En rad allvarliga vårdhändelser har rapporterats i media de senaste dagarna. Politiken har inte svarat upp mot behoven – något som det nu måste bli ändring på skriver Helene Öberg (MP).

I tisdagens Kalla Fakta granskades vården och de skador som uppstår på grund av fel som begås i vården. Vi fick träffa en i stort sett frisk John Ulf Andersson som bröt lårbenet på vägen hem från ett krogbesök. Efter det startade helvettet som hans syster uttryckte det.

På 16 månader fick han träffa 60 olika vårdgivare. Ingen tog ansvar för att han var så undernärd att han till slut blev förlamad. Ingen tog ansvar för att borsta hans tänder – därför fick han också svamp i munnen och alla hans tänder förstördes. Ingen i den stora vårdapparaten tog ansvaret för John Ulf Andersson. Och det ledde till hans död.

Efter inslaget om John Ulf Andersson debatterade KD:s Göran Hägglund och Margot Wallström (S) hur det kunnat gå så här illa med vården. Göran Hägglund deklarerade också att det aldrig tidigare har satsats så mycket pengar på sjukvården.

Den här retoriken är minst sagt intressant. Bara i Stockholm sparar man nästan en miljon kronor om dagen på akutsjukvården. Man kallar det för ”effektivisering”. Vidare säger inte ökningen av medel till sjukvården något om hur sjukvården mår. Dels för att pengarna inte används på rätt sätt, dels för att befolkningen ökar för varje år och andelen äldre och multisjuka blir allt fler i proportion till befolkningen och då är det naturligt och absolut nödvändigt att tillföra mer resurser.

Det är dags att ta upp huvudet ur sanden se situationens allvar. Om jag varit ansvarigt landstingsråd skulle jag be de drabbade barnen och föräldrarna om ursäkt och göra allt för att återställa en trygg vård. Om jag varit ansvarigt landstingsråd skulle jag ligga vaken om natten och fundera över följande:

I alla landsting utom två är det brist på sjuksköterskor. Antalet anmälningar till Arbetsmiljöverket om platsbrist och överbeläggningar inom sjukvården ökat kraftigt de senaste åren. Antalet cancersjuka barn i Stockholm som skickas till andra län för behandling fördubblats från 2013 till 2014. Antalet besök på barnonkologin i Stockholm har ökat med 40 procent på tre år, men antalet vårdplatser har blivit färre.

Det här är ett axplock ur den senaste veckans mediala granskningar av sjukvården. Det är bra att media tar sitt ansvar och visar människor hur verkligheten ser ut. Men politiken har inte svarat upp mot problemen som visades i bland annat Kalla Fakta.

Miljöpartiet vill ta det ansvar som alliansen har duckat för. Vi vill göra landstinget till en attraktiv arbetsplats och på så sätt kunna anställa fler sjuksköterskor och avlasta de som idag är sönderstressade av underbemanningen.

För att komma till rätta med det som drabbade John Ulf Andersson, att ingen tog ansvar för hans liv och hälsa, vill vi införa ett nytt system för ersättning.

I dag utgår ersättningen för varje besök. Varje gång en patient passerar Gå i sjukvårdsspelet tickar det in pengar oavsett om patienten blivit friskare eller inte efter besöket. Det leder i praktiken till att det lönar sig att göra så lite som möjligt för patientens totala hälsa och i stället se till att besöket går så fort som möjligt.

Vi föreslår därför minskad ersättning för varje enskilt besök medan en större ersättning i stället utgår när en hel vårdkedja är avlutad. Det innebär som i fallet med John Ulf Andersson att en läkare har det enskilda ansvaret för honom och får betalt för att göra honom frisk, inte för att förvara honom i sjukvårdens regi.

Det är bara att konstatera att Stockholms läns landsting har stora behov av en ny politisk ledning. En ledning som har mod att se verkligheten som den är, möta vårdpersonal, patienter och anhöriga och se den vardag som finns i sjukvården.

Helene Öberg, landstingsråd (MP)