Bild: Flickr/ Moyan_Brenn_BE_BACK_on_10th_OCTBild: Flickr/ Moyan_Brenn_BE_BACK_on_10th_OCT

Illegal arbetskraft bygger Skatteverket

Dela

Skatteverkets kontor byggs med hjälp av arbetstagare utan arbetstillstånd och underbetald arbetskraft. Det avslöjar Dagens Arena i en granskning av byggbranschen.

Det dånar av stora, bandgående bilningsmaskiner. Betongdammet ligger som en dimma i höstluften. I källaren pågår sanering av asbestisolerade rör bakom inklädnader i plast.

Här i Sundbyberg bygger Fabege om en av sina fastigheter. Fabege är inte vilket företag som helst. Det är ett av Sveriges största fastighetsbolag och förre socialdemokratiske finansministern Pär Nuder är en av flera tunga samhällsbärare i bolagets styrelse.

Det är heller inte vilken fastighet som helst. Skatteverket är hyresgäst. Härifrån ska i princip hela det svenska skattesystemet hanteras.

Ett prestigeuppdrag, och byggets huvudentreprenör Veidekke stoltserar därför också med att det just av den anledningen är ”Sveriges bäst kontrollerade byggarbetsplats”.

En ung man från Kazakstan arbetar vid en av bilningsmaskinerna. Han har nyss kommit till Sverige, berättar han. Han har ett plastkort märkt ID06 på overallen. ID06 är ett system framtaget för att genom legitimationsplikt och närvaroredovisning försvåra svartarbete och ekonomisk brottslighet. Den unge mannen från Kazakstan finns förvisso med på närvarolistan som byggfackets ordförande Christian Bengtzelius har fått av platsledningen och man kan se att han registrerat sig vid inpassering. Men han vill inte berätta när han är född.

När platschefen från huvudentreprenören Veidekke får kännedom om händelsen kallar han på en arbetsledare från underentreprenören. Arbetsledaren kopierar nio a-skattsedlar som de fackliga ombudsmännen får ta del av.

Bara tre av namnen på skattsedlarna återkommer på närvarolistan. De övriga sex har alltså inte passerat inregistreringen den här dagen. Den skattsedel som tillhör ynglingen från Kazakstan visar att han är född 1991 och bor i Västerhaninge, på samma adress som en arbetskamrat.

Adressen leder till ett flerbostadshus, ägt av Akelius Fastigheter i Haninge AB. Dagens Arena ringer på dörren till en lägenhet utan namn på brevlådan. Två män öppnar och släpper in. De ber om ursäkt för röran, det pågår renoveringar, förklarar de.

Rummet som ställs i ordning för en pratstund saknar tapeter. Möbleringen består av en dubbelsäng och ett litet bord där toalettartiklar står prydligt uppradade. Av det som går att se av de andra rummen verkar alla ha en liknande möblering. Varje rum tycks fungera som bostad åt två eller flera personer.

De båda männen som öppnat berättar att de arbetar i just det företag som ynglingen vid bilningsmaskinen i Sundbyberg är anställd av. Jobbet i Sverige har de fått ”via kontakter”.

Så mycket mer hinner de inte berätta innan en kvinna ber Dagens Arena att lämna lägenheten. Hon förklarar att de kan få problem med hyresvärden om det kommer fram att de släppt in journalister. Innan vi går vill hon veta hur vi fått tag i adressen. När hon har fått förklaringen säger hon att de två personer vars namn finns på skattsedlarna bara får sin post dit.

– De bor inte här, säger hon.

Enligt närvarolistan på Skatteverkets kontorsbygge hade sju anställda med centralasiatiskt ursprung hos underentreprenören gått in på bygget den oktoberdag elektrikernas och byggnadsarbetarnas fack kommer på oanmält besök. Tre av de inregistrerade hade a-skattsedlar som arbetsledaren lämnade. Ombudsmännen påträffade inne på bygget ytterligare en person som uppgav att han arbetade åt företaget. Han fanns dock inte på närvarolistan, eftersom han hade gått in via parkeringen.

Det gör åtta personer. Tillsammans med de sex som företaget lämnade skattsedlar på, men som inte registrerats den här dagen, blir det 14 personer av utomeuropeiskt ursprung som arbetat på bygget.

