildelning kommer att fortsätta och det går inte att genom förbud hindra människor från att gå mot röd gubbe på 2000-talet. Dagens upphovsrätt förhindrar mångfald och gör att enbart ett fåtal exponeras. Hur demokratiskt är det?

 8. Jonas - 25 februari, 2009

  Vad handlar den här artikeln om egentligen? Wirten verkar mest vilja misstänkliggöra de anklagade. Synd, du brukar ju skriva så bra.

 9. Wihlborg - 25 februari, 2009

  När jag såg rubriken trodde jag att det skulle handla om Obama, inte en för framtiden helt oviktig rättegång.

 10. Betraktaren - 25 februari, 2009

  ”Nördarna” avklädda – bra Per!

 11. SB - 25 februari, 2009

  Det lät som om denna piratebayrättegång skulle bli nyhetsprogrammens toppnyhet varje kväll under tiden som den håller på men var är nyheterna? Troligen i Trollhättan förvisso, men jag börjar se något annat nu när jag har läst det som Wirtén skrivit. Mycket bra.

 12. Martin Björnsson - 25 februari, 2009

  Jag ansluter mig till de flesta kommentatörers undran vad den här artikeln var bra för. Själv tyckte jag förstås också att det kändes trist att höra Fredrik Neij ta ”teknikerns utväg” ur den moraliska diskussionen, jag köper den lika lite från honom som från en vapeningenjör utan åsikter om vad hans konstruktioner används till.

  Men jag har jobbat mycket med nördar och jag tror att den rimligaste förklaringen är att man i försvaret kommit fram till att det bästa för alla är att Fredrik håller tyst med allt annat än det tekniska och lämna propagerandet i värderingsfrågor till andra – det är viktigt att man har fingertoppskänsla och självförtroende kring kommunikation om man ska säga kaxiga saker och gå i land med det, och sånt brukar inte vara de djupa teknikernas största paradgren. De brukar vara ganska lättade över att förses med munkavle angående allt annat än teknik när det kommer till diskussioner med kunder och andra icke-nördar.

  I övrigt kanske ska sägas att – ja, revolutionärer luktar ofta lite illa. De nytänkare som inte gör det har ofta andra vägar att ta sig fram på. Men jag hoppas dagligen på att världen ska bli mogen att ta till sig en tanke i sin egen kraft och inte i ljuset från vem som framför den.

 13. Lars-Olov - 25 februari, 2009

  Jag föstår inte varför dagensarena skriver en ledare om rättegången när man inte har en enda tanke om dom rättsliga frågor som prövas eller något annat intressant att framföra utan bara dumheter som tex att Per känner vibbar från Frihetsfronten på 80 talet.

 14. Lars-Olov - 25 februari, 2009

  Man kunde istället använt detta utrymme för att ifrågasätta upplägget i det Rödgröna samarbetet.
  S, Mp och V gick ut på en presskonferens och sa att vi ska samarbeta Vi har inget konkret att erbjuda er nu men vi tillsätter arbetsgrupper som förhoppningsvis ska ha nåt att komma med våren 2010.
  Nu ska ju antagligen H.K.H. Kronprinsessans bröllop äga rum i juni 2010 vilket gör att massor av medieutrymme under våren 2010 redan är intecknat för detta.
  Vad är en presskonferens med Sahlin, Miljöpartiklarna och kommunisten Ohly mot kronprinsessans bröllop?
  Det är bra att kronprinsessan ska gifta sig för när sådana evenemang äger rum så är vi nästan alla borgerliga och om det vill sig väl så kommer det att återspegla sig i valresultatet 2010.

 15. Widham - 25 februari, 2009

  Tretton kommentarer – troligen samtliga av män – ingen av dem påtalar den kvinnonnedsätttande attityden i Per Wirténs inlägg. Vart ser vi en manlighetskult?
  Några av de mest respekterade rösterna i diskussionen om fildelning är kvinnor: Emma på Opassande, Johanna på Frihet fildelning feminism, 13 åringen Callandrella, Hanna med Projo, Expressens Isobel Hadley Kamptz. Sluta förminska kvinnor.

