Bild: Gunnar Seijbold/Regeringskansliet

Om Fredrik Reinfeldt är orolig lyckades han dölja alla tecken på det i går kväll när han mötte Mona Sahlin i Svt:s Agenda. Han borde vara det – riktigt riktigt orolig. Hans och högeralliansens politik för att få fler i arbete har inte fungerat – de ökade klyftorna har lett till enbart just det och inte till fler jobb. Arbetslösheten är fortfarande skyhög och kommer så att förbli under flera år. Att de nya sjukförsäkringsreglerna är uppåt väggarna mumlade till och med regeringen erkännande i förra veckans partiledardebatt i riksdagen. I går visade också Rapport att antalet personer som varken har arbete eller studerar blir allt fler, trots att regeringen skulle prioritera just den gruppen.

Till råga på den bistra verklighet som många väljare nu upplever, visar opinionsmätning efter opinionsmätning att de rödgröna leder stort över regeringen. Nu senast i SvD/Sifos undersökning har Mona Sahlins lag tio procentenheters övertag. Inte ens med passivt stöd av Sverigedemokraterna och deras fem procent skulle Fredrik Reinfeldt få sitta kvar i Rosenbad om det vore val i dag.

Ändå visar han inga tecken till oro, statsministern. Han fortsätter att med gott självförtroende tala om sin politik som "drivkrafter". Och fortsätter att säga att människor som är sjuka behöver "tydliga gränser" så att de vet när de behöver "anstränga sig lite mer". Han tror på det och han har bestämt sig för att han ska få svenska folket att tro på det.

Än så länge verkar det inte fungera. Och Mona Sahlin satte i går kväll fingret på precis det som är problemet med den borgerliga politiken: man blir inte frisk för att ens ekonomi slås sönder. Det desperata skikt av sjuka och arbetslösa som regeringen är på god väg att skapa handlar inte på något sätt om att värna Sverige och välfärden, utan om att de som har ska få ännu lite mer medan de andra ska tvingas ta sämre och lägre betalda jobb. Det finns en utstuderad avsikt med politiken som förs.

Om Fredrik Reinfeldt tror att dagens extra hundralapp som kommer på lönen ska räcka för att knappa in tio procentenheter, så underskattar han sina medborgare. Han har visat prov på det förr.

Nu gäller det för Mona Sahlin att fortsätta visa det goda självförtroende väljarna fick se prov på under riksdagsdebatten förra veckan. De rödgröna måste kännas som vinnare, vilket inte är samma sak som att vara vinnare i alla opinionsmätningar. Mer gemensam politik – men framförallt en starkare känsla av en framtida regering.