Pavlos Cavelier Bizas, Mariam Asghari, Katarina Memetovic, Ali Reza Yakhdani, Fredrik Öberg

debatt Högerns fokus på repressiva åtgärder kommer bara leda till fler dödsskjutningar. Nu krävs satsningar på effektiva förebyggande åtgärder för att förhindra att fler ungdomars liv tas ifrån oss, skriver fem förbundsstyrelseledamöter från SSU.

Gängskjutningarna som plågar Sverige måste få ett slut. 2022 har knappt börjat och redan är januari den tredje dödligaste månaden på två år. I förra veckans partiledardebatt lade det högerkonservativa blocket allt fokus på ineffektiva och rättsosäkra förslag som visitationszoner. Tidigare samma dag sa biträdande rikspolischef Johan Olsson att skolan och socialtjänsten måste prioriteras för att bryta nyrekryteringen.

Precis som Olsson säger räcker inte fler poliser och högre straff. Dagens situation är resultatet av decenniers skattesänknings- och privatiseringspolitik som låtit segregationen växa. Det finns därför ingen quickfix på problemet. Det krävs genomtänkta och uthålliga reformer för att vända utvecklingen. Nollvisionen för omkomna i trafiken har kraftigt minskat dödsfallen genom långsiktigt förebyggande åtgärder. Vi föreslår att det på samma sätt införs en nollvision för skjutvapenvåld och att en kommission får ansvar att leda och följa upp arbetet.

Vi har varken tid eller resurser att vidta ineffektiva eller kontraproduktiva åtgärder.

Statsministern har deklarerat att regeringen ska vända på varje sten för att bryta segregationen och knäcka gängen. Det är bra med en tydlig och prioriterad målsättning. Men det är viktigt att de åtgärder som vidtas vilar på evidens och inte faller vika för snabba populistiska poäng. Under pandemin har politiker hänvisat till Folkhälsomyndigheten och vetenskap, men i kriminalpolitiken verkar det ibland vara fritt fram att utgå från magkänslan, ett beteende förkroppsligat av M:s rättspolitiska talesperson Johan Forssell. Vi har varken tid eller resurser att vidta ineffektiva eller kontraproduktiva åtgärder.

De flesta är överens om att det behövs vissa straffskärpningar och fler poliser med bättre resurser. Det kan försvaga gängen här och nu. Men polisen är tydliga med att det viktigaste för att stoppa gängkriminaliteten är förebyggande insatser. Det kommer kosta. Men precis som nationalekonomen Ingvar Nilsson påpekat så blir kriminalitet mycket dyrare sen om man inte vågar investera i förebyggande åtgärder nu. Vi pekar här på tre viktiga områden:

  • Bryt skolsegregationen
    56 % av de unga gängkriminella har inte gymnasiebehörighet.En avklarad skolgång är det bästa vaccinet mot att hamna i kriminalitet. Dagens marknadsskola där elever med olika bakgrund inte längre möts bidrar till utslagning av elever med sämst förutsättningar. Det behövs därför åtgärder för att få till en blandad elevsammansättning och skapa studiero i klassrummen.
  • Insatser mot barn och unga i riskzon
    Att växa upp med frånvarande eller arbetslösa föräldrar som missbrukar eller begår brott är tydliga riskfaktorer för att barnet senare hamnar i kriminalitet. Därför behöver samhället ta ansvar för att de ska få rätt förutsättningar att bygga en bättre framtid. Socialtjänsten måste kunna ingripa tidigt även utan föräldrars medgivande. Att satsa på en meningsfull fritid för alla barn är också viktigt.
  • Förhindra återfall
    Sverige har länge varit duktiga på rehabilitering. Men med fler intagna finns en risk att arbetet försämras och att återfallsrisken därmed ökar. En annan viktig byggsten för att förhindra att dömda återfaller i brott är att man upplever att det finns reella alternativ till en kriminell livsstil efter avtjänat straff. Därför borde insatser för återgång till arbete prioriteras. I Glasgow har man lyckats minska kriminaliteten kraftigt bland annat genom att erbjuda unga fd kriminella traineeplatser.

Det finns mer att föreslå, men detta är en början. För att säkra finansiering och långsiktighet bör riksdagen enas om ett program mot skjutvapenvåldet som sträcker sig över minst ett decennium. Högerns enögda fokus på repressiva åtgärder kommer endast leda till nya gängrekryter och än fler dödsskjutningar i framtiden. Precis som polisen säger krävs nu stora satsningar på effektiva förebyggande åtgärder för att förhindra att fler ungdomars liv tas ifrån oss.

 

Pavlos Cavelier Bizas
Mariam Asghari
Katarina Memetovic
Ali Reza Yakhdani
Fredrik Öberg

Förbundsstyrelseledamöter SSU, med ansvar för rättspolitik