Den kanadensiska författarinnan Alice Munro får årets Nobelpris i litteratur. Arenagruppens bokförlag Atlas ger ut Alice Munro på svenska.

Alice Munro föddes 1931 och växte upp i Wingham i den kanadensiska provinsen Ontario. Alice Munros första novellsamling kom ut 1968 och under sin författarkarriär har hon mottagit ett antal fina priser och lovordats av kritiker världen över.

Arenagruppens bokförlag Atlas ger ut Alice Munro på svenska. I ett pressmeddelande skriver förlaget:

”Vi är inte förvånade. Utgivningen av Alice Munro är en del i en bredare satsning på översättningar av högkvalitativ skönlitteratur skriven av kvinnliga författare som har pågått under flera år. Vi började med att ge ut Joan Didion ( ”Att lära sig själv leva”, ”Bönbok för en vän”, ”Ett år av magiskt tänkande”, ”Kalifornien – min historia”, ”Lagt kort”), följde upp med Alice Munro (”Kärlek, vänskap, hat”, ”Nära hem”, ”För mycket lycka”, ”Brinnande livet”, och nu senast ”Tiggarflickan”). I januari 2011 släppte vi Mavis Gallants ”Från det femtonde distriktet”.

Alice Munros första novellsamling kom ut 1968 och under sin författarkarriär har hon mottagit ett antal fina priser och lovordats av kritiker världen över. 2009 fick Alice Munro det prestigefyllda Man Booker International Prize, den finaste utmärkelse en författare kan få vid sidan av Nobelpriset.

Genom sin novellkonst har Alice Munro bevisat att betydelsen i en skönlitterär text inte beror så mycket på längd, som på innehåll. DN:s Anna Hallberg skrev så här om Munros För mycket lycka: ”Hur kan en tjugosidig novell vara lika omvälvande som en stor roman?”

I Alice Munros noveller är det kvinnorna som står i centrum. Berättelserna handlar om drömmar, ambitioner, om kärlek och otrohet, och om det pris kvinnor får betala för att leva på sina egna villkor. Hon skriver om kvinnors livsvärldar och sammanhang med en ojämförlig värme.

Det har sagts att man av Alice Munros noveller kan lära sig någonting man aldrig tänkt på förut. Att man äntligen får ord på det man själv tänkt och känt men inte kommit åt.”