För att få arbeta här borde de, som kommer från länder utanför Schengen-området, antingen ha permanent uppehållstillstånd eller ett giltigt tvåårigt arbetstillstånd utfärdat av migrationsverket.

Alejandro Firpo, enhetschef på Migrationsverket, konstaterar att bara en av de 14 har rätt att arbeta i byggbranschen i Sverige. Av de övriga är det en som har tillstånd som gäller i städbranschen. De andra tolv finns i Migrationsverkets register. Varför kan Alejandro Firpo av sekretesskäl inte uppge. Men att de inte har arbetstillstånd står klart.

Orsaken till att Dagens Arena sökt efter personer med just centralasiatiskt ursprung är att en anställd i företaget berättat om förhållandena. Han har tröttnat på fusket, säger han.

– Företaget betalar 120 kronor per timme till en kontaktperson som sen ger 70 kronor per timme i kontanter till kazakerna. De får ingen övertidsersättning, oavsett när de jobbar. Så det är de som får göra allt övertidsjobb.

Den anställde berättar också att flera kazaker sagt att de egentligen heter något annat än det som står på deras ID06-kort.

Dagens Arenas källa vill vara anonym, han är rädd för vad det skulle få för konsekvenser om han framträder med namn. Men han har arbetat länge på företaget och beskriver detaljer som stämmer väl med uppgifter från andra källor, personer anställda på andra företag som haft jobb på samma byggen.

En av arbetsplatserna som källorna berättar om är Klaraporten nära Centralstationen i Stockholm. Där är byggledningsföretaget Arcona entreprenör åt SPP, ett pensionsbolag med stort fastighetsinnehav. SPP ska ha sitt huvudkontor i fastigheten och SJ ska vara hyresgäst.

På Klaraporten har två av varandra oberoende källor sett hur kontanter betalats till företagets anställda från Centralasien. Samma källor berättar om en person från ett land i Latinamerika som vistas illegalt i Sverige men ändå arbetat hos det aktuella företaget i två år, med flera olika identiteter på sitt ID06-kort.

Företaget som Dagens Arena granskat är underentreprenör åt bland annat storbyggare som Arcona, Veidekke och Skanska men har också uppdrag hos en rad mindre byggare.

Ägaren, som har flera konkurser och en fällande skattedom bakom sig, driver tre företag, samtliga i en delbransch i byggsvängen. Totalt har de hösten 2012, enligt källor i företaget, minst 80 personer i arbete på storbyggen i Stockholmstrakten.

Enligt Sveriges Byggindustrier, BI, omfattas alla tre av kollektivavtal genom medlemskap i BI. I september 2012 redovisar de tre bolagen skatt och avgifter för ett 60-tal anställda. Det ena företaget växer så det knakar.

För de anställda är de färskaste offentliga uppgifterna från 2011. Flera av dem har varit i Sverige, arbetat och också betalat skatt redan förra året, en av dem har betalat skatt sedan 2008.

De flesta av dem har så kallade samordningsnummer i stället för personnummer. Det är identitetsnummer som skatteverket utfärdar på beställning av någon myndighet, till exempel för att en asylsökande ska kunna betala skatt på arbetsinkomster under prövotiden. Enligt skatteupplysningen ska ett sådant nummer vara tillfälligt men som SVT:s Uppdrag Granskning visade nyligen (Hassans bilar, 9 oktober 2012) lever de kvar och kan användas av flera personer. Det sker oftast ingen identitetskontroll.

Arbetsgivaren säger att hans anställda inte behöver arbetstillstånd.
– Vi har i dagarna fått klartecken från Migrationsverket på att de nio som facket, av misstag, fick skattsedlar på är undantagna från skyldigheten att ha arbetstillstånd, säger företagets ägare.

En kontroll med Migrationsverket visar att den uppgiften inte stämmer.

Företagaren vill inte prata mer med Dagens Arena. Varken i telefon eller via e-post. Han känner sig trakasserad av facket, förklarar han, och hänvisar till Stockholms Byggmästarförening.

Vi återvänder till skatteverkets huvudkontor i Sundbyberg. Enligt Veidekkes platschef är det här som sagt Sveriges mest kontrollerade bygge. Här ska allt vara vitt som snö och genomkontrollerat.

Det är rätt svårt att ta sig in den rätta vägen. När fackföreningarna kommer på oanmält besök tar det en kvart att komma förbi vändkorset i entrén. Proceduren att registrera besökarna och få ut närvarolista och lista över underentreprenörer tar ytterligare nästan två timmar.