 16. Kristoffer - 25 februari, 2009

  Att Per drivs med i en mediabevakning som till stor del kommit att handla om de åtalades karaktär förvånar mig. Det är ju faktiskt ganska ointressant om Gottfried Svartholm Warg använder droger eller ej, om man inte är ute efter att smutskasta.

  Förvånar oxå att Per försöker associera fildelningförespråkarna med en grabbig mansschauvinism. Vad har det med saken att göra? Vad är slutsatsen av den analysen?

  Om man på Arena inte kan skilja på sak och person i den här frågan, så känns det ju inte så sannolikt att rättens nämndemän kan det!

 17. B. - 25 februari, 2009

  Jag är kvinna men van att tala med män på mäns vis :-)
  Tack för tipset om bloggarna. Vid tillfälle ska jag läsa dem. Varför uppmanar du dem inte att kommentera här förresten?

 18. Gunnar Carlsson - 25 februari, 2009

  Jag citerar: ” Det är bra att kronprinsessan ska gifta sig för när sådana evenemang äger rum så är vi nästan alla borgerliga och om det vill sig väl så kommer det att återspegla sig i valresultatet 2010.”

 19. Ida - 25 februari, 2009

  En av Widham nämnda bloggar kommenterar Pers artikel här: http://blogg.frihetfildelningfeminism.se/2009/02/som-en-del-av-maskulinitetskulten.html

 20. Akademia - 25 februari, 2009

  Per Wirténs artikel tillhör genren politisk korrekthet och osar genuin konservatism. Det kostar ingenting, tvärtom är det rikligt belönande, att liera sig med de stora medieintressen som vill monopolisera internetteknikens frihet och tillgänglighet.
  Fildelnings-åtalet är en ryggmärgsreaktion av en samhällsordning med cementerade maktstrukturer och i behov av försvarare med förment progressivistisk gloria.
  Synd Wirtén och synd Arena!

 21. Lars-Olov - 25 februari, 2009

  Jag vet inte hur den slutliga domen blir i detta fall. Det kan dröja innan vi vet det eftersom oaktat vem som vinner så ska väl förloraren i detta mål överklaga till Hovrätten och förloraren där till HD.
  Per verkar som sagt inte ha något vettigt att tillföra i de rätt komplicerade rättliga frågor som prövas här. Det skulle nog ha förvånat många om han hade haft det.
  Dagensarena kunde i stället ha ägnat dagens ledare åt något annat tex så kunde man ha skrivit om IPRED och vilka konsekvenser det kan få om skiv- och filmbolag utrustas med polisiära befogenheter när dom är ute och jagar ungar som laddar ned popmusik.
  Privatiseringar är generellt sätt bra men innan man lägger ut polisarbete på privata företag som dessutom inte bara tar det som ett uppdrag utan som har egna intressen inom området så bör man nog tänka sig för mer än en gång.

 22. Björn - 25 februari, 2009

  Per Wirtén har rätt, och hans kommentar är på sin plats. Rättegången testar om piraterna har ideal även i motgång. Under rättegången har de gett upp alla hållningar som hade gjort dem till martyrer. Att ta avstånd från hela verksamheten så mycket som möjligt och inte kommentera vad de tidigare sagt verkar syfta till korta strafftider, inte att främja en idé.

 23. Helena - 25 februari, 2009

  flertalet kommentarer på Wirténs obegripliga artikel. När man läser vad ni skriver så tänds hoppet om att den alltmer framträdande ytliga politiska retoriken utan sammanhang, djup eller konsekvenser kanske ändå inte är den enda möjliga.

