Svenskt Näringsliv är rasande över den borgerliga regeringens jobbpolitik. Men gnisslet mellan näringsliv och regering hörs även på andra områden.

– När man hör vad arbetsmarknadsministern surrar om blir man näst intill förbaskad. Det är alldeles hårresande. För en minister vore det klädsamt att ha lite större insikt om problemet, än att kasta över ansvaret på arbetsgivarna. Någonstans får det vara ett slut på detta.

Så låter det när Svenskt Näringslivs ordförande, Kenneth Bengtsson, får kommentera arbetsmarknadsminister Hillevi Engströms tidigare uttalande om att arbetsgivarna inte tar ett tillräckligt stort ansvar för ungdomsarbetslösheten. I intervjun med Kenneth Bengtsson, som på torsdagen publicerades i Svenska Dagbladet, kallar han regeringens jobbpolitik för ett misslyckande.

Kritiken mot den borgerliga regeringen brukar vanligtvis vara skarpast från opposition och fack. Men nu tycks det som att även näringslivet har bestämt sig för att öppet visa sitt missnöje mot regeringen. Dagens Arena har grävt fram några ytterliga exempel.

Järnvägen

”Bristerna i järnvägsnätet skapar större problem för ABB än transporter i Amazonas regnskog.” Detta går att läsa på Svenskt Näringslivs hemsida. De kritiska orden fälls i och med att arbetsgivarorganisationen i går släppte rapporten ”Fem röster om godset – Industrins beroende av järnvägen”.

Räntesnurrorna

Mitt under påskveckan får finansminister Anders Borg ett brev från 27 näringslivstoppar. Näringslivets representanter protesterar mot hur regeringen har utformat förslaget för att minska möjligheterna till så kallade räntesnurror. I radioprogrammet Studio Ett förklarar Rune Andersson, ordförande i Näringslivets Skattedelegation och undertecknare av brevet, hur han ser på relationen mellan näringslivet och regeringen:

– Om vi tar på skattesidan är vi väldigt förvånade över att en borgerlig regering tänjer på rättssäkerheten som inte ens en socialdemokratisk regering gjorde, säger Rune Andersson

Forskningen

I februari kom beskedet om att 1 000 personer får lämna sina jobb när Astra Zeneca beslutade att lägga ned sin forskningsenhet. Svenskt Näringsliv var snabbt ute och konstaterade att de svenska forskningsresurserna enbart investeras i ett fåtal privata företag och att brister finns i de resultat satsningarna genererar. ”Nu krävs att politikerna agerar. […] Det är allvar nu. Sveriges framtid som kunskaps-, företagar- och välfärdsnation står på spel” menade Svenskt Näringslivs forskningschef Tobias Krantz i en debattartikel.

Har du tips på andra konflikter mellan regering och näringsliv som du tycker borde finnas med i denna artikel? Mejla till yonna.waltersson@arenagruppen.se