Foto: Flickr/Stephan Hochhaus
Foto: Flickr/Stephan Hochhaus

Löneskillnaden i ett par kan vara så hög som 16 000 kronor och det lönar sig ändå att dela på föräldradagarna – förutsatt att båda har kollektivavtal. Saco tar död på en seglivad myt.

Många nyblivna föräldrar har en felaktig bild av hur föräldraledighet slår mot hushållsekonomin. De allra flesta – 80 procent – tror att den är ekonomiskt fördelaktigt att den som tjänar minsta är hemma längst med barnet, enligt en färsk enkät som Saco skickat ut till sina medlemmar.

Det är en av anledningarna till att uttaget av föräldradagarna fortfarande är så ojämställt – enligt Försäkringskassan står kvinnorna för 74 procent av uttaget. Men den bilden stämmer inte.

– Det är en myt som ligger bakom att nyblivna föräldrar argumenterar utifrån ekonomiska argument för att försvara varför de inte delar lika på föräldraledigheten. Har familjer möjlighet så tjänar de faktiskt på att dela lika om båda arbetar heltid, säger Thomas Andrén välfärdsekonom på Saco, till Svenska Dagbladet.

Anledningen är att de som har kollektivavtal har rätt till föräldralön eller föräldrapenningtillägg. Det är som en extra lön från arbetsgivaren och storleken på den bestäms av vilket kollektivavtal man har och hur länge man varit anställd.

Men ta exempelvis en familj där mamman tjänar 27 000 kronor och pappan 43 000 kronor – då får familjen runt 25 800 kronor mer under det första året om de delar på föräldraledigheten, jämfört med om mamman hade varit hemma i 10 månader och pappan i två månader (förutsatt att båda har rätt till 6 månaders föräldralön och att båda tar ut full föräldrapenning under respektive period), visar en uträkning som SvD gjort.

– Ekonomiskt är det bästa sättet att ta ut föräldraledigheten på att dela likvärdigt, inte minst om man räknar på pensionen. Men även om man vill att båda föräldrarna ska få en egen relation med barnet och att båda ska få lika möjligheter att göra karriär, säger Sacos ordförande Göran Arrius.