Bild: Melker Dahlstrand

Socialdemokratins ideologi bygger på solidaritet och människors lika värde. Den vilar på en vrede över det orättfärdiga i att låta en liten minoritet bygga sitt välstånd på majoritetens bekostnad.

På 2000-talet ligger de stora utmaningarna på ett globalt plan. Enligt FN:s utvecklingsprogram förbrukar de rikaste 20 procenten av världens befolkning, vilka svenskarna tillhör, 86 procent av jordens resurser. Svenskarna tillhör med andra ord en global överklass som lever gott på dåliga arbetsförhållanden och miljöförstöring i andra delar av världen.

Denna överföring av resurser från världens fattiga till de rika möjliggörs bland annat genom orättvisa handelsavtal och multinationella företags skatteflykt.

Om Socialdemokraterna fortfarande vill vara ett parti som står upp för rättvisa och människors lika värde måste blicken lyftas till den globala arenan. Står du fortfarande för tanken om solidaritet, Stefan, är det här det parti du leder måste ta krafttag.

Som en folkrörelse – med 175 medlemsorganisationer med tillsammans 1 miljon medlemmar – som verkar för mänskliga rättigheter och global rättvisa är det vårt jobb att driva på den svenska regeringen i dessa frågor, oavsett politisk färg. Men för att en utveckling ska ske krävs även en aktiv opposition. Vi saknar Socialdemokraternas röst och engagemang i dessa frågor.

Stefan, vi vill gärna ha svar på följande frågor:

  • Kommer (S) att aktivt verka för att stoppa multinationella företags skatteflykt? Multinationella företag som är verksamma i fattiga länder smiter från skatten och undanhåller på så vis pengar som skulle kunna täcka behoven av sjukvård, utbildning, och andra mänskliga rättigheter. Den 31 maj röstar EU:s ministerråd om ett lagförslag som skulle kunna stoppa en del av företagens skatteflykt.
  • Kommer (S) att verka för att handelsavtal mellan rika och fattiga länder främjar en hållbar utveckling och fattigdomsbekämpning på de fattiga ländernas villkor? EU förhandlar sedan flera år handelsavtal, bland annat med länder i Afrika, de så kallade EPA-avtalen. Dessa förhandlingar har blivit starkt kritiserade för att de utgår från EU:s egen agenda istället för utvecklingsbehoven i de afrikanska länderna.
  • Kommer (S) att skjuta till pengar för att hantera den globala klimatkrisen utan att ta från biståndsbudgeten?

Kampen för rättvisa och människors lika värde har inga gränser, därför hoppas vi att ditt ledarskap innebär att partiet blir aktivt på en arena där det självklart redan borde spela en roll. Varmt välkommen till en dialog med oss om innebörden i gränslös solidaritet och global rättvisa.

Annica Sohlström, generalsekreterare Forum Syd.