Bild: larskflem/flickr, Moderaterna

GRANSKNING. I skuggan av den uppmärksammade avknoppningen av Serafen har ytterligare fyra vårdcentraler sålts – också de till vrakpris. Enligt beräkningar har skattebetalarna förlorat 35 miljoner kronor.

I början av året avslöjades att vårdcentralen Serafen i Stockholm, som bara ett par år tidigare såldes av landstinget till vårdinträttningens egna läkare för knappt 700 000 kronor, nu har sålts vidare till riskkapitalägda Capio för 20 miljoner kronor.

Den politiska oppositionen slog bakut, och i slutet av januari polisanmälde Vänsterpartiet Stockholms läns landsting för brott mot kommunallagen och för misstanke om jäv.

Uppmärksamheten kring försäljningen av Serafen fick finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) – som tillträdde sin post 2010 – att flera år efter att avknoppningen ägde rum medge att vissa fel begicks. ”Det var inte så här vi hade tänkt oss avknoppningarna”, sa han till Dagens Nyheter i januari.

”Vi såg inte det hotet, att några skulle berika sig. Vi tänkte inte på det sättet”, sa Rosdahl vidare.

Men i den uppblossade debatten om Serafen har det glömts bort att ytterligare fyra vårdcentraler i Stockholm såldes ut för en spottstyver. Det handlar om vårdcentraler i Vallentuna, Vaxholm, Huvudsta och i centrala Stockholm. Och vinsterna ser bra ut, där också.

Lågt försäljningspris – höga vinster
2007 såldes Vallentuna Doktorn av landstinget för 290 000 kronor. Men, som tidningen Mitt I Vallentuna Steget uppmärksammat, gjorde vårdcentralen redan första året en vinst på 380 000 kronor. De fyra läkare som tog över verksamheten har dessutom de senaste åren gett sig själva ”extra utdelningar” på sammanlagt 2,8 miljoner kronor – nära tio gånger så mycket som de fick betala för vårdcentralen.

Ägarna till Huvudsta vårdcentral gav sig själva en utdelning på 470 000 kronor i samband med den senaste årsstämman. Priset landstinget begärde när de sålde ut verksamheten? En halv miljon. Sankt Eriks Vårdcentral på Kungsholmen i centrala Stockholm har tredubblat vinsten sedan verksamheten togs över från landstinget.

I Vaxholm gjorde vårdcentralen första året efter avknoppningen en vinst på 530 000 kronor. Sedan dess ser vinsten ut att ha minskat ordentligt. Enligt årsredovisningen för 2010 gjorde vårdcentralen då bara en vinst på 97 000 kronor. Men samtidigt har ersättningen till styrelse, vd och anställda höjts med lite drygt fyra miljoner kronor sedan starten. Det kan jämföras med de 830 000 kronor som Stockholms läns landsting fick i betalning för hela vårdinrättningen när den avknoppades.

”Privatiseringsidioti”
Dag Larsson, oppositionslandstingsråd (S) i Stockholm, kallar det hela för ”idioti” när Dagens Arena ringer och läser upp siffrorna.
– Jag skulle faktiskt säga att det handlar om borgerlig privatiseringsidioti, säger han.

– Tillsammans handlar det här om 35 miljoner kronor som skattebetalarna förlorade, bara för att Moderaterna till vilket pris som helst skulle privatisera de här enheterna.

Siffran, 35 miljoner, kommer från en beräkning som Socialdemokraterna låtit göra.
– Det var ju ganska givet att vårdcentralerna såldes till underpris, men nu har vi ju fått ett försäljningspris [Capios köp av Serafen för 20 miljoner, red. anm.]. Med samma försäljningspris, omräknat på de andra vårdcentralerna och vilken vinst de gjort, kan vi räkna ut vad landstinget borde ha tagit för pris, säger Dag Larsson.

De fyra vårdcentralerna har fortfarande samma ägare som vid avknoppningen. Men om de skulle sälja vårdcentralerna vidare tyder mycket på att stora vinster är att vänta.
– Man kan tycka att vi ska ha flera olika verksamhetsformer i vården, men säljer man ut sådant som vi äger gemensamt ska man ta ut ett vettigt pris för det, säger Dag Larsson.

 

Huvudsta Vårdcentral:
Huvudsta Vårdcentral såldes till de anställda för 500 000 kronor.

Senaste årsredovisning gäller från september 2009 till augusti 2010:
Omsättning: 19 miljoner kronor.
Utdelning till aktieägarna: 465 000 kronor.
Vinst: 260 000 kronor.

Årsredovisning för mars 2008 till augusti 2009:
Omsättning: 24 miljoner kronor.
Vinst: 1 600 000 kronor.

 

S:t Eriks Vårdcentral:
Avknoppningen av Sankt Eriks vårdcentral är den dyraste av avknoppningarna. Prislappen landade på 1,4 miljoner kronor. Vårdcentralen ligger dock mitt på Fleminggatan i centrala Stockholm.

Årsredovisning för september 2010 till augusti 2011:
Omsättning: 45 miljoner kronor.
Utdelning till aktieägarna: 246 000 kronor.
Vinst: 1,1 miljoner kronor.

Årsredovisning för mars 2008 till augusti 2009:
Omsättning: 51 miljoner kronor.
Vinst: 322 000 kronor

 

Vallentuna Doktorn:
De fyra läkare som köpte Vallentuna Doktorn fick betala 290 000 kronor till Stockholms läns landsting.

Årsredovisning maj 2010 till april 2011:
Omsättning: 15 miljoner kronor.
Vinst: 1 200 000 kronor.
Extra utdelning: Ägarna har tre gånger gett sig själva extra aktieutdelningar. Värdet på dessa är sammantaget 2,8 miljoner kronor.

Årsredovisning december 2007 till april 2009:
Omsättning: 18,3 miljoner kronor.
Vinst: 527 000 kronor.

 

Vaxholms vårdcentral:
De anställda på Vaxholms vårdcentral köpte loss verksamheten för 830 000 kronor.

Senaste årsredovisningen gäller för 2010:
Omsättning: 27 miljoner kronor
Vinst: 97 000 kronor.

Ersättningar och löner: Sedan företaget togs över har arvodet till styrelse och vd höjts från 1,7 miljoner kronor till 3 miljoner kronor. När företaget togs över uppgick kostnaden för löner och ersättningar till 6 miljoner kronor. 2010 låg summan på 9 miljoner kronor. Samtidigt har bara en person tillkommit i personalstyrkan.

Årsredovisning september 2007 till december 2008:
Omsättning: 19 miljoner kronor.
Vinst: 595 000 kronor.

 

Fotnot. Siffrorna i uppställningen ovan kommer dels från den senaste tillgängliga årsredovisningen för varje bolag, dels årsredovisningar från det första året bolaget var verksamt.