Idag släpps namnen på årets sommarpratare i P1. Dagens Arena listar de bästa politiska sommartalarna genom tiderna, ger några förhandstippningar på möjliga 2018-års röster och framförallt: Ledarskribenterna listar sina dröm-pratare! 

För 59onde året i rad sänder Sveriges Radio »Sommar i P1«. Klockan 13:00 på onsdagen presenteras årets röster. Omkring 60 personer kommer fylla etern med framförallt barndomsminnen, musik i varierande kvalité, och något jobbigt som sedan har blivit bra. Gemyt, hopp och igenkänning passar för hängmattan.

Men ibland så får sommarrösten även det politiska hjärtat att reagera. Sommar i P1 är kanske inte det mest systemkritiska forumet, men en desto större arena för identitet och minoritetskamp.

Här kommer nio »politiska« sommarprat som är väl värda att lyssna på igen. Klicka på namnen för att lyssna.

 

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio


Cherrie, artist och låtskrivare, 2017:
»Det här är lyssning för ovetande medelklass, för oss som inte har vänner som blir skjutna, för dem som lägger tid på att smutskasta vissa områden och grupper på nätet« så skrev Aftonbladet efter att Cherrie hade pratat, och det är bara att hålla med.

 

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio


Ingvar Carlsson, tidigare statsminister (S), 2016: 
På ytan handlar Ingvar Carlssons sommarprat framförallt om kärleken till hustrun Ingrid, men i bakgrunden finns politiken, idealen och ödmjukheten. »Som folkvald ska du agera med ansvar och omdöme, i stort och i smått. De till synes obetydliga detaljerna ska verkligen inte föraktas«, konstaterar han efter att Aina Erlander bad Ingvar att lämna tillbaka en bunt kulspetspennor som maken Tage råkat ta med sig hem från kanslihuset.

 

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio


Gloria Ray Karlmark
, människorättsaktivist, 2016:
En av nio afroamerikanska elever som 1957 försökte, och till slut lyckades studera på den helvita Little Rock Central High School. Händelsen blev ett av startskotten för den amerikanska medborgarrättsrörelsen. Need I say more?

 

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

 

Sakine Madon, Opinionsbildare och statsvetare, 2016: Sakine Madon levererar ett av de mest politiska sommarpraten genom tiderna. Värt att notera är dock att hon inte fick några anmälningar för sitt program. Liberal ut i fingerspetsarna ger hon sig på den identitetspolitik som hon anser att delar av vänstern står för. Oavsett om man delar hennes politiska övertygelse eller ej, så är sommarpratet en retorisk fullträff.

 

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

 

Sara Mohammad , opinionsbildare mot hederskultur 2016: Saras sommarprogram börjar i värsta tänkbara barndomsminne av våld och tvång och övergrepp mot en liten flicka. Men trots dessa och andra erfarenheter, som flykt från ett oönskat arrangerat äktenskap och så småningom outtröttlig kamp mot hederskulturella yttringar o även i Sverige så är detta framförallt ett möte med en stark och modig kvinna.

 

Foto: Sveriges Radio

 

Johan Rockström, professor i miljövetenskap och agronom, 2015: Kanske borde Miljöpartiet köpa rättigheterna till det här programmet och som enda valsatsning sätta upp enorma högtalare i alla Sveriges städer och spela det högt dygnet runt, för oavsett om man tror att världen kommer räddas av medveten konsumtion eller av organiserad politik, så är det en timme som väcker det politiska hjärtat – Det är inte för sent, men vi måste agera nu.

 

Foto: Elin Claeson/SR

 

Athena Farrokhzad, poet, 2014: Är det mest anmälda i Sommars historia, upprörda lyssnare tyckte bland annat att programmet var våldsbejakande. Farrokhzad pratade om rasism, klassfrågor och politiskt våld från ett vänsterperspektiv. Farrokhzads Sommar friades, men SVT valde ändå att inte ha med Farrokhzads i programmet »Sommarpratarna« för att hennes sommarprat hade varit »för politiskt«.

 

FOTO: Jonas Ekblom/SR

 

Björn “Nalle” Wahlroos, finansman och styrelseordförande för Nordea, 2014: Ett program om kapitalismens uppfinningsrikedom och kapitalistens mod, samt om behovet av lägre skatter. Även om kritiken av Thomas Piketty är vad man kan vänta från en internationell bankman och mångmiljonär så är det en givande timme för den som är politiskt intresserad.

 

 

Liv Strömquist, serietecknar, 2013: »I ett matriarkat hade pms varit ett högkänsligt, intelligent och förfinat tillstånd, det fattar ni va?« Liv Strömquist är som en knuten näve och en pekpinne och som i hennes timmes långa odyssé med mens som utgångspunkt visar hur kvinnorollen hånats och förminskats genom historien.

