Foto: Lieselotte van der Meijs/Pontus Norberg

När regeringen skjutit 90-dagarsgarantin på framtiden tar majoriteten i Stockholms Stad saken i egna händer. Tyvärr talar lite för att det kommer att fungera, skriver Rasmus Törnblom, MUF, och Anna König Jerlmyr (M).

I valrörelsen beskrev Socialdemokraterna 90-dagarsgarantin som slutet på ungas arbetslöshet. När Stefan Löfven valdes till statsminister lovade han att 90-dagarsgarantin skulle bli regeringens första beslut.

Unga skulle garanteras traineetjänster, praktik och utbildningsinsatser inom 90 dagar. Här ställde regeringen ut ett löfte om 32 000 traineetjänster. Enligt siffror från Arbetsförmedlingen finns nu ett enda registrerat traineejobb. Det är tydligt att regeringens löften och SSU:s ambitioner inte går i uppfyllelse.

Att majoriteten i Stockholms Stad nu tar saken i egna händer och inför 90-dagarsgarantin lokalt oroar oss. Seriösa bedömare, däribland Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), fack och arbetsgivare, dömer ut 90-dagarsgarantin som verkningslös.

Det är minst sagt märkligt att Socialdemokraterna inte har lärt sig av sina tidigare misslyckade satsningar.

I slutet på 90-talet provade den socialdemokratiska regeringen att införa en 100-dagarsgarati. Garantin granskades sedan av Institutet för arbetsmarknads – och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU).

Resultatet var tydligt: målet att ge alla arbetslösa ungdomar arbete eller utbildning uppnåddes inte.

Utvärderingen visade bland annat att det gick bättre för kommuner som inte infört garantin och att ungdomar som omfattades av garantin inte lyckades bättre på arbetsmarknaden än de ungdomar som stod utanför garantin. Med den bakgrunden är det svårt att motivera varför 90- dagarsgaranti skulle fungera bättre än en 100-dagars garanti 10 år senare.

Varför lär inte Socialdemokraterna av sina misstag?

Philip Botström, SSU, och Emilia Bjuggren (S) skriver att Stockholms Stad går före. Det majoriteten gör är snarare att skapa en återvändsgränd för unga som drömmer om sitt första jobb. Samtligt höjs kraftigt kostnaderna för att anställa unga. Att skapa förutsättningar för en politik där fler unga kan bli självständiga tycks inte vara prioriterat.

Vi måste möta ungas utanförskap med konkreta reformer. Vi vill sänka kostnaderna för att anställa unga, öka drivkrafterna till jobb och skapa fler vägar in på arbetsmarknaden.

Vi vill att unga ska få möjlighet till riktiga jobb hos riktiga arbetsgivare, i stället för att fastna i åtgärder och bidrag. För oss är det självklart att fler unga ska kunna bli självständiga och få sitt första jobb, ha råd med en hyra och uppfylla sina vardagsdrömmar.

Tyvärr verkar Socialdemokraterna och SSU:s ha en helt annan uppfattning.

Rasmus Törnblom, förbundsordförande MUF
Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd Stockholms Stad