Foto: Josh Beasley/Flickr
Foto: Josh Beasley/Flickr

EU-medlemmarnas hantering av flyktingfrågan är minst sagt bedrövlig. Men Natos nya förfarande tar priset som årets sämsta flyktingvän.

Situationen är spänd. I går tog Grekland hem sin ambassadör i Österrike – en tydlig markör enligt många. Anledningen är att Österrike nu stängt sina gränser mot Balkan.

Grekland förutspås hamna utanför Schengensamarbetet och att ensamt hantera alla flyktingar. Samtidigt meddelade EU-kommissionären för asyl- och migrationspolitik Dimitris Avramopoulos att han lagt alla sina mynt på ett kort: toppmötet med Turkiet den 7 mars. Går det inte som han vill kan EU-spelet vara över.

Den senaste tillkomna deltagaren i loppet om värsta aktör i asylpolitiska sammanhang är Nato. För två veckor sedan meddelade försvarsalliansen att fyra Natofartyg sätts på Egeiskt vatten i syfte att göra det svårare för flyktingar att ta sig till Europa. I går förklarade Jens Stoltenberg, Natos generalsekreterare, vad det här innebär i praktiken – människor som kommer från Turkiet och som räddas till havs, kommer att föras tillbaka till Turkiet.

Det spelar alltså ingen roll om flyktingar hunnit nå internationellt vatten, eller till och med tagit sig över den grekiska gränsen och därmed är inne i EU. Möjligheten att söka asyl ska inte längre gälla och flyktingar ska skickas tillbaka till där de kom ifrån.

I praktiken kallas det här för push-backs, att man trycker tillbaka människor. För EU:s del betyder det inte bara fortsatta inskränkningar av asylrätten, utan även i rätten att fly. EU:s förflyttas gränser till andra länder bortom medlemsstaterna.

Push-backs kan också sägas inskränka havsrätten, eftersom lagen om sjönöd tydligt säger att den som har räddats till sjöss ska sättas i land och föras till en säker plats. I dagsläget kan flyktingar i Turkiet inte söka asyl. Huruvida Turkiet är ett säkert land för flyktingar tåls därför att spekuleras kring.

Men det spelar ingen roll. Just nu handlar hela flyktingfrågan om att försöka rädda sig själv. Även om man kan undra från just vad? Att bli kallad för en förespråkare av mänskliga rättigheter och humanism?

Oavsett är Nato är solklara vinnare i tävlingen om vem som är sämst flyktingvän.