När ombudsmännen till sist börjar gå runt på arbetsplatsen möts de av beskedet att många av de anställda hos den underentreprenör som har illegal arbetskraft redan har lämnat bygget. Arbetsledaren förklarar det med att man inte hade arbete åt alla den här dagen.

Men den kontrollerade inpasseringen, som ID06-systemet bygger på, har uppenbarligen mycket stora brister på Sveriges mest kontrollerade arbetsplats. På tre ställen på byggnadens baksida finns öppna portar rakt in. Och från parkeringen på byggnadens gavel går det också att kliva in utan att passera någon registrering.

Ombyggnaden av Skatteverkets kontor – där inget fusk ska få förekomma – sker med hjälp av illegal arbetskraft som betalas kontant i handen med alldeles för låga löner.

Ingemar Dahlkvist, frilansjournalist

9 kommentarer

 1. Magnus99 - 19 oktober, 2012

  Det visar hur pass SD mer strama politik behövs i Sverige.
  Många jobb går till spillo i 7 klöverns naiva och arbetsfientliga politik.

  SD 2014

 2. Alf Carlsson - 20 oktober, 2012

  …det var som polisrytteriets walker i Malmö, som byggdes av två polacker á 50 spänn i timmen och göt med brocka och skottkärra. Ja, d v s dom var inte direktanställda, utan byggandet av walkern gjordes av ”ett företag”.
  ____
  Varför reagerar inte ordinarie arbetare på bygget?
  ____
  Byggarbetarmoralen:
  Beställ material 30% över budget p g a interna stölder.
  Kräv avtalsenliga löner och blockad av utländska företag, samt håll dig med en 50-kronorsman som bygger om det egna huset.
  _____
  Historierna om slavarbetarna som bor i källaren till restaurangen och arbetar illegalt för överlevnaden, t o m McDonalds mönstrar illegala städare. Falska debiteringar av Rot- och Rutavdrag, bedrägerier och tomma löften från bärplockarentreprenörer är berättad 100-tals gånger.
  Lägg därtill FAS3, timanställningar, bemanningsföretag, smsbanker, riskkapitalbolag som stjäler Sverige etc. och toppa med bankdirektörer som ska ha 100 förbehållslösa miljoner vid 60 på en redan sinnessjuk lön och den svenske byggaretarkoden – så har vi fått precis det samhälle vi förtjänar och som ger Juholt och Lööf 150 000:- i månadslön som tack för hjälpen.
  _____
  Vill man hitta medborgarnas inre kompass får man gå till skroten.
  _____
  Vi får gratulera skatteverket till en billig hyra. Eller blir den inte billig, går pengarna till Peder Pråhl? http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14120662.ab

 3. Dan Holm - 20 oktober, 2012

  Arbetskraftsinvandring, behövs det när 25 % av våra ungdomar är arbetslösa?
  Det är fullständigt vanvettiga regler som gör att sån här lönedumpning tillåts i Sverige, och facket står helt lamslagna och tittar på!

  • Chika - 11 april, 2013

   Jeg har intet imod, at der ikke kommer se6rligt meget pe5 blggoen. Det er med fuld forste5else, at du jo har et liv ved siden af, og bliver nf8d til at bruge tid pe5 venner, familie og bestemt ikke mindst gymnasiet . Og se5 er det jo bare ekstra godt ne5r der kommer noget. Bare bliv ved med det du gf8r nu, det virker som den bedste plan . Tak for en rigtig god blog som inspirere mig rigtig meget! Du er nok en af min absoulut yndlings bloggere!!! <3Hvis du skulle lave nye blog-indle6g kunne det ve6re om nye ting, du har kf8bt og om hvordan du styler forskellige ting

 4. Neutral - 21 oktober, 2012

  Alla företagstransaktioner borde utföras från ett och samma företagsbankkonto som åtföljs av bokföringsattesterad placering i bokföringen.

  Det borde vara skattemyndighetens mest angelägsna uppgift att kontrollera och förhindra skattesmitning och då hålla rent framför egen blivande dörr?

  Nu når oss meddelande via etern att vårdbolag upprepande fört ut vinster obeskattade ur landet.

