Attendos övertagande av demensboendet Elgströmska huset i Örebro kantades av skandaler. I höstas hävde kommunen avtalet med företaget – och i dag har båda parter stämt varandra för avtalsbrott.

I en artikelserieDagens Arena har journalisten Shora Esmailian berättat historien om vad som hände när riskkapitalägda vårdföretaget Attendo tog över driften av demensboendet Elgströmska huset strax utanför Örebro. Upphandlingen vann de genom att lägga det lägsta budet. Konsekvensen blev en minskad personalstyrka, tunga arbetspass och inköpsstopp av viktiga förbrukningsvaror.

– När vi inte ens kan följa de mest basala hygienriktlinjer är det inte vårdkvalitet, sa vårdaren Eva, som vill vara anonym, i ett tidigare publicerat reportage.

I oktober förra året hävde Örebro kommun avtalet med Attendo och i december återfördes Elgströmska huset i kommunal regi. Kommunen har även stämt Attendo på 1,1 miljoner kronor i avtalsvite för att företaget , som de menar, inte har hållit sig till avtalet och inte levererat en tillräcklig hög kvalitet.

I början av februari i år kom svaret från Attendo – nu stämmer de i sin tur Örebro kommun för avtalsbrott.

–  Vi anser inte att det fanns en grund för hävning av avtalet och vi vill därför få det prövat, säger Charlotte Näsström Morén, presstalesperson för Attendo, till Dagens Arena.

Hon säger att Attendo blev förvånade av att kommunen valde att bryta kontraktet och sedan stämma företaget för avtalsbrott.

–  Vi har varit medvetna och inte stuckit under stol med att vi har haft problem med arbetsmiljön och samarbetet mellan personal och chefer. Det är något som vi har jobbat på. Men vi menar att det inte fanns kvalitetsbrister i verksamheten som rent formellt skulle föranleda en upphävning av avtalet.

Attendo kräver nu 1,8 miljoner kronor av Örebro kommun. Beloppet ska täcka upp förlorad vinst och den goodwill-förlust som företaget anser sig ha drabbats av.

–  Summan är satt utifrån omsättningen i kontraktet. Vi har räknat på en vinstmarginal som ligger runt sex procent, vilket är betydligt lägre än de flesta företag i Sverige har, säger Charlotte Näsström Morén.

Örebro kommun har till den sjätte april på sig att svara på Attendos stämningsansökan. Men till Nerikes Allehanda lämnade Rasmus Persson (C), ordförande i programnämnd social välfärd som fattade beslutet att upphäva avtalet, följande kommentar i februari:

– Vi ser det som att vi har haft vattentäta skäl till att säga upp avtalet.

Oppositionsrådet Staffan Werne (FP), andre vice ordförande i programnämnd Social välfärd, låter mer tveksam när Dagens Arena når honom.

– När beslutet kom att Attendo skulle bli av med kontraktet sa jag att det skulle leda till en motsättning. Det fanns inte så djupa skäl att häva kontraktet. Här har man silat mygg och svalt kameler, säger han.

Han menar att upphävningen av Attendos kontrakt kan ha varit överilat.
– Visst har det funnits problem men inte så allvarliga att det krävs en hävning.
Stefan Werne säger också att det fanns arbetsmiljöproblem på Elgströmska huset redan innan Attendo tog över driften.
– Det har funnits grupperingar och anställd har inte trivts på arbetet. Detta har Attendo fått ta över när de klev in.
Attendos Charlotte Näsström Morén vill inte spekulera i utgången för deras stämning mot kommunen.
–  Vi skulle aldrig ha lämnat in en stämningsansökan om vi inte ansåg själva att det är ett avtalsbrott att häva kontraktet. Men det viktigaste för oss är att vi får det juridiskt prövat i domstol, säger hon.