Jeanette Gustafsdotter, Ida Karkiainen och Anna-Caren Sätherberg.

Nyhet Lina Axelsson Kilblohm, Ida Karkiainen och Jeanette Gustafsdotter. Statsminister Magdalena Andersson utsåg dessa och flera andra för allmänheten relativt okända namn till ministrar i dag. (UPPDATERAD)

Magdalena Andersson utsåg överraskande många nya namn till ministrar i sin nya minoritetsregering. Det framgick vid regeringsförklaringen som under tisdagen presenterades i riksdagen.

Ett par kända och etablerade socialdemokrater tog plats. Den före detta LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson blir ny näringsminister och den tidigare socialministern Annika Strandhäll blir klimat- och miljöminister.

Men förutom dessa två var det många namn som inte tidigare gjort sig rikskända inom politiken som den nyvalde statsministern presenterade.

Dessa personer blir också ministrar i Sveriges regering:

Lina Axelsson Kihlblom, blir ny skolminister. Hon har bland annat arbetat som skolledare och rektor och har kallats superrektor i medierna efter att ha medverkat i i UR-serien “Rektorerna”. Hon har till exempel varit rektor för Ronnaskolan i Södertälje kommun och grundskolechef i Haninge kommun. Nyligen blev hon utsedd till biträdande kommundirektör i Nynäshamn. Hon har skrivit flera böcker.

– Skolan ska rusta de unga med de kunskaper som de behöver oavsett bakgrund. Om vi ska lyckas med det här måste samhället ta kontrollen över skolan. Då ska varje elevs rätt till kunskap vara i fokus, inte börskurser eller religiös påverkan, sa Lina Axelsson Kihlbom på presskonferensen.

För TT berättade hon att hon varit medlem i Socialdemokraterna sedan många år, bland annat i sin lokalförening och i HBTQ-organisationen, HBT-S. Den före detta rektorn är också den förste transpersonen som blir minister i Sverige.

Ida Karkiainen, ny civilminister. Kommer från Haparanda och har suttit i riksdagen för Socialdemokraterna sedan 2014. Hon var fram tills i dag ordinarie ledamot i konstitutionsutskottet. Har en pol.mag.-examen från Luleå tekniska universitet

Max Elger blir ny finansmarknadsminister. Han har varit statssekreterare på finansdepartementet sedan 2014. Innan dess var han bland annat budgetchef på Socialdemokraternas riksdagskansli.

Johan Danielsson är ny bostadsminister och biträdande arbetsmarknadsminister. Han blev invald som EU-parlamentariker 2019 och har även tidigare arbetat som EU-samordnare på LO. Han är född och uppvuxen i Borlänge och har en statsvetarexamen från Linköpings universitet.

Khashayar Farmanbar blir ny energi- och digitaliseringsminister. Han är i dag oppositionsråd i Nacka kommun. Innan dess arbetade han bland annat som entreprenör och vd för ett företag som producerar programvara för tredimensionella kartor.

Den tidigare ordförande för SSU Norrbotten sa att han var glad och hedrad över utnämningen.

– Det här är ju mina hjärtefrågor. Jag har ägnat större delen av mitt yrkesliv åt IT-sektorn, bland annat som företagsledare, sa Khashayar Farmanbar, som är född i Teheran men uppväxt i Boden i Norrbotten.

Bredbandsutbyggnaden måste fortsätta, och så även även el-investeringarna, enligt den nye ministern.

– Vi behöver både mer el i hela landet och bättre elnät och vi ska kraftigt utöka takten i uppbyggnaden, sa han och syftade på den förnybara el- och elnätsutbyggnaden.

Anna-Caren Sätherberg blir ny landsbygdsminister. Riksdagsledamot sedan 2014, i bland annat trafikutskottet och näringsutskottet. Hon beskriver sig som ”bartender, skidåkare, mamma, vice ordförande i riksdagens näringsutskott (S)” i sin twitterpresentation. Hon är ordförande för Socialdemokraterna Jämtlands län, och satt fram till 2018 i kommunfullmäktige i Åre kommun.

Jeanette Gustafsdotter blir ny kulturminister. Hon är journalist och jurist och har länge arbetat för branschorganisationen TU-medier i Sverige. Fram till måndagen var hon generalsekreterare för Sveriges Museer. Enligt den nye kulturministern fick hon frågan om kulturministerposten så sent som i helgen.

Hon sa på presskonferensen att en bidragande orsak till att hon tackade ja var att Magdalena Andersson tydliggjort att hon som statsminister har koll på kultursektorns utmaningar och hur verkligheten ser ut.

En av utmaningarna som Jeanette Gustafsdotter adresserade var att yttrandefriheten är hotad – ”i världen, i Europa, i Sverige”. Hon tog även upp vikten av att värna både oberoende medier i hela landet och public service.

– Så sent som i går jobbade jag i kultursektorn. Jag vet att sektorn har haft det tufft och kommer att ha tuffa år, för pandemin är inte över ännu. Därför är det extra viktigt att Magdalena Andersson säger att kulturen har en nyckelroll i samhällets återstart, sa hon.

Även ministrarna som satt i den nyligen avgångna regeringen fick ordet på presskonferensen.

Anders Ygeman, som tar över idrottsfrågorna tillsammans med integrations- och migrationsfrågorna, sa att vägen till en framgångsrik integration går genom svenska språket och arbete men också genom tydligare rättigheter och tydligare skyldigheter.

– Vi måste ställa tuffare krav, men också öppna fler dörrar för framgång, sa den före detta energi- och digitaliseringsministern på tisdagens presskonferens.

Han sa också att Sverige måste ha en hållbar migration och att detta är kopplat till en framgångsrik integration. Hans budskap var också att en stramare arbetskraftsinvandring behövs för att motverka brottslighet, utnyttjande och kompetensutvisningar.

Före detta socialförsäkrings- och socialminister Annika Strandhäll gör comeback i regeringen och får ett nytt ämnesområde på sitt bord. Som klimat- och miljöminister ska hon fram till valet öka takten i Sveriges gröna omställningen, speciellt den inom industrin. Hon sa att det var en ödesfråga.

– Främst har Magdalena Andersson bett mig ta den här positionen för att jag har en lång erfarenhet som statsråd och departementschef sedan tidigare. Även under den tidsperioden fick jag ta mig an många nya frågor, och hon har sett mig i den rollen mycket väl, säger Annika Strandhäll till Aftonbladet.

Till ny finansminister utsågs den tidigare inrikesministern Mikael Damberg. Till Dagens Nyheter säger han att Socialdemokraterna bedömer att de kan regera Sverige på den budget som är lagd och han beskriver den som offensiv, trots att det blev högeroppositionens modifierade version som vann. I och med detta försvann en del av regeringens tidigare förslag, som till exempel investeringsstödet för hyresbostäder, något han är starkt kritisk till.

– En del är att man slaktar bostadspolitiken. Vi hade inte nått det höga bostadsbyggandet om vi inte hade byggt hyreslägenheter som vanligt folk har råd att efterfråga. Det är ett misstag av riksdagen att strypa bostadsinvesteringsstödet, säger Mikael Damberg till DN.