Fortums presschef Per-Oscar Hedman. Foto: Fortum
Fortums presschef Per-Oscar Hedman. Foto: Fortum

”Mindre avvikelser” kallar Fortum de säkerhetsbrister som fick Arbetsmiljöverket att stänga olycksarbetsplatsen i Hjorthagen. Enligt myndigheten var arbetsplatsen livsfarlig.

Utan skyltar till nödutgångar eller tillgång till nödbelysning vid strömavbrott arbetade ett stort antal byggnadsarbetare i tunnlar och bergrum 70 meter under jord vid bygget av Fortums värmeverk i Hjorthagen.

Bristerna fick Elektrikerförbundets regionala skyddsombud att stoppa arbetet för alla elektriker med omedelbar verkan i mitten av november. Stoppet skedde bara någon vecka efter att två personer omkommit och en skadats allvarligt i en dödsolycka på en annan del av arbetsplatsen.

Arbetsmiljöverket följde upp fackets skyddsstopp med en inspektion som slutade med att hela arbetsplatsen stängdes med omedelbar verkan. Att jobba där var förenat med livsfara. I går lämnade Elektrikerförbundet in en polisanmälan mot Fortum för framkallande av fara alternativt arbetsmiljöbrott.

Sent i går eftermiddag fick Dagens Arena möjlighet att ställa frågor till Fortum om händelsen och fackets polisanmälan.
– Vi måste sätta oss in i polisanmälan och se om det är något nytt som Elektrikerförbundet valt att lyfta fram och sen får vi avvakta polisutredningen innan vi kan kommentera innehållet i själva polisanmälan, säger Fortums presschef Per-Oscar Hedman.

Varför har ni utsatt arbetarna för livsfara?
– När det gäller arbetet i tunnlarna, vilket är det som polisanmälan handlar om, så är det två stycken mindre avvikelser. Det är nödbelysning och utrymningsskyltningen, säger han.

Är det mindre avvikelser?
– Det är så de definieras.

Men Arbetsmiljöverket tog ju väldigt allvarligt på dem?
– Vi fick kunskap om bristerna av det lokala arbetsplatsombudet och vi tog fram en åtgärdsplan. Sen kan man väl säga att det arbetet borde ha genomförts snabbare. Så kan det vara, säger han.

Är det Fortums åsikt att avsaknad av nödbelysning och skyltar till nödutgångar från tunnlar och bergrum är ”mindre avvikelser”?
– Alltså det fanns ju. Det som pågick när skyddsstoppet las, det var ett arbete med att färdigställa de åtgärder som togs fram med anledning av att det lokala arbetsplatsombudet hade identifierat de här bristerna, säger han.

Är det bara upp till skyddsombuden att se till att era arbetsplatser är säkra?
– Det är det naturligtvis inte, säger Per-Oscar Hedman.

Petter Johansson är regionalt skyddsombud på Elektrikerförbundet och var den som la skyddsstoppet på arbetsplatsen i november. Han blir förbannad när han hör Fortums beskrivning.
– Det är rent ut sagt för djävligt att han kallar något som Arbetsmiljöverket har bedömt som livsfarligt för ”två mindre avvikelser”. Det bevisar att Fortum inte tar arbetsmiljöarbete på allvar. Jag tror att de tycker att vinstintresset är viktigare än människoliv. Det bevisar han genom att beskriva det på det här sättet, säger han.

Cresimir Iveskic, biträdande tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket, konstaterar att myndigheten ansåg att säkerhetsbristerna på arbetsplatsen i Hjorthagen var mycket allvarliga.
– Vi fattade ett beslut om omedelbart stopp för fortsatt arbete. Det visar ju på risken, eller hur? säger han.

Hur pass farlig var arbetsplatsen?
– Du måste kunna utrymma en arbetsplats under kritiska förhållanden. Det här var ju dessutom underjordsarbete med tunnlar som snabbt rökfylls och så. Den bedömningen som gjordes var ju att det måste åtgärdas innan man kan fortsätta arbeta. Vi bedömde det som allvarligt, säger han.

Så ni har bedömt det som en allvarlig risk för arbetstagarnas liv och hälsa?
– Ja, just det.