“Vårt valsystem är egentligen byggt för fem partier. I dag har vi åtta, nästan nio, och i framtiden kanske tio-elva partier i riksdagen”, säger Thomas Bull, före detta professor i konstitutionsrätt.

På fredagen anordnades ett seminarium där det konstitutionella läget efter valet analyserades med hjälp av justitiekansler och före detta professor i konstitutionsrätt, Thomas Bull. Det mest utmärkande med läget efter valet, menar han, är Sverigedemokraternas roll.

– Det är unikt att vi har ett så stort parti i riksdagen som ingen vill samarbeta med, säger han.

Flera röster har, både innan och efter valet, ifrågasatt en minoritetsregerings, bestående av S och MP, förutsättningar att regera. Thomas Bull tror inte att det är storleksfrågan som avgör.

– Minoritetsregeringar har funnits under långa tider i Sverige och behöver inte innebära en svag regeringsmakt, säger han.

Det är just SD:s roll som skulle kunna ställa till det för regeringen. Om Sverigedemokraterna går emot praxis och väljer att rösta för en blå budget så kan det bli en blå budget i en rödgrön regering, säger Thomas Bull. I det skakiga läget som skulle kunna uppstå menar han att ett extraval inte skulle vara uteslutet.

Han berättade också att det nu planeras vissa tekniska förändringar i valsystemet, men frågar sig samtidigt om det kommer vara tillräckligt.

– Vårt valsystem är egentligen byggt för fem partier. I dag har vi åtta, nästan nio, och i framtiden kanske tio-elva partier i riksdagen, säger Thomas Bull.

En väg, menar han, skulle vara att införa en högre riksdagsspärr, men att ett sådant förslag skulle vara svårt att få igenom i en riksdag som består av just flera småpartier.