  Var står Borg i detta kasus, han belönade ju 8 miljardersflykten med ytterligare skattesänkning?

 5. AIK-Micke - 22 oktober, 2012

  Är det någon som är förvånad? Det var just för att i så hög grad som möjligt undvika sånt här vi hade förbud mot bemanningsföretag fram till dess regeringen Bildt tyckte att det var en bra idé att plocka bort regleringen.

  Den eviga raden av underleverantörer som missköter sig går att undvika genom att juridiskt flytta ansvaret till en huvudman, som då blir skyldig att hålla efter underleverantörerna. Fungerar det i Norge så fungerar det här.

 6. Lasse - 30 oktober, 2012

  Dagens borgarpolitik som medvetet försvagar facket – som är den som jag tycker är den aktör som är bäst lämpad att ta hand om och rapportera svartjobbandet – är den som är mest skyldig till detta.

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

Sjuksköterska som larmade om Koppargården blir av med uppdrag

Nyhet › En rapport som avslöjar personalbrist på äldreboendet Koppargården har dragits tillbaka. Den medicinskt ansvarige sjuksköterska, som skrev rapporten, har också förlorat sina uppdrag i stadsdelen. Inga delningar

Åkesson ljög om papperslösa

Nyhet › Jimmie Åkesson tog i P1 Morgon avstånd från SD-ledamöten Kenth Ekerots motion om att personal inom offentlig sektor ska tvingas polisanmäla papperslösa flyktingar. Men enligt voteringsprotokollet röstade samtliga sverigedemokmrater på Ekeroths linje. Inga delningar

3,5 miljarder i vinst, noll kronor i skatt

Granskning › Riskkapitalägda Attendo tjänar miljarder på svensk välfärd. Men vårdkoncernen betalar inte en krona i bolagsskatt. Vinsten har kvittats mot räntor och sedan plockats ut av ägarna, visar Dagens Arena. Inga delningar

Socialdemokraterna inför kavajförbud

Nyhet › Socialdemokraternas riksdagsledamöter uppmanas att hänga undan kavajen och sina svarta kläder under valåret. I stället bör de använda "glada färger" och kavla upp ärmarna. Inga delningar

Hemlig rapport – fattiga fyller akuten i vårdvalets Stockholm

Nyhet › Vårdresurser har minskat i fattiga förorter sedan införandet av Vårdval Stockholm. Fattiga invånare söker sig i stället till akuten som knäar under ökad belastning. Det visar en hemlig rapport från landstinget som avslöjas i ny bok.  Inga delningar

Torun Carrfors: Jag hade stoppat Jimmie Åkesson

Krönika › SD:s politik strider mot vårdens etiska kod att alltid sätta alla patienters behov i centrum. Därför skulle jag göra samma sak som vårdpersonalen i Umeå. Inga delningar

Jan Björklund tar emot grundskott mot New Public Management

Blogg › En skolreform som bygger på ängslighet och utslagning skapar ingen tillit, men däremot dåliga resultat. Det är en av lärdomarna vi kan dra från Leif Lewins utredning. Inga delningar

Kristian Lundberg: För mig är solidaritet en praktisk handling

Intervju › "Den nyliberala kantring som har skett har inte mött något motstånd på en ideologisk nivå." I en anklagelseakt gör författaren Kristian Lundberg upp med det samhälle som svikit de svagaste. Inga delningar

Film om klassamhället stoppas av SVT

Nyhet › SVT vill inte Stefan Jarls nya dokumentär "Godheten" – som de själva varit med och producerat. "Eva Hamilton säger att jag och SVT träffat en uppgörelse om detta. Det är en lögn", skriver Stefan Jarl på sin blogg. Inga delningar

Rekordmånga långtidsarbetslösa i Fas 3

Nyhet › I dag kom statistik på att arbetslösheten fortsätter att minska i landet. Dock så är antalet personer i sysselsättningsfasen (fas3) rekordstor.  Inga delningar

Malin Ullgren: Kvinnoliv – nu utan kladd och trams

Blogg › Varför glöms vissa romaner bort när Lena Anderssons roman Egenmäktigt förfarande ska ges ett sammanhang i kärlekslitteraturens svenska historia?  Inga delningar

Sjuksköterskor: Nej till abort inget för vårdpersonal

Debatt › Det förekommer med jämna mellanrum att missvisad omtanke om sjuksköterskor uttrycks i media när sena aborter diskuteras. Det är tydligen synd om oss som tvingas ta hand om aborterade foster. Vi håller inte med.  Inga delningar

Stefan Jarl: "En allvarlig inskränkning av yttrandefriheten"

Intervju › "Jag trodde yttrandefriheten gällde". Nu talar Stefan Jarl ut om SVT:s beslut att inte sända hans film Godheten innan riksdagsvalet. Inga delningar

Granskning: Skogsstyrelsens fas 3-projekt

Bild: Skogsstyrelsen

Varför tvingas svårt sjuka jobba i skogen?