 

Sju av Dagens Arenas ledarskribenter har listat personer de gärna hade velat höra sommarprata.

Lisa Pelling vill höra:

(1) Anna Rosling Rönnlund, programutvecklare och medgrundare till Gapminder – För att höra henne berätta om hennes fascinerande fotoprojekt dollarstreet: 30.000 bilder från människors vardag över hela världen. Ett folkbildningsprojekt helt i Hans Roslings anda, men mer konkret.

(2) Poya Asbaghi, kille på glid från Gottsunda i Uppsala som blev succétränare i Dalkurd, sen Gefle IF, nu IFK Göteborg. Vore fascinerande att höra honom prata om varför så få i landslaget har utländsk bakgrund – vad händer med alla killar och tjejer som spelar på lägre nivåer? Varför försvinner dom?

(3) Elin Sundin, ordförande för FATTA!, borde få berätta om sin och Fattas kamp för samtyckeslagstiftningen.

 

 

 

 

 

Mats Wingborg motiverar sina förslag med orden »Arbetslivet lyser för det mesta med sin frånvaro i sommarpraten. Vi behöver fler som med engagemang, kunskap och bred blick kan göra djupdykningar och skildra vad som sker på arbetsplatserna.«

Han vill höra:

(1) Linnea Garli, lokförare, fackligt aktiv i Seko i Stockholm och kulturskribent Första Linjen,

(2) Aleksandar Srndovic, ordförande i Pappers avdelning 68 i Hallstavik, som med inlevelse kan berätta om diskussionerna bland personalen på ett av Sveriges stora pappersbruk

(3) Malin Ackholt, ordförande i Hotell och Restaurangfacket, som dessutom har en global utblick eftersom hon leder en internationell grupp med fackförbund inom hotell- och restaurangsektorn.

 

Vesna Prekopic vill höra:

(1) Anna Jörgensdotter, samhällsengagerad författare som tilldelades Sara Lidman-priset 2018 för sin roman Solidärer, om kärlek och klasskamp i 1930-talets Gävle och Spanien. Anna Jörgensdotter verkar också som krönikör på bland annat Arbetarbladet. Hon är aktiv i Asylkommittén och brinner för att hjälpa nyanlända,

(2) Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje. Utsedd till »Årets politiker 2018« av Dagens samhälle. Motståndare till EBO och bannlyser sparkrav på skolan,

(3) Juno Blom, leder regeringens arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck från länsstyrelsen i Östergötland.

 

Daniel Mathisen vill höra:

(1) Rapparen Erik Lundin. Fantastiska texter om identitet och tillhörighet, inte minst »Suedi«.

(2) Fatemeh Khavari, aktivist och talesperson för Ung i Sverige.

(3) Författaren och manusförfattaren Peter Birro. Skarp och arg.

 

Liv Beckström vill höra:

(1) Alice van de Peppel, undersköterska i hemvården som vann förstapriset i Kommunalarbetarens novelltävling 2018 med sin novell Kameleont och i »en uppfinningsrik form och lek med språket skildrar en undersköterskas arbetsdag med kortkorta scener«

(2) Anette Olofsson, internrevisorn på Transportstyrelsen som stod pall för trycket.

(3) Ann-Sofie »Soffan« Hermansson, S-politiker, kommunalråd och före detta Volvoarbetare om konsten att klara snålblåsten i politiken.

 

Linnea Swedenmark vill höra:

(1) Jenny Wrangborg, poet. Tror hon skulle göra ett fantastiskt sommarprat om arbete, poesi och samhället.

 

Björn Elmbrant vill höra:

(1) Mattias Gardell, professor i religionshistoria, något som Gardell själv ser som ett motgift mot religiositet.

(2) Bo Rothstein, professor i statsvetenskap som tycker gärna och mycket.

(3) Torun Carrfors, sjuksköterska och skribent i Arbetet.

 

Sist men inte minst, ett par förhandstippningar på 2018 års sommarpratare från redaktionen. 

Beatrice Fihn, generalsekreterare för International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, ICAN, som vann Nobels fredspris 2017

Kajsa “Ekis” Ekman, författare och journalist, kan eventuellt vara för politisk och tillfrågade varje år sedan hon utkom med boken »Varan och varat« 2010, men efter att hon utlöste årets hittills mest hätska kulturdebatt om kön så är hon återigen (som alltid) ett hett namn.

Johanna Lindqvist, journalist och grundare av metoo-uppropet #deadline.

Ola Söderholm, komiker och kulturjournalist, ryggraden i podden »Lilla drevet« och 2018 års Björn Nilsson-pristagare.

Kent Wisti, präst och bildkonstnär från Malmö vars bilder ofta syns i Dagens Nyheter.

Hett tips är även Daniel Mathisens önske-sommarpratare Fatemeh Khavari, aktivist och talesperson för Ung i Sverige.

Nu vet du var du hörde det först!