Bild: Stefan Bladh

Trots alla larm om missförhållanden inom äldreomsorgen lyser åtgärderna med sin frånvaro. Det skriver Curt Persson, ordförande för PRO.

Den här veckan granskar SVT äldreomsorgen. Det är bra att en av de frågor PRO:s medlemmar rankar högst kommer upp på den politiska dagordningen. En undersökning som SVT har låtit göra visar att det endast är två av hundra tillfrågade som känner sig helt trygga med att åldras. Och i förra veckan redovisades en undersökning som visar att det är den egna pensionen som oroar oss svenskar mest.

Det förvånar mig inte.

Det som däremot förvånar mig är tystnaden från politikerna. Jag har märkt ett allt svagare intresse för frågor som rör oss äldre från politikernas sida. Kanske inte i retoriken, men när det kommer till konkreta lösningar.

Trots alla larm om missförhållanden inom äldreomsorgen lyser åtgärderna med sin frånvaro. Jag saknar en seriös diskussion om mer resurser till äldreomsorgen. Dagens äldreomsorg och hemtjänst har blivit ett genomgångsyrke där personalen inte ges förutsättningar att utföra ett bra arbete.

En äldre person med hemtjänst kan möta så många som 50 olika personer i sitt eget hem under en och samma månad. Personer som rusar in och ut, ibland med en matlåda, ibland för att ge ett piller.

Var är de konkreta åtgärderna som ska möta personalbristen? Var är åtgärderna som attrahera fler unga att söka sig till vård- och omsorgsyrkena? Var är åtgärderna som ska ge personalen kompetensutveckling och goda förutsättningar att göra ett bra arbete så att äldre känner sig trygga med vården och omsorgen?

Tystnaden inom boendepolitiken är också oroväckande. Sveriges vanligaste trappuppgång är ett trevåningshus utan hiss. I dessa bor många äldre. Med stigande ålder och begränsad rörlighet kommer äldre vare sig ut eller in i lägenheten. Trappor, trånga dörröppningar och höga trösklar blir svårforcerade hinder. Äldre blir fångna i sina egna hem.

Ändå byggs och renoveras det i alldeles för liten omfattning för att få anpassade lägenheter för äldre. Det saknas platser på äldreboenden. Inte mindre än 26 000 platser på äldreboenden har försvunnit det senaste decenniet. Samtidigt som vi äldre blir fler.

Var är åtgärderna för ett bra boende för äldre? Var är åtgärderna som ska säkerställa att de äldre som upplever ett behov av plats på äldreboende ska få det?

En god ekonomi är grunden för att man ska känna sig trygg på äldre dar. Dagens pensionssystem blev inte som det var tänkt med en broms som har slagit till inte mindre är tre gånger de senaste fem åren. Det har inneburit att pensionerna inte har följt löneutvecklingen. En hundralapp i pension 2009 är i dag värd 97 kronor. En hundralapp i lön är i dag värd 117 kronor. Mig förvånar det inte att den egna pensionen är den fråga som oroar oss svenska mest.

Men, var är de nödvändiga åtgärder som ska göra pensionen stabil och hållbar? Lägg därtill den högre skatten på pension. Var är tidtabellen för att utjämna skatteklyftan mellan pension och lön?

Jag saknar politisk handlingskraft i de frågor som rör oss äldre. I höst är det val. Nära två miljoner äldre går till valurnorna. Vi utgör 26 procent av väljarkåren. PRO kommer att se till att äldres frågor tar plats i valrörelsen. Vi kan göra skillnad.

Curt Persson, ordförande PRO