 24. Olle - 25 februari, 2009

  Kan bara sälla mig till dem som är förvånade över Per Wirtens meningslösa artikel. Verkar mest som han är avundsjuk på några ungdomar som jobbar, har kul och samtidigt är del i en politisk rörelse. Det hade varit mer intressant med en analys av fenomenet istället för ett helt ointressant inlägg om personerna kring TPB

 25. Dan - 25 februari, 2009

  Det här var riktigt dåligt Per. Skitkastande istället för att diskutera saken. Tråkigt. Du brukar skriva bra. Hoppas verkligen det här var en tillfällig lapsus i tankeverksamheten.

 26. Yoda - 25 februari, 2009

  Lustigt nog är det mest enstaka nedslag gammelmedia som försöker trycka ner glorian över ögonen på dem. Makten tillhör de som syns?

 27. gera - 25 februari, 2009
 28. Lars-Olov - 25 februari, 2009

  Gera, nu är du ute och svamlar igen.
  Om det är några i Sverige som företräder Storebrorssamhället så är det väl det parti som gav oss Socialdemokratiska Arbetsplatsorganisationen SAPO, Informationsbyrån IB, Bodströmsamhället och världens högsta skattetryck enligt OECD.
  Storebror inte bara ser dig han tar också en stor del av det som du jobbar ihop.
  Enligt egen utsaga så är Bodström lovad en plats i regeringen om de rödgröna vinner 2010. Vi hoppas väl alla på att vi slipper uppleva det.

 29. Snowtam - 25 februari, 2009

  Den här artikeln kan inte spegla verkligheten sämre. Alla som har lyssnat och följt rättegången inser att åtalet är helt felriktat.

  Alla vettiga diskussioner slutar med att google är samma bov. :D

 30. Bodil - 25 februari, 2009

  Allt som förhindrar kommuniströran S-MP-K att få maketen i Sverige måste göras.
  FRA är rena barnleken vid sidan om t.rx STASI som ”vi” var väldigt förbundna med under sozzeriet.
  Framför friheten i Sverige och den representeras i varje fall inte av den rödgrönaröran.

 31. För gammal för att uppröras - 25 februari, 2009

  Var det någon som trodde att dessa män satt med fru, villa och Volvo? När har sådana män blivit generationshjältar? Jag var inte med i 1980-talets frihetsfront men tycker att det och de påminner mycket om 70-talets vänsterrörelser som är min bakgrund.

  Brotten, skatteskulderna och knäckebrödsbarnbarnets bakgrund var kända före rättegången så det var inget nytt som kom fram. Lätt att kolla via Google, som också har skatteskulder)
  Nej, det är inget försvar för detta, skatt ska betalas, brott beivras och politiska motståndare övertygas, men det låter som om Per Wirtén format en hjältegloria med sina favoritdygder som (först) nu raserats. Ledsen, men du är försent på bollen.

  Frågan är dock vad detta har med den pågående rättegången att göra – om Pirate bay är olagligt eller inte. Eller om det har något att göra med debatten om en förändring av upphovsrätten, lagar som inskränker personlig integritet etc.

 32. Jokerman - 25 februari, 2009

  Pirate Bay-grabbarna har inte gjort dom anspråk du klistrar på dom. Hela ditt resonemang känns ihopsnickrat för att landa i haltande och svepande slutsatser.

  Bättre analys av rättegången och vad som pågår här:

  http://nyheter24.se/nyheter/blogg/oscar-swartz/

 33. För gammal för att uppröras - 25 februari, 2009

  Ursäkta att jag i alla hast skrev ”Brotten” skulle vara ”Misstanken om brott”.

  Intressant att samtidigt som du skriver detta så ökar Piratpartiets ungdomsorganisation. Men de kanske inte hade någon hjältegloria eller i vart fall har den nog aldrig bestått av samma dygder som du inkluderat

  Massor av inlägg men inga kommentarer av författaren – brukar det vara så?

