Om Syriza sätter ner foten mot EU kan andra länder som har fått betala för krisen gå i Greklands fotspår. Det menar Anna Herdy, ledarskibent, Flamman, som är i Aten för att bevaka det grekiska valet.

Hon beskriver ett varmt Aten på helspänn inför valet. Alla pratar politik. Det är även ett land i kris.

– Det är bisarrt. Det går att köpa mat, en ny Iphone, allt i affärerna, men det är ingen som har pengar att köpa någonting. Det är svårt att ta in hur de orkar kämpa på, säger Anna Herdy, när Dagens Arena ringer henne för en kommentar om läget inför söndagens val.

Valet handlar framför allt om EU-samarbetet och hur Greklands ekonomi påverkas av den åtstramningspolitik som förts.

– I flera år har de europeiska länderna som ligger i periferin fått betala krisen med ett enormt högt pris. Om Grekland nu blir det första landet som säger ”Nej, det här går vi inte med på längre” tror jag vi kommer se fler länder som går åt samma håll, säger Anna Herdy.

Syriza är vänsterpartiet som går mot seger. Det är ett ungt parti som vuxit fram ur den kommunistiska tradition som grundades under andra världskriget då nazisterna ockuperade landet.

Alexis Tsipras budskap nu är ”Vi kommer inte betala mer och ni kommer låta oss slippa för om ni slänger ut oss ur EU kommer massor av banker gå omkull”, förklarar Anna Herdy.

Hur Syrizas ledare vill utforma den grekiska ekonomin varierar i olika intervjuer. Vissa gånger är det en skuldavskrivning Alexis Tsipras förordar. I andra vill han snarare trappa ner på farten för avbetalningarna och i stället göra investeringar i landet. Som att höja de löner som drastiskt sjönk efter överenskommelserna med trojkan. (Trojkan består av Europeiska kommissionen, ECB och IMF).

Anna Herdy understryker också att det är få personer i Grekland som vill lämna euron och att den grekiska vänstern ser euron och EU som ett progressivt projekt , till skillnad från i Sverige där vänstern har en större EU-skepsis.

Om Syriza vinner valet, något som opinionsmätningarna pekar på, kommer de att kunna bilda regering. Men det är inte säkert om de får egen majoritet. Vilka partier som är aktuella för Syriza att samarbeta med har Anna Herdy svårt att svara på.

– Det är lite oklart. Det är många partier med i valrörelsen. Alexis Tsipras har sträckt ut handen till KKE, det gammelkommunistiska sovjettrogna partiet. Men de har sagt nej till att bilda en regering med Syriza och de har även sagt nej till att stödja i en minoritet, alltså att stötta en budget så den går igenom, säger hon.