Unga på bemanningsföretag löper större risk att skadas på jobbet. Många får ingen ordentlig introduktion och brister i arbetsmiljön är vanliga, konstaterar Arbetsmiljöverket i en ny rapport.

Arbetsmiljöverket har granskat närmare 800 företag inom bemanningsbranschen, en bransch där olycksfallen är dubbelt så vanligt förekommande jämfört med övriga arbetsmarknaden. Här jobbar också många unga och det är främst de som skadar sig.

De vanligaste problemen är brister i arbetsmiljöarbetet och att man hoppar över introduktion eller kortar ned den. Det gäller både inom bemanningsföretagen och kundföretagen. Framför allt är det de mest riskfyllda branscherna som inspekterats, bland annat truck, lager, industri och verkstad samt transport och åkerier.

Maximilian Gruber, 22 år, som tidigare arbetade på ett uthyrningsföretag berättar för Sveriges Radios Ekot om hur oförberedd han var när han kom ut på ett lager och skulle köra truck. Trots att han inte hade något truckkörkort fick han köra ändå. Han minns att det nästan aldrig var tal om något säkerhetsarbete när han skulle ut på olika jobb. Och att säga ifrån var inte så lätt.

– Nej, jag har aldrig sagt ifrån. För då kanske man aldrig får komma tillbaka och fortsätta göra det man gjorde, säger Maximilian Gruber till SR Ekot.

Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsmiljöverket poängterar vikten av att få en ordentlig introduktion när man arbetar inom bemanningsbranschen:
– Den inhyrde är ny på arbetsstället vid varje nytt uppdrag, och har då inte kunskap om hur arbetet ska utföras på ett säkert sätt. Som inhyrd är det dessutom känsligt att visa att man inte kan eller inte förstår, säger han.

Man kan tro att de anställda är dubbelt skyddade, i och med att det är två parter som bär ansvaret för personalens arbetsmiljö i bemanningssituationen, men i stället riskerar ansvaret att falla mellan stolarna.
– Det är mycket olyckligt i en bransch med så många unga anställda. Ofta finns det kunskap om arbetsmiljöfrågor i bemanningsföretagen, men inte i den del av företaget som jobbar med försäljning av tjänster. Därmed är risken stor att arbetsmiljöfrågorna faller bort när man accepterar ett uppdrag, säger Mikael Sjöberg.

Undersökningen som gjorts visar också att bemanningsföretagen kan vara rädda att förlora uppdrag om de trycker på arbetsmiljöfrågorna. Ofta är det också de inhyrda från bemanningsföretagen som får ta de tyngsta och de enformigaste arbetena, som företaget inte vill ge till sina egna anställda.

Antalet bemanningsanställda har ökat markant de senaste 20 åren. Sedan mitten av 1990-talet har det skett en ökning från 5 000 till 60 000.