 34. Klara-Bella - 25 februari, 2009

  Bra ledare, ens som tycks skönja vart framtidens väg pekar.
  Ropen idag pekar på det behövs en symbol för den röda kvinnans kamp.
  En motsats till dessa överåriga tonåriga, ”grabbar”, som i offentlighetens ljus drabbas av moralisk talförlamning.
  Grabbar som vägrar svara på varför finansierar sin verksamhet genom sprida virus, trojaner och så mycket förnedringsprogaganda de bara kan hitta, mot kvinnor.

 35. Oscar Swartz - 25 februari, 2009

  Tjena Per! Jag sitter där varje dag och bevakar rättegången. Jag ser BARA män sitta där och på de mest krystade vis försvara medieindustrins vilja att kontrollera allas kommunikation och framtida liv. Ditt också. Ibland undrar jag om gammelvänstern är imbecill eller bara illvillig. Idag vittande FEM M

 36. Oscar Swartz - 25 februari, 2009

  Apropå manliga genier. Titta gärna in i mitt fotoalbum över kritiker av intellectual Property. Jag plåtade dem under min studieresa som jag stipendium av publicistklubbens för att åka på. Briljanta kvinnliga professorer. Många! Det är bara att sätta igång och läsa och citera dem. Jag är säker på att du skulle hitta saker att skriva om: Arik K Rai, Jessica Littman, Madhavi Sunder, Molly S. Van Houwelling, Pamela Samuelson, Peggy Radin, Rebecca Tushnet, Susan Crawford.
  http://swartz.typepad.com/photos/ipgiganter/index.html
  Nä, det där är den slappaste och ointellektuellaste kritiken man kan komma med. Ett bottennapp.

 37. Nemokrati - 26 februari, 2009

  Jag tycker att vänstern måste mobilisera i EU-frågan och bli mycket mer kritiska – och självkritiska. Piratpartiet är ultraliberalt och självklart vänner till det samhälle som alliansen formar – den nedmonterade välfärden och nattväktarstaten – de säger själva att de står helt ”neutrala” i fördelningsfrågorna, dvs inte kommer att förhindra fortsatt nedmontering av välfärden. Vad blir det för konsekvenser om ungdomar röstar på dem – de har redan som det är inga bostäder, inga jobb, och står uranför arbetsmarknaden många i och med oavslutat gymnasium eller obehöriga till nationella program. Piratpartiet kommer ju att gå framåt i EU-valet pga fildelningsfrågan (ungdomar tänker kortsiktigt på sin kramnalle internet) – som de säger har de över 10 000 medlemmar. Smart PR med andra ord, då så många ungdomar lockats av detta.

  Och fildelningslagen med orimliga straffsatser och risker för civilrättsliga processer för aningslösa ungdomar är bara en liten del av hela antidemokratiseringen – framför allt krävs ju att Lissabonfördraget rivs upp – då det är ramlagen för alla de övriga – FRA, IPRED I och II, ACTA, europeisk arresteringsorder, förslagen i polismetodutredningen, hemlig avlyssning utan brottsmisstanke, hela det s k bodström-ask paketet.

  Likadant avregleringen av hela finansmarknaden – här måste ju misstagen från Feldts tid rättas till. Annars får vi aldrig någon bukt med finanskrisen.

  Ett massivt sysselsättningspaket för den offentliga sektorn är också fullständigt akut.

  Om inte socialdemokraterna gör helt om i dessa frågor så tror jag inte de kan räkna med ökat väljarstöd. Nästa riksdagsval går förstagångsväljare från en historiskt stor ungdomskull för första gången till valurnorna. Om populister som Piratpartier tar en stor del av dessa röster så kommer vänstern att bli än mer marginaliserad. Högervågen blir allt starkare och sd kommer in i riksdagen – ett mardrömsscenario med andra ord.

  Detta är en reformerad s-politik, övergång till traditionell socialdemokratisk värdegrund, som behövs NU – innan alliansen slösat bort precis alla skattepengar och bara gett bort dem i stort sett.

