Annelie Carlsson
Annelie Carlsson

Alla vill ha fred på jorden. Men några vill först kvalitetssäkra den.

Elsa har elva småchefer. De finns där för att säkra kvaliteten på arbetsplatsen. Och kvaliteten går före allt annat. Småcheferna har alla olika, viktiga funktioner.

En småchef gör till exempel dagligen upp nya scheman över i vilken ordning Elsa ska ta itu med sina arbetsuppgifter. En annan arbetar fram rutiner för de olika momenten i arbetsuppgifterna.

En tredje bestämmer hur många minuter varje moment tar. Ytterligare en tar fram olika blanketter som Elsa ska fylla i när hon utför de olika momenten. Blanketterna är många och förvillande lika, så det gäller för Elsa att inte ta fel.

Elsa kryssar av alla arbetsuppgifter på schemat och på kvällen lämnar hon in det tillsammans med alla blanketter i olika korgar. Nästa dag kontrollerar en småchef att Elsa inte missat något kryss. En annan chef går igenom blanketterna och ser så att Elsa inte använt fel blankett eller på något annat sätt fyllt i fel.

Nu har en av småcheferna också installerat en liten klocka på dörrarna in till de olika rummen på arbetsplatsen. Varje gång Elsa går in i ett rum trycker hon i gång klockan så att tiden hon är inne i rummet räknas. Nästa dag sitter en småchef och prickar av vilka rum Elsa varit inne i för att på ett enkelt sätt kunna räkna ut slitage och hur ofta olika rum behöver städas.

Den senast anställde chefen har monterat fast en kamera, som en liten brosch, på Elsas skjorta. Varje dag redigerar han gårdagens film och klipper bort det som inte är effektivt. Det är ett tidsödande arbete, men mycket informativt. Målet är att Elsa sedan ska röra sig likadant som på den redigerade filmen. Alla onödiga moment tas bort och förhindrar därmed svinnet av värdefull effektiv tid.

Hela dagarna har Elsa ett sjå med att hålla alla småchefer på gott humör. Om någon av dem känner sig kränkt kallas Elsa in för enskilt samtal. Och småcheferna är mycket lättkränkta. Blir Elsa förbannad är det ett skäl för enskilt samtal. Gällt skratt likaså.

Då sitter Elsas elva chefer vid ett stort runt bord och ser alla mycket allvarliga ut. Elsa tycker det är omöjligt att svara på deras frågor så hon är mest tyst. Ibland tittar hon ner för att inte bli full i skratt. Det är så fnissigt med de där viktiga minerna och de konstigt ställda frågorna.

Enskilt samtal slutar alltid med att småcheferna frågar om Elsa inte delar företagets värderingar. Men värdeorden är så banaliserade att det inte finns något att inte gilla. Ungefär som fred på jorden, vem säger nej till det?

Alla vill ha fred på jorden. Men några vill först kvalitetssäkra den.

Annelie Carlsson, vårdbiträde på ett av Södermalms hemtjänstföretag