Analys › Det är egentligen inte Skogsstyrelsen som ska bära hundhuvudet i den här historien.  Inga delningar

Bild: Dagens Arena

Funktionsnedsatta väljs bort i fas 3-projekt på Skogsstyrelsen

Granskning › Funktionsnedsatta väljs bort i Skogsstyrelsens projekt för långtidsarbetslösa i fas 3. ”Ett brott mot överenskommelsen” enligt Arbetsförmedlingen.  Inga delningar

Bild: Dagens Arena

Interna mejl: Fortsatta frågetecken kring höga kostnader

Granskning › Arbetsförmedlingen fortsätter att ifrågasätta höga kostnader för ”övergripande samordning” på Skogsstyrelsen. Det visar interna mejl från september som Dagens Arena har tagit del av. Inga delningar

Skogsstyrelsen fakturerade miljoner – trots noll deltagare
Notan för en fas 3-plats på myndigheten: 31 000 i månaden
 

Tema: Ett år till riksdagsvalet

utförsäkrade2

Sjuktalen tillbaka – trots massiva utförsäkringar

Nyhet › Trots att 65 000 personer har utförsäkrats är sjuktalen tillbaka på samma nivåer som när regeringen skärpte reglerna 2008. Skillnaden är att de sjukskrivna blivit sjukare. Inga delningar

Analys: Kvinnorna stora förlorare på allianspolitik

Analys › Vi är de stora förlorarna. Under den borgerliga regeringen har männen dragit ifrån kvinnorna inkomstmässigt. Räknat i kronor har gapet… Inga delningar

Miljömiljonerna som försvann

Nyhet › Regeringens så kallade miljösatsningar är i själva verket neddragningar. Samtidigt fortsätter svenska utsläpp vara på en konstant hög nivå. Inga delningar

Analys: Ett monumentalt misslyckande
Analys: Regeringen river samhället itu
 

Tema: Skola

Tala klarspråk, Stefan Löfven

Ledare › En princip om lika livschanser kan aldrig bli praktisk verklighet utan gemensam finansiering via skattesedeln.  Inga delningar

Bild: Pressbild JB Education

JB:s skolor mjölkades på pengar

Granskning › De senaste åren har riskkapitalbolaget Axcel tjänat en kvarts miljard på JB:s gymnasieskolor. När tiderna såg tuffare ut valde man att dra sig ur. Inga delningar

Bild: Flickr/lethe00/Thereshedances

En friskolejättes uppgång och fall

Analys › I slutet av maj fick 15 000 elever beskedet att deras skola ska läggas ned eller säljas. Kent Werne berättar om John Bauers succéartade uppgång och skandalomsusade fall. Inga delningar

 

Tema: Almedalen 2013

Floskelbingo med Stefan Löfven

Nyhet › Spela floskelbingo med Dagens Arena. Varje dag publicerar vi ett floskelbingo om vad partiledarna garanterat kommer att säga. Vad döljer… Inga delningar

Floskelbingo med Annie Lööf

Nyhet › Spela floskelbingo med Dagens Arena. Varje dag publicerar vi ett floskelbingo om vad partiledarna garanterat kommer att säga. Vad döljer… Inga delningar

bjorklund_almedalen

Björklund serverar skåpmat

Analys › På fredagskvällen talade folkpartiledaren Jan Björklund i Almedalen. Det blev ett tal som till stor del fylldes av skolfrågan och det Europeiska samarbetet. Inga delningar

Floskelbingo med Jonas Sjöstedt
Krisen i Syrien gör mig sömnlös
 

Tema: Vårdkris

arbetsmiljö

Vårdkrisen djupnar i väntan på framtidens sjukvård

Nyhet › Läget på Stockholms sjukhus har blivit akut. Nu kräver Vårdförbundet att landspolitikerna agerar, annars hotar de med att anmäla Stockholms läns landsting till Arbetsmiljöverket.  Inga delningar

