AMF Pensions ordförande Bertil Villard hoppar av sedan det avslöjats att han ägnat sig åt skatteplanering. Det skriver Svenska Dagbladet.

Det var Sveriges Radio Ekot som i veckan kunde avslöja att Bertil Villard flyttade vinster på 23 miljoner till bolag till Peru – där skatten bara är fyra procent. På så sätt kunde han undkomma den betydligt högre skattesatsen i Sverige.

Det är än så länge oklart om Villards agerande är olagligt. Skatteverket har dock anklagat honom för skatteflykt. Enligt LO, som tillsammans med svenskt Näringsliv äger AMF, bryter dock agerandet mot AMF:s egna etiska riktlinjer.
– Min uppfattning är att Bertil Villard har passerat det som är våra etiska riktlinjer. Det har naturligtvis betydelse för hans förtroende, sade LO:s vice ordförande Per Bardh till TT på torsdagen.

Bertil Villard riktar i sin tur kritik mot AMF:s ägare.
– Man kan ha synpunkter på om detta är skatteplanering eller inte. Men klart är att ägarna kände till vad jag hade gjort när jag fick uppdraget. Trots det väljer de nu att hänga ut mig. Sådana ägare vill inte jag arbeta för, säger han.

AMF är ett av Sveriges största pensionsbolag, storägare på Stockholmsbörsen, och förvaltar drygt 300 miljarder kronor åt nära fyra miljoner sparare.