  De har inte villkorat stöd till bankerna tillräckligt, inte heller stödet till industrin. T ex fungerar inte långivningen till små och medelstora företag trots de massiva stöden, och sysselsättningen är inte heller säkrad inom industri som fått del av stöd.

  Vänstern måste mobilisera.

  Piratpartiet är ett högerparti – de står inte för skattefinansierad välfärd.

  Obama sa helt nyligen att skattesänkningar definitivt inte tar oss ur krisen – det krävs sysselsättningspaket i offentlig sektor.

 38. Nemokrati - 26 februari, 2009

  Tillägg: Vad jag ville säga med detta är att de forna ”fienderna” Piratpartiet och Alliansen snabbt kommer att försonas när väl ungmoderaterna i det förstnämnda slutfört uppdraget att suga upp ungdomsrösterna från vänstern, så högerns maktdominans 2010 blir total.

  Kan således vara ett utstuderat smart spel för gallerierna – en skenbar motsättning.

  Ungdomar lockas att rösta – men tänker inte på alla övriga frågor som är helt avgörande för deras framtid – bostadsfrågan, jobbfrågan, utbildningsfrågan – alla dessa områden är akuta när det gäller ungdomars behov.

  De har otrygga anställningar, inga bostäder, ungdomsarbetslösheten är historiskt hög, inga billiga ungdomsbostäder byggs, man rustar ner utbildningen, studielån har inte höjts på hur många år som helst, man tänker dra ner antal studieår – sammanfattningsvis situationen för ungdomar är katastrofal – med oerhört många ungdomar som till och med hoppat av gymnasiet och massor som går arbetslösa trots gymnasial yrkesutbildning.

  I dessa frågor har Piratpartiet ingenting att komma med till ungdomarna – så hur ungdomarna får det med bostäder, utbildning och arbeten bryr de sig helt enkelt inte särskilt mycket om.

  Synd om ungdomar att låta sig luras.

 39. Dan - 27 februari, 2009

  Tänk om man nån gång fick se en krönikör – typ Per – skriva. ”Hoppsan jag tänkte fel, tankarna var lite grumliga, så här ska det vara” Det skulle ge denne ett hedervärt renommé. Istället försvarar dom flesta som skriver konstigheter sina krior in absurdum. Nu kan jag ju inte iofs se att Per försvarat detta alster. Det ska han heller inte göra om han tänker om – tänker rätt. Håller sig till saken och inte kastar skit. Klassiska trick som guilt by association borde P hålla sig för god för.
  Dan

 40. Auraya - 4 mars, 2009

  Nemokrati kommenterar och fördömmer ungdommarnas uppenbarligen dåliga val i att dom borde bry sig mer om jobb, bostad och utbildning. Men vem ska, om inte ungdommarna, bry sig om de frågor som piratpartiet då tar upp? De frågor som ju uppebarligen verkar ha ett stort stöd, främst bland den nuvarande ungdomsgenerationen. Om man bara har ett parti att välja på i frågor som är viktiga och ligger nära hjärtat, har man då ett val?

  Jag ser många personer både på nätet och ”irl” som har samma inställning som Klara-Bella, uppenbarligen delas den av flera andra av den äldre (läs: ovetande) generationen. Jag tycker det är en självklarhet att man inte kan lägga sitt stöd till ett parti som har så fundamentalt skiljande åsikter från sig själv som majoriteten av riksdagspartierna har gentemot den nuvarande ungdomsgenerationen. Och ja, jag känner mig lurad, lurad av de nuvarande partiernas löften förra valet. Jag la min röst och trodde den skulle göra mig stolt när alliansens lilla fra-motstondsgrupp såg ut att faktiskt ta sitt vett till fånga och rösta ner en så otroligt löjlig proposition. Jag kan ju säga att jag inte kommer göra om det misstaget.

  Att fördömma ett val när där inte finns något annat att välja på är lika löjligt som det låter.

 41. Nemokrati - 30 mars, 2009

  Man undrar – av ovanstående inlägg – om dessa två partier utesluts helt. Jag förstår inte riktigt varför – det är väl ändå människor som röstar på dem i alla fall. Räknas dom inte heller.

