Det undrar Sydsvenska Industri- och Handelskammaren i ett mejl jag har fått. De har nämligen skrivit en rapport i frågan, som de menar "kommer allt närmare". Bland annat det här står i mejlet (det kursiva är mina kommentarer):

"Vi måste börja diskutera de svåra framtidsfrågor som rör Sveriges demografiska utveckling och finansieringen av våra välfärdstjänster." Ok, låt oss göra det.

"Det är relevant att diskutera möjligheten att individen och staten delar på kostnaden för högre utbildning, d v s studieavgifter." Varför? Högre utbildning är en del av välfärden som alla tjänar på i slutändan. Inom vilka andra välfärdsområden ska kostnaderna "delas"?

"Studieavgifter skulle tillföra lärosätena välbehövliga resurser, samtidig som möjligheten till varierade studieavgifter skulle vara en effektiv kvalitetsmotor." Välbehövliga resurser ja, från de välbärgades fickor. Övriga utestängs från högre studier.

"Sverige har en anmärkningsvärt låg genomströmning i den högre utbildningen. Detta är dyrt både för den enskilde och för staten, och ytterligare ett skäl att diskutera studieavgifter." Och studieavgifter skulle alltså inte vara dyrt för den enskilde…?

Då var det diskuterat.

NB