Parisarna efter terrorattacken i november 2015 Foto: ERIC SALARD

Vem som helst var måltavlan för attackerna i Paris fredagen den 13 november. Terrorattackerna kommer att tvinga övriga världen till handling. 

”Min pojkvän kom inte hem igår kväll. Han är polis. Jag slog på tv:n och såg attentaten. Jag visste att han skulle jobba i de kvarter där allt hände. Jag sov inte en blund på hela natten. Han ringde inte till mig en enda gång. Det brukar han alltid när han kommer hem sent.”

Hon är receptionist på hotellet i Paris där jag bor. I dag söndag ska hon ta hand om gästerna som själva är oroliga över vad de sett på tv-skärmarna. Paris upplever ett tillstånd av kollektiv chock. Hennes pojkvän kom hem i morse sedan hon gått till arbetet. Nu vet hon att han är fysiskt oskadd. Han tillhörde gruppen av poliser som deltog i arbetet utanför ingången till musikklubben Bataclan i östra Paris. Han såg ondskan och döden i vitögat. Han utförde sitt polisarbete mitt bland döda och svårt lemlästade kroppar.

Paris upplevde fredagskvällen den 13 november en serie attentat utan motsvarighet sedan andra världskriget. Attentaten var väl planerade. De iscensattes vid samma tidpunkt på sex olika ställen i Paris. Attentaten hade inget budskap. De riktade sig mot människor utan urskillning. Du och jag kunde ha varit där.

Ingen i Frankrike har glömt attentaten mot Charlie Hebdo den 7 januari i år. Det var en attack mot yttrandefriheten. Journalister och tecknare på en satirtidning mördades för deras provokativa budskap. Demonstrationerna av solidaritet helgen efter med parollen ”Je suis Charlie” visade på ett starkt nationellt försvar för dessa värden. Med detta sagt återgick ändå livet till vardag igen. Dåden mot tidningen och den judiska butiken i östra Paris var fruktansvärda men riktade mot mål som var kända som hatobjekt för islamisterna.

Attentaten den 13 november sänder andra signaler till det franska folket och till hela Europa. Denna fasansfullt mörka kväll riktades målet mot ett helt folk. Vem som helst var måltavlan för explosionerna utanför Stade de France där Frankrike och Tyskland spelade en vänskapsmatch i fotboll. Gisslan togs inne på musikklubben där ett band från Kalifornien spelade. Inga satirtecknare eller religiösa judar var måltavla utan attacken riktades mot människor oavsett kulturell och religiös bakgrund. En attack mot alla. En attack mot grundläggande mänskliga värden.

Denna serie attentat tolkas nu av många som en krigsförklaring från islamistiska terrorister mot Frankrike, en krigsförklaring som kommer att besvaras med krigiska handlingar. Den politiska ledningen i Paris kommer inte denna gång att nöja sig med en manifestation på gatorna till stöd för offren till attentaten. Och vi kan utgå från att uppgraderingen till öppet krig är precis det som terroristerna önskat sig och planerat för.

Frankrike kommer att agera starkare och mer militärt i fortsättningen i sin kamp mot terrorismen. Stödet från nationens medborgare kommer att vara än mer enhälligt denna gång när måltavlan för attentaten är hela franska folket.

Övriga världen kommer på samma gång att tvingas att ta ställning. Inget folk i Frankrikes närhet kan avsvära sig ansvaret att visa solidaritet och att handla. Och hur uttrycker Sverige sin solidaritet och hur ska vi handla gentemot det ökade hotet från terrorismen? Frågan är känslig. Den är svår. Den fordrar nu ett svar.