Albins folkhögskola

Folkhögskola Folkbildningsrådet granskar LO-drivna folkhögskolan Albins för dålig arbetsmiljö och fusk i miljonklassen. Men när rådet begär ut styrelseprotokoll från skolan vägrar de att lämna ut handlingarna, trots att de är skyldiga att göra det. 

– Det finns saker som vi diskuterat där som vi kanske inte vill att alla ska läsa, säger rektor Rosa Andersson.

Folkbildningsrådet har sedan i våras granskat folkhögskolan Albins, som ägs av drivs av LO-distriktet i Skåne, för dålig arbetsmiljö och för att inte uppfylla kvalitetskraven på utbildningarna. Om detta har Dagens Arena tidigare rapporterat om. Nu utreds Albins även för statsbidragsfusk, efter ett tips från en tidigare anställd på skolan. Det visar handlingar som Dagens Arena har tagit del av.

Enligt tipsaren ska folkhögskolan länge ha fuskat med deltagarveckor och det ska röra sig om fusk i miljonklassen varje år. Personen påstår att den själv har varit en ”aktiv beordrad del i fusket” och att den anmält detta redan för ett år sedan, men då följde Folkbildningsrådet aldrig upp det. Det gör rådet nu.

Under pågående granskning av Albins har Folkbildningsrådet begärt ut flera dokument från folkhögskolan, till exempel deltagarlistor. Men när rådet begär ut styrelseprotokoll vägrar skolan att lämna ut dem. I ett mejl till rådet skriver tillförordnade rektorn att det finns diskussioner i protokollen ”som vi inte har för avsikt att göra offentliga”.

Skyldiga att lämna ut

På det svarar svarar Folkbildningsrådet att Albins enligt statsbidragsvillkoren är skyldiga att lämna ut de uppgifter rådet begär för att kunna fullfölja sitt uppdrag. Men rektorn fortsätter att neka och skriver att ”styrelsen ser med stor oro att dessa ska offentliggöras och risken är att det drabbar vår skola väldigt negativt”.

I stället föreslår man att Folkbildningsrådet antingen kan komma till Landskrona och tillsammans med ledningen titta i protokollen, eller att styrelsen ”inventerar” besluten och sammanställer dem i ett dokument till Folkbildningsrådet. 

På detta har Folkbildningsrådet inte svarat än, men rådet skriver i en kommentar till Dagens Arena att det förväntar sig att få ut handlingarna man begärt. 

”Vill inte ha det i Dagens Arena”

Albins tillförordnade rektor Rosa Andersson uppger till Dagens Arena att det är styrelsen som tagit beslut på att man inte vill lämna ut protokollen. 

– Det är inte ett beslutsprotokoll utan mer ett diskussionsprotokoll som vi inte vill lämna ut i sin helhet. Det finns saker som vi diskuterat där som vi kanske inte vill att alla ska läsa, säger Rosa Andersson.

Men Folkbildningsrådet konstaterar att ni är skyldiga att lämna ut handlingarna så att de kan jobba vidare med granskningen av er.

– Vi säger inte nej, vi är villiga att hitta en lösning. Vi har lämnat förslag på att bara skicka in besluten så att de kan se vad det blev.

Att vägra lämna ut handlingarna mitt under en granskning kan ju få det att verka som att ni har något att dölja?

– Folkbildningsrådet har fått läsa protokollen, vi döljer ingenting för dem. Men vi vill kanske inte ha det i Dagens Arena.

Men ni är enligt Folkbildningsrådet fortfarande skyldiga att lämna ut det. 

– Vi har gett dem en möjlighet att hantera detta, men jag äger inte frågan, det är styrelsens beslut, jag förmedlar bara vad styrelsen bestämt, säger Rosa Andersson.

Läs mer: Larmet från fackets folkhögskola: ”Skola producerar sjukskrivningar”

Läs mer: Elever från fackets folkhögskola: ”En skam att man gjort så här med en fin skola”