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

En ny Samhallsklass

Blogg › De är 20 000 nu. Och de är på väg att bli fler. De packar din mat och städar flygplatser. De långsammaste är för länge sedan bortsållade. I en verksamhet med avkastningskrav kan det krävas att du jobbar 17-timmarspass. Välkommen till det nya Samhall. 938facebook: 875 twitter: 63

Hanna Cederin: Vänstern har svar på hedersförtrycket

Debatt › Bara en progressiv och antirasistisk vänster har trovärdighet i frågan om hur kvinnor som utstår våld i hederns namn ska ges stöd och möjlighet till ett fritt liv, skriver Hanna Cederin, Ung Vänster. 0Inga delningar

Uppluckrad migrationslag splittrar alliansen

Nyhet › Regeringen vill luckra upp den tuffa migrationspolitiken som slår hårt mot ensamkommande. Johanna Jönsson (C) ser det snarast som ett försök att tysta den massiva kritiken mot hur ensamkommande behandlas.  0Inga delningar

Rut-avdraget slår alla rekord

Nyhet › Halveringen av rut-avdraget har slagit hårt mot branschen, larmar Almega i dag. Men Skatteverkets siffror ger en annan bild. Aldrig någonsin har så många köpt rut-tjänster till så höga belopp av så många utförare under en oktobermånad. 0Inga delningar

Varför tillåts nazister marschera på våra gator?

Ledare › Det är hög tid att myndigheterna visar att de tar hotet från organisationer som Nordiska motståndsrörelsen på allvar.  0Inga delningar

Vårt gemensamma tillhör medborgarna – inte företagen

Ledare › Vem som ska bestämma och styra över välfärdens resurser är vår tids stora ideologiska konflikt.  0Inga delningar

95 procent av partibidragen till M och SD är hemliga

Nyhet › M och SD tog emot 18 respektive 19,5 miljoner i partibidrag förra året. Men 95 procent av bidragen redovisas i en klumpsumma – därmed går det inte att spåra var pengarna kommer ifrån. Nu föreslår en utredning skärpta krav.  0Inga delningar

Måste ta emot 39 nyanlända – per dag

Nyhet › Med två månader kvar har 67 av landets kommuner tagit emot hälften eller färre av de nyanlända som de ska enligt lag. Stockholms stad måste ta emot 39 nyanlända per dag för att hinna ikapp – en bra bit ifrån de två per dag man tagit emot hittills. 0Inga delningar

S-toppar ratar Moderaternas bud om vinster i välfärden

Nyhet › En uppgörelse med allianspartierna utan vinstbegränsningar är oacceptabelt, anser ledande socialdemokrater. »Jag ser gärna en överenskommelse som begränsar vinster, främst inom skolan«, säger Karin Wanngård, kommunalråd Stockholm. 0Inga delningar

Facken oense om vinster i välfärden

Nyhet › LO kan tänka sig vinstförbud i skolan medan Kommunal inte vill göra skillnad mellan olika välfärdstjänster. Samtidigt har de två lärarfacken vitt skilda åsikter i vinstfrågan.  0Inga delningar

Friskolor betydligt mer generösa med mattebetygen

Nyhet › Elever i fristående gymnasieskolor får oftare ett högre betyg än vad de presterat på nationella proven. Särskilt stora är skillnaderna i matematik, visar Dagens Arenas granskning. 0Inga delningar

Därför går det bra för Sveriges Trump

Blogg › Bert Karlsson använder också Trumps framgångsrecept. 0Inga delningar

Stockholmsalliansen slopar satsning på jämlik hälsa – inte kostnadseffektivt

Nyhet › För att råda bot på den ojämlika hälsan satsade landstingsalliansen på hälsomottagningar i socialt utsatta områden. Nu lägger man ner verksamheten. »Människor kommer inte få den vård de behöver«, varnar sjukgymnasten David Sweet. 0Inga delningar

