Bild: Flickr/ Brownpau
Bild: Flickr/ Brownpau

En namninsamling som startats i protest mot nedläggningen av Medelhavsinstituten är snart uppe i 11 700 underskrifter. ”Det är mycket möjligt att regeringen omprövar beslutet”, säger Helene Hellmark Knutssons (S) statssekreterare Anders Lönn.

I torsdags förra veckan presenterade regeringen budgetpropositionen för år 2015. Ett av de förslag som mött allra mest kritik är aviseringen att strypa finansieringen av de svenska kulturinstituten i Rom, Istanbul och Aten. I protest startades namninsamlingen ”Rädda Medelhavsinstituten” som dagen efter att budgeten presenterades fått ihop 4 000 namnunderskrifter. Snart står 11 700 namn på listan.

Anders Lönn, statssekreterare för Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, säger att utbildningsdepartementet efter den skarpa kritiken nu kommer att ta en ordentlig titt på konsekvenserna av förslaget.

– Det är mycket möjligt att regeringen finner skäl att ompröva den strypta finansieringen. Det kan vara så att alla konsekvenser med neddragningarna inte blev belysta under den korta hanteringen vi hade inför att vi skulle lägga budget, säger Anders Lönn.

Departementet tittar även på andra sätt att finansiera verksamheterna, exempelvis större finansiering från universitet och högskolor och högre avgifter.