Karin Rågsjö

Regeringen vill minska de drogrelaterade dödsfallen. »Tillslut kan vi förhoppningsvis ta bort kriminaliseringen av eget bruk av droger. Den har inte lett framåt«, säger Karin Rågsjö (V).

Andelen personer som dör av narkotikabruk i Sverige har under lång tid legat i topp i EU. Under 2014 var narkotikadödligheten i Sverige näst högst i hela unionen. En anledning till detta stavas nolltolerans mot droger – något som det länge funnits politisk enighet kring.

Nu vill hälso-och sjukvårdsminister Gabriel Wikström råda bot på den höga narkotikadödligheten i Sverige.

För ett drygt år sedan fick Socialstyrelsen i uppdrag att utreda varför den narkotikarelaterade dödligheten är så hög i landet. Nu har myndigheten fått fram till april på sig att se över hur den ska minskas, rapporterar DN. Bland annat genom att se över WHO:s rekommendation om användning av nässprayen naloxen för att häva överdoser.

– Det är ett steg framåt, jag hoppas att det kommer fram bra förslag som också har stöd i riksdagen, säger Vänsterpartiets vårdpolitiska talesperson Karin Rågsjö som också har varit en av nolltoleranspolitikens största kritiker.

Det har hon emellertid inte varit ensam om. Kritiken har växt de senaste åren, bland annat har FN-kontoret för mänskliga rättigheter konstaterat att nolltoleransen strider mot de mänskliga rättigheterna.

– Jag hoppas att vi får en narkotikapolitik som tar bort stigmatiseringen. Alla ska få hjälp att sluta, men de som inte kan ska inte behöva dö. Det är det nolltoleransen ska handla om. Tillslut kan vi förhoppningsvis ta bort kriminaliseringen av eget bruk för den har inte lett framåt, säger Karin Rågsjö.

Utöver det uppdrag som Socialstyrelsen nu fått ligger en proposition om att landstingen själva ska kunna söka tillstånd hos Socialstyrelsen för att bedriva sprututbytesprogram.

– Där har regeringen stöd av både Vänsterpartiet, Liberalerna och Centerpartiet. Det kommer att ha stor betydelse för dödligheten. Det är en ren moralfråga för dem som är negativt inställda, säger Karin Rågsjö.