Studiecirkel 1955. Bortsett från Jonas Nordling har ingen på bilden med texten att göra. (Arkivbild: Örebro läns museum)

Fredagskrönikan Studieförbundens bristande kontroll har hamnat i fokus. Men några av fuskarna imponerar på Jonas Nordling.

Jag är mot alla former av bedrägeri. Och fördömer terror. Såklart. Precis som 99,99 procent av alla människor. Känns onödigt att behöva deklarera, men just denna text kan behöva en inledande brasklapp.

Folkbildningsrådet är en ideell förening med myndighetsansvar. Det ger dem rätten att förmedla statsbidrag till studieförbund för kurser och studiecirklar av olika slag. I fjol krävde rådet en total genomlysning av tio studieförbunds verksamheter. Bakgrunden var enligt Folkbildningsrådet diskussioner angående:

felaktigheter inom flera studieförbunds verksamhet i Järvaområdet. De aktuella fallen har handlat om organiserat fusk och bedrägerier, men även verksamhet som inte genomförts i enlighet med statsbidragsvillkoren.

Utöver bristerna på Järvafältet så har även misstänkt fusk i Västmanland och Umeå uppmärksammats, så det var förstås rimligt att ta tag i detta problem. När studieförbunden nu återrapporterar sina granskningar visar det sig också att deras siffror varit uppblåsta. Nio förbund stryker tillsammans närmare två procent av angivna timmar under 2017–2019. Det tionde förbundet, Studiefrämjandet, hade ännu mer luft i sina redovisade timmar och stryker över åtta procent.

Folkbildningsrådets styrelse ska nu avgöra hur mycket varje förbund ska betala tillbaka, samtidigt som såväl förbund som myndighet ser över sina bristande rutiner.

De redovisade bristerna har förstås också fått uppmärksamhet under veckan, men vinklarna har skiftat. Dagens Nyheters kulturredaktion slår upp resultatet över ett uppslag, och berättar att 35 miljoner kronor kan ha hamnat i fel fickor, samt fortsätter i ingressen:

Kritiker menar att bristande kontroll gör att stöden kan utnyttjas av kriminella eller antidemokratiska grupperingar.

– Det angår alla när skattemedel försvinner ner i ett slukhål, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Det är alltså terrorister som lurat av oss skattebetalare 35 miljoner? Nja, inte direkt. En stor del av felen beror enligt Folkbildningsrådet på ”administrativa misstag, rapporteringsfel, okunskap och brister i verksamheten”.

Utöver att termen gangsterrap nu fått en ny innebörd, så visar siffrorna på ett driv som musikbranschen inte får missa.

Vid en närmare granskning av rapporterna återfinns en tydligare röd tråd än terrorism. De flesta förbund anger att det är musikverksamhet bakom de felaktiga uppgifterna:

En stor del av felaktigheterna utgörs av bandverksamhet som dubbelrapporterats till flera olika studieförbund.

Att spela i ett band och kalla det för en studiecirkel är en del av myten om det svenska musikundret. Eller myt, det stämmer ju att många framgångsrika band och musiker har använt denna möjlighet. Och studieförbunden har lyft dessa som positiva exempel. Att musiken dominerar bland fusket är alltså inte konstigt i sig, eftersom de också dominerar en stor del av verksamheten.

Men nu blir det alltså andra bullar. Vilket förstås är bra och rimligt. Statsstöd ska inte missbrukas, och finns det minsta misstanke om att den går till brottslig verksamhet så bör dessa hål täppas till så långt möjligt.

Granskningarna innehåller dock några ytterligare fakta som borde vara av intresse. Utöver att termen gangsterrap nu fått en ny innebörd, så visar siffrorna på ett driv som musikbranschen inte får missa. Några band tycks ju ha lyckats få ut stöd från flera förbund samtidigt. Det tyder på ett entreprenörskap som den skadeskjutna kulturbranschen just nu antagligen skulle behöva.

Vore jag aktiv inom någon kulturorganisation skulle jag därför ta reda på vilka dessa förslagna kulturutövare är. Likt en talangscout borde någon kartlägga dessa begåvningar, kan jag tycka. I den mån de går att identifiera. I excelfilerna hos Folkbildningsrådet återfinns inga namn, bara platser. Vilket dock är nog så intressant. Av de timmar som Studiefrämjandet strukit mellan 2017 och 2019 står till exempel Falun för omkring 17 procent. (De kallar för övrigt sin egen granskning för Fenix.)

Men vilka banden är får vi inte reda på. Studieförbunden lyder inte under offentlighetsprincipen. Så dessa talanger förblir tyvärr okända. Men bli inte förvånad om någon av dem i framtiden är en framgångsrik vd.

Ha en bra helg!

Jonas Nordling
Chefredaktör och utgivare