Bild: Nya Karolinska Sjukhuset

Hård kritik mot Nya Karolinska

Nyhet › Gigantiska sjukhusbygget får hård kritik från Timbro. Färre vårdplatser och bristfällig upphandling. Inga delningar

Bild: Erja Lempinen

Folkstorm mot Filippa Reinfeldt

Granskning › Många oroliga blivande föräldrar och rasande barnmorskor har hört av sig till sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M). Det visar en genomgång som Dagens Arena har genomfört. Inga delningar

Vårdkrisen: “Det finns inte längre några marginaler”
Läkarförening: Vårdkrisen är politikernas fel
 

Redaktionen


Jonna Sima

Arbetsförmedlingen ska inte sponsra rasism

Att Grönlunds yrkesutbildningar dessutom finansieras av Arbetsförmedlingen gör situationen än mer allvarlig... Inga delningar

S vill stärka vården med två miljarder

Åkesson ljög om papperslösa


Örjan Benzinger

Attendochefer pressas till nedskärningar

”Skär ned eller få sparken”. Så ser verkligheten ut för chefer inom Attendo. För att lyckas erbjuder företaget en bonus. Inga delningar

Reinfeldt motbevisad – godkände köpet av Nuon

Vänstern satsar på feminism i EU-valet


Yonna Waltersson

Vem ska ställa Filippa Reinfeldt till svars?

Filippa Reinfeldt, moderat sjukvårdslandstingsråd intervjuas i lördagens Dagens Nyheter. Det är, för att uttrycka det milt, en väldigt snäll intervju... Inga delningar

Välkommen Örjan!

Veckans graf: Så ökar andelen fattiga bland sjuka och arbetslösa


Maria Georgieva

Bulgarien kan bryta mot EU-rätten

Bulgarien täpper till gränsen mot Turkiet medan ny flyktingvåg väntar. Återigen riktar flera organisationer skarp kritik mot flyktingsituationen i EU:s fattigaste medlemsland. Inga delningar

Rysk naturgas återigen i hetluften

Bosnisk vår i slowmotion


Peter Leander

Avdelningschef: ”Jag kan inte direkt ange skälet”

Avdelningschef Ingrid Friberg vill inte ge svar på varför rapporten som avslöjar personalbrist drogs in. Inga delningar

Sjuksköterska som larmade om Koppargården blir av med uppdrag

Byggstrejken avblåst


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... Inga delningar

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna


Mikael Färnbo

Hemlig rapport – fattiga fyller akuten i vårdvalets Stockholm

Vårdresurser har minskat i fattiga förorter sedan införandet av Vårdval Stockholm. Fattiga invånare söker sig i stället till akuten som knäar under ökad belastning... Inga delningar

Skolverket: ”Väldigt allvarligt”

Friskolornas riksförbund: ”Inte vår bild”


Anna Herdy

Dags för ett nytt kunskapslyft

Ett nytt kunskapslyft är inte alltings lösning, men skulle klä många av arbetskraftens kroppar i en rustning som klarar den moderna arbetsmarknaden. Inga delningar

Gräsrötterna kritiserar Björklunds nej till S

Lägg pusslet när valet är över


Mikael Feldbaum

Bankunion på Tysklands villkor

En bankfond kommer att upprättas, dit bankerna i eurozonen själva betalar in totalt 522 miljarder kronor under tio års tid... Inga delningar

Vi med mörkt hår är inte rädda för AFA

Försvaret avfärdar Riksrevisionens kritik


Kerstin Johansson

Sänkt lön med 25 procent: Så blir konsekvenserna

Sänkning av ingångslönerna med 25 procent ger stora konsekvenser. Fler tvingas ta dubbla jobb och söka bidrag... Inga delningar

PISA-studien: Resultaten för svenska elever fortsätter falla

Bråk om friskolebarnens journaler

 • valresa
  da podd
  arenasara_poster--731x1024
  Banner-250x250px_Att-skriva-politiskt-animerad
  Arena_banner_nyhetsbrev
  publishingpriset 2013 kopia
  Nordiskt-Forum_250x250 (1)
  arenagruppens vanner ads
  Forum-Syd_250x250_fallback
  Collage250