Friskolejättarna har 20 procent fler elever per lärare

Nyhet › Den låga lärartätheten i fristående skolor drivs helt och hållet av de stora privata skolkoncernerna, visar Lärarförbundets beräkningar. »Genom att fylla på klassrummen uppstår vinsterna i friskolorna«, säger Johanna Jaara Åstrand. 0Inga delningar

Här är SD:s tio sjukaste motioner

Nyhet › Beslagta asylsökandes ägodelar, inskränk aborträtten och låt kungen dela ut medaljer till svenska hjältar. Här är tio av de sjukaste motionerna som Sverigedemokraterna lagt i år. 0Inga delningar

Vinster i välfärden

JonasVlachos

Skolforskare: Friskolor har starkare incitament att sätta högre betyg

Nyhet › Flera fristående gymnasieskolor ger systematiskt eleverna högre betyg i matematik jämfört med resultatet på nationella proven. »Den enklaste förklaringen är att friskolor har starkare incitament att sätta högre betyg«, säger skolforskaren Jonas Vlachos.  0Inga delningar

Bild: stock.xchng

Här fick 100 procent av eleverna högre betyg

Nyhet › Flera fristående gymnasieskolor ger varenda elev högre betyg i vissa matematikkurser jämfört med resultatet på nationella proven. En av dem är Thoren business school. »Eleverna är värda exakt det betyg de får«, säger rektor Catarina Altbom. 0Inga delningar

friskolor

Friskolor betydligt mer generösa med mattebetygen

Nyhet › Elever i fristående gymnasieskolor får oftare ett högre betyg än vad de presterat på nationella proven. Särskilt stora är skillnaderna i matematik, visar Dagens Arenas granskning. 0Inga delningar

95 miljarder gick till vinstdrivande välfärdsbolag
Seko Sthlm: LO måste stå fast vid att stoppa vinster i välfärden
 

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Pausa lönefrågan, ta tag i lärarnas arbetsmiljö

Blogg › Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar. 0Inga delningar

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Vård och omsorg värst i klassen
»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Redaktionen


Vesna Prekopic

Nu måste skolan prestera i jämlikhet

Dags att lägga Pisa-paniken åt sidan och börja jaga jämlikheten i skolan lika högljutt som man jagat elevernas resultat. 0Inga delningar

Överskatta inte Pisa

Ett år med andrum


Johanna Senneby

I stället för miljardkonsulter – 1 700 sjuksköterskor i ett år

En miljard kronor har Stockholms landsting lagt på konsulter de senaste fem åren. För de pengarna hade Stockholms sjuksköterskor kunnat få över 1 700 välbehövliga kollegor i ett år. 0Inga delningar

Kinnunen (SD) döms för bokföringsbrott – behåller riksdagsplats

Kvinnors långa sjukskrivningar skjuter i höjden


Nina Brevinge

Pisa: Bättre resultat – men ojämlikheten ökar

Svenska elever presterar bättre i Pisa-mätningen och bryter därmed trenden. Men likvärdigheten har försämrats och ligger nu under OECD-genomsnittet. 0Inga delningar

Fortsatt starkt stöd för SD bland LO-väljare

Arbetsförmedlingen: Invandring nödvändig för att möta arbetskraftsbristen


livbeckstrom

Facktillhörighet ska inte avgöra rätt till heltid

Heltidsjobb saknar skydd i lagen, säger AD i en ny dom. Därmed kan arbetsgivarna strunta i turordningsreglerna när de hyvlar bort tid... 0Inga delningar


hannafinmo

Alliansens svek mot pensionerna

Tjänstepensionen är helt avgörande för att många människor ska få en pension som går att leva på... 0Inga delningar

Anställningsstöd är inte företagsstöd

Någon som är förvånad att mammor jobbar deltid?


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna

 • annons_julkap_2016
  pengaropolitik
  Arena_banner_nyhetsbrev