6f_D

6F: Regeringen måste investera mer!

Dela

Svenska folket är missnöjda med regeringens satsningar på järnväg och bostäder. Det skriver 6F-förbunden som nu kräver betydligt mer omfattande investeringar.

För två veckor sedan presenterade regeringen sin vårbudget. Riktningen på budgeten är bra. Men det krävs större insatser i den kommande höstbudgeten.

Vi, 6F- fackförbund i samverkan, anser att behoven är större än vad regeringen visar på. Behoven av både underhåll och nyinvesteringar inom järnvägen och den alarmerande bostadsbristen kräver åtgärder i en större omfattning. En uppfattning som delas av svenska folket.

Sifo har på uppdrag av 6F kartlagt svenska folkets uppfattningar om regeringens satsningar på järnväg och bostäder. Undersökningen är gjord efter att regeringen aviserade sina satsningar.

Resultatet är tydligt.

Endast två av tio väljare anser att regeringen satsar tillräckligt på järnvägen. Hela 66 procent svarar nej på frågan om det satsas tillräckligt på järnvägen. Bland S-väljare är missnöjet än större, 70 procent svarar nej. MP-väljare är aningen nöjdare, 63 procent svarar nej.

Svarsmönstret är likadant när frågor ställs om bostadssatsningar. Även om svenska folket är något mer missnöjda med regeringens järnvägssatsningar svarar 63 procent att regeringen inte satsar tillräckligt på att bygga nya bostäder. 24 procent svarar att regeringen satsar tillräckligt. Bland väljarkåren är KD:s och MP:s väljare mest nöjda, där 31 procent av väljarna anser att regeringen satsar tillräckligt.

På frågan om man anser att regeringen satsar tillräckligt på upprustning av miljonprogrammen svarat 46 procent nej och 12 procent ja. Hela 42 procent är tveksamma och vet ej. MP-väljarna är bland de mest missnöjda, 59 procent svarar nej,

Svenska folket ser att behoven är större än det som levereras politiskt. Sverige har negativ ränta och hög arbetslöshet. Det finns ett dåligt resursutnyttjande i ekonomin. Om det någon gång funnits ett bra tillfälle för en mer expansiv finanspolitik är det här nu.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen, inte minst om man jämför med den förra regeringen, har höga ambitioner när det gäller investeringar och sysselsättning. Inriktningen på politiken är rätt, men det finns mer att göra.

I Sverige går 410 000 människor arbetslösa. Arbetslösheten uppgår till åtta procent. Arbetslösheten kostar uppskattningsvis det svenska samhället uppemot 200 miljarder kronor varje år i ersättningar och förlorade skatteintäkter. Långtidsarbetslösheten biter sig fast och 22 procent av landets ungdomar går utan jobb. Alternativkostnaden för att stimulera ekonomin är låg.

Samtidigt som arbetslöshetssiffrorna är höga går det inte hitta en bostad i de städer där jobben finns. Arbetspendlingen fungerar dåligt eftersom infrastrukturen och kollektivtrafiken är gammal och försliten.

Varje år går fem miljarder kronor förlorade på grund av förseningar i tågtrafiken. Godset, som på sina hjulaxlar bär stora delar av exportindustrin, levererar inte varorna i tid. Människor kommer för sent till sina arbeten och tågpersonalen får arbeta hårt för att lugna landets resenärer. Järnvägsspåren är så trafikerade att underhållet inte sker i takt med slitaget på spåren. Underhållsskulden växer.

Regeringen har på årsbasis lagt 1,2 miljarder extra till järnvägsunderhållet. Väl behövliga pengar som de borgerliga tidigare röstade bort i höstens budget. Men 1,2 miljarder täcker inte behovet fullt ut. Det saknas fortfarande cirka 3 miljarder årligen för underhåll av den svenska trafikinfrastrukturen.

I det korta perspektivet är underhållet avgörande. Men regeringen måste tänka längre än så. Transportsektorn är central för att nå de framtida klimatmålen. Därför måste åtgärder vidtas för att på lite längre sikt förbättra kollektivtrafiken, arbetspendlingen samt underlätta för företag att transportera varor. Detta kan bara göras genom aktiva klimatsmarta investeringar i infrastrukturen.

De statliga investeringsnivåerna i transportinfrastruktur kräver därför en ambitionshöjning. För att nå dit anser vi inom 6F att investeringarna måste upp på en uthållig nivå om en procent av BNP årligen. Det innebär för i år att investeringsbudgeten behöver öka med 10 miljarder kronor.

Samtidigt råder allvarlig bostadsbrist. 156 av landets kommuner säger sig ha obalans på bostadsmarknaden på grund av underskott av bostäder. Bostadsbristen finns i stor utsträckning i de större städerna, det vill säga där jobben finns. Ska bostadsmarknaden uppnå balans krävs att 50 000 bostäder per år byggs i Sverige fram till år 2030. I genomsnitt är det 20 000 fler än vad som normalt byggs.

För att få igång detta bostadsbyggande krävs statligt stöd som vi bedömer till nio miljarder kronor årligen. Regeringens stöd, som aviserats i vårbudgeten men kommer i höstbudgeten, uppgår till 3,2 miljarder kronor. Det saknas därmed cirka sex miljarder kronor årligen.

För att nå målet om ett energieffektivare samhälle behöver bostadssektorn bidra. Därför måste det befintliga bostadsbeståndet klimatsäkras. 6F vill att 60 000 bostäder ska renoveras varje år fram till 2050. Nu renoveras endast cirka 20 000 bostäder per år.

För att klara ökningen krävs att staten finansierar en tredjedel av renoveringskostnaden, vilket innebär tio miljarder i statligt stöd per år.

Den storleken på pengarna ryms inte i den löpande statsbudgeten. Totalt handlar det om cirka 29 miljarder kronor. Finansieringen kan med fördel tas via lån, svenska staten lånar gratis just nu. Det kommer betala tillbaka sig i ökad tillväxt.

Sysselsättningseffekterna blir mycket stora när projekten kommer igång. Med indirekta effekter inräknat blir sysselsättningseffekten närmare 150 000 nya jobb per år.

Regeringen satsar inte tillräckligt på järnväg och bostäder. Det krävs mer investeringar. Det är fullt möjligt att börja nu. Att investera för framtiden minskar arbetslösheten såväl i dag som i morgon. Det underlättar för människor att ta sig till jobbet.

Därför startar 6F kampanjen ”Sätt fart på Sverige”. Vi är fem LO-förbund som vill se en mer aktiv investeringspolitik. 6F räknar med att regeringens nästa budget är mer offensiv för en kraftfull upprustning av Sverige.

Sverige har stora problem med en infrastruktur som inte fungerar och en stor bostadsbrist. Stora problem kräver stora lösningar. Det är hög tid att tänka större.

6F – fackförbund i samverkan
Janne Rudén, förbundsordförande, Seko
Johan Lindholm, förbundsordförande, Byggnads
Mikael Johansson, förbundsordförande, Målarna
Magnus Pettersson, förbundsordförande, Fastighets
Jonas Wallin, förbundsordförande, Elektrikerna

2 kommentarer

 1. /lasse - 1 maj, 2015

  Hela EUropa behöver finanspolitiska stimulanser för att ekonomin ska komma igång (ökad efterfrågan), men hur ska man komma ut ur det hörn man målat in sig i med ett regelverk som med artificiella teorier förbjuder detta. ”Investeringar” är ett fikonlöv för detta men hur ska det kunna bli av den storleken som behövs när indirekt kan fianansiera detta via typ ECB.

 2. Henrik Unné - 2 maj, 2015

  Stora problem kräver stora lösningar. Här är mitt förslag: släpp marknadskrafterna loss!

  http://henrik-unne.blogspot.se/2009/07/rattvisekrafterna.html

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

Friskolejättarna har 20 procent fler elever per lärare

Nyhet › Den låga lärartätheten i fristående skolor drivs helt och hållet av de stora privata skolkoncernerna, visar Lärarförbundets beräkningar. »Genom att fylla på klassrummen uppstår vinsterna i friskolorna«, säger Johanna Jaara Åstrand. 0Inga delningar

Här är SD:s tio sjukaste motioner

Nyhet › Beslagta asylsökandes ägodelar, inskränk aborträtten och låt kungen dela ut medaljer till svenska hjältar. Här är tio av de sjukaste motionerna som Sverigedemokraterna lagt i år. 0Inga delningar

Rekordmånga tvingas föda i annat län

Nyhet › Efter att BB Sophia stängde har andelen föderskor som tvingas föda i ett annat län ökat dramatiskt. Fortsätter hänvisningarna i samma takt kommer rekordmånga kvinnor tvingas föda i ett annat län i år. 0Inga delningar

Sveriges mest hatade reporter

Blogg › När bloggaren Julia Caesar avslöjats stängde DN-reportern Niklas Orrenius av mobiltelefonen, skaffade hemlig adress och slutade svara på twitter. Reportern som hyllat pratet och lyssnandet som metod fick till slut nog av hatet. 0Inga delningar

Allt sämre villkor i privat driven äldreomsorg

Nyhet › Lägre löner, mer missnöje med arbetet och högre andel otrygga jobb i privat driven äldreomsorg, visar ny rapport. »Orealistiskt att enbart lita till att marknadskrafterna«, säger Tobias Baudin, Kommunal. 0Inga delningar

Är Kinberg Batra Moderaternas Mona Sahlin?

Ledare › För kvinnosakens skulle får man hoppas att M backar upp sin partiledare. Även när det blåser. Det verkade så rätt när… 0Inga delningar

Sverige sämst i klassen – här ökar klyftorna som mest

Nyhet › Skillnaden mellan fattiga och rika ökar mer i Sverige än i något annat OECD-land, visar ny rapport från LO. 1591facebook: 1591

Så driver assistansbolagen upp vinsterna

Nyhet › Med hjälp av jurister kan privata bolag driva upp antalet assistanstimmar – och därmed vinsterna. »Lagen sätter få gränser för vad man kan få« säger Cecilia Eek, Försäkringskassan. 68facebook: 68

Andrummet ger mig andnöd

Ledare › Det finns mycket EU kan göra för människor på flykt. I stället väljer medlemsländerna att skaffa sig andrum bakom gränskontroller… 0Inga delningar

22 av 22 remissinstanser sågar regeringens nya migrationspolitik

Nyhet › Alla 22 instanser som hittills lämnat in remissvar på regeringens nya migrationspolitiska förslag sågar det vid fotknölarna. 5275facebook: 5275

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Pausa lönefrågan, ta tag i lärarnas arbetsmiljö

Blogg › Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar. 0Inga delningar

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Vård och omsorg värst i klassen
»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Balkanrutten

Bild: Flcikr/International Federation of Red Cross and Red Crescent Society

EU skickar nödhjälp till Grekland

Nyhet › EU-kommissionen föreslår att 700 miljoner euro ska ges till nödhjälp i Grekland, på Balkan och EU-länder utmed Balkanrutten.  12facebook: 12

Matkö i Idomeni, Grekland. Bild: Johanna Senneby

Tusk: Sätt flyktingar i förvar i 18 månader

Nyhet › I en intervju med the Guardian avfärdar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk den officiella statistiken över flyktingars ursprung och beskriver Merkels politik som farlig. 10facebook: 10

malin och anna eu

”Plötsligt är det som att det inte finns några flyktingar”

Nyhet › I skuggan av kriget mot terrorismen bryter länderna utmed Balkanrutten mot asylrätten. Europaparlamentarikerna Anna Hedh (S) och Malin Björk (V) är mycket kritiska. 170facebook: 170

Strandade flyktingar syr igen sina munnar i protest
Balkan sorterar flyktingar – hundratals lämnade i ingenmansland
 

Redaktionen


Nina Brevinge

Veckans graf: Minst 27 remissinstanser sågar betyg från fyran

Minst 27 remissinstanser är kritiska till betyg från årskurs 4. Ändå går regeringen vidare med förslaget. 0Inga delningar

LO-bossen: Vi kommer nå målet om att halvera lönegapet

Så blir LO:s samordning


hannafinmo

Varning för Lööfs migrationspolitik

C har hög svansföring gällande invandringens positiva sidor. Samtidigt vill man försämra både jobbvillkor och välfärd för nyanlända... 0Inga delningar

Viktigast var att komma överens

Mer måste göras för jämställda löner


Vesna Prekopic

Vår tids daglönare

Kampen mot de otrygga jobben, de otrygga liven, borde vara den stora kampen fackförbunden driver gemensamt. 0Inga delningar

Vilka politiker vågar göra som i Nyköping?

Polisen behövs, men jämlikhet behövs mer


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna

 • annons
  Arena_banner_nyhetsbrev
  annons